G4Media.ro

GALERIE FOTO Dezastrul din parcurile pe care Radu Mihaiu le vrea la…

sursa foto: G4Media

GALERIE FOTO Dezastrul din parcurile pe care Radu Mihaiu le vrea la Sectorul 2: lacuri neigienizate, gunoi și bălării/ Contrele dintre PS2 și Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, din subordinea Primăriei Capitalei

Contrele dintre primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, și Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB), din subordinea Primăriei Capitalei, pe tema proastei administrări a parcurilor municipalității continuă în timp ce în parcurile Național, Tei și Circului arată dezastruos.
Parcul Național. Luciul lacului este acoperit de crengi, frunzi uscate, alge și foarte mult pet-uri. Multe dintre alei sunt crăpate, iar balustradele de pe marginea lacului sunt ruginite și abia stau în picioare. Fostele clădiri care odinioară foloseau ca toalete publice sunt vandalizate și au devenit între timp adevărate focare de infecție.  Restaurantele și terasele din parc nu sunt funcționale și au ajuns să arate ca niște clădiri părăsite. La vederea reporterului G4Media.ro cu aparatul de fotografiat în mână, câțiva angajați ai ALPAB care până atunci dădeau la pește s-au apucat de strâns frunzele și deșeurile din lac.
Parcul Tei. Jumătate din acesta este administrat de Primăria Sectorului 2, este foarte bine întreținut și vizitat de mulți bucureșteni, jumătate este administrat de Primăria Capitalei prin ALPAB și este o adevărată junglă, greu accesibilă. Îndreptându-ne spre fosta terasă a clubului Bamboo dinspre Roata Mare, trotuarul se termină brusc și începe jungla. În continuare lui, o cărare îngustă străbate vegetația înaltă de peste doi metri. În stânga și dreapta, vedem ambalaje, haine și deșeuri de tot feluri. Din cauza păpurișului, de la o distanță de nici patru metri, cu greu se poate vedea lacul.

Parcul Circului se află la o aruncătura de băț de Parcul Tei. Acesta arată ceva mai bine însă aleile crăpate și invadate de vegetație, arborii ornametali uscați și lacul complet neîngrijit fac parte dintr-un decor cu care ne-am obișnuit. În mijlocul parcului, fix în groapa cu argilă de odinioară, se află „Lacul cu izvoare naturale” care are o formă aproape rotundă în plan și cu suprafața de 0,75 ha, lângă malul căruia cresc frumoșii lotuși egipteni – floare declarată monument al naturii în anul 1931. Această plantă rară acoperă în timpul verii apele lacului cu frunze mari și flori frumos colorate. O altă atracție a lacului o reprezintă broasca țestoasă de apă, despre care nu se știe cum a ajuns aici, dar care s-a înmulțit considerabil, precum și câteva specii de amfibieni și de reptile. De asemenea, vegetația bogată a parcului include și câteva specii rare de copaci, precum: Ginkgo biloba, platani și chiparoși de baltă.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, vrea să preia în administrarea sa aceste parcuri și a cerut desființarea ALPAB. Într-o postare pe Facebook, Mihaiu transmitea:
  • „Toate obiectivele ALPAB din Sectorul 2 (și din restul Bucureștiului) sunt într-o stare deplorabilă. Parcul Circului a ajuns o ruină. Malul lacului Tei e năpădit de buruieni. Parcul Verdi nu îl aranjează, dar îl împart prin contracte ilegale băieților dispuși să mai toarne o afacere bănoasă pe cârca statului. Pe tot ce pune mâna ALPAB fie se transformă în pârjoală, fie e concesionat pe 2 lei unor prieteni. Așa nu se mai poate. Și mâine putem prelua aceste obiective în administrarea noastră. Cerem asta. Am cerut Lacul Național. Am cerut Parcul Verdi. Le luăm și pe celelalte. Iar de ALPAB nu mai e nevoie. Să se ducă și să ne lase”.
Primăria Capitalei spune că Primăria Sectorului 2 i-a cerut să administreze cele două parcuri: Verdi și Circului, însă solicitările sunt în analiză și nu au fost introduse până acum pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București în vederea aprobării.
Cu altă ocazie, municipalitatea spunea că cele 14 parcuri administrate de ea arată așa cum arată din cauza lipsei banilor. Mai exact pentru că parcurile sunt întreținute prin contracte de delegare încheiate cu alte două companii municipale: Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA și Compania Municipală de Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. Pentru anul 2021, Primăria Capitalei a alocat aproape 13.000.000 lei pentru întreținerea spațiilor verzi din care jumătate din bani s-au dus către cele două companii pentru plata unor datorii de anul trecut.
Activiștii de mediu consultați de G4Media susțin că:
  • „Sunt trei companii care administrează și normal că banii nu ajung să administrezi spațiile verzi. Se duc mai mult pe salariile șefilor și ale angajaților care stau în birouri. Cam asta se întâmplă.”, este de părere Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.
De curând, G4Media.ro a scris despre alte trei parcuri ale capitalei (Herăstrău, Cișmigiu și Kiseleff) administrate de ALPAB arătând care sunt pericolele la care se expun cei care le vizitează.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Parcurile pot fi refacute cu fonduri UE.
    Despre asta nu vorbeste nimeni.

    • mai trebuie sa ai si angajati competenti care sa stie sa faca un dosar,
      si daca nu vrea UE noi nu mai avem grija de parcuri?

      am putea sa cerem fonduri UE sa ne facem WC-uri in casa.

    • Pot fi facute si cu munca puscariasilor, dar aberatia administrativa Alpab si firma primariei cu acelasi obiect de activitate e o mare problema…angajatii stateau in fata primariei, la protest….Pana nu desfiintam sectoarele si aleasa o singura conducere unitara pe Bucuresti, o sa ai problema asta, …e tragic ce vedem, primarul de sector e legat de maini si de picioare…insa salba de lacuri din Sectorul 2 apartine de Apele Romane, e o groapa de gunoi in oras…acolo de ce nu intervine primarul?…terenul de pe marginea lacului e al Sectorului 2….De ce dracu nu face un proiect, impreuna cu Apele Romane?…asa rupea la imagine, dar el o tine cu ce e usor…Mihaiu pare un tip bine intentionat, dar asta la suprafata, ce oameni a adus in primarie arata adevarata fata, pe investitii pui pe unul care a abandonat studiile in anul 4?….aia 4 ani i-a facut in 6, dar sa nu termini cand ai ajuns in anul 4?…..Pacat, un sector cu multe bogatii naturale si istorice, lasat pe mana unor habarnisti…Mosilor Vechi e plin de cladiri frumoase care vor cadea, de ce dracu nu se concentreaza acolo?…in cativa ani face un nou centru vechi, fabrica de bani pentru sector…cu un plan serios de refacere a fatadelor, cu expropieri sau parteneriate, zona Rosetti-Sfantul Gheorghe, Mosilor Vechi, Mantuleasa ar fi punctul de atractie al Bucurestiului….daca integrezi in oras si lacurile Tei, Plumbuita, Fundeni…deja vorbim de capitala europeana….Dnul Primar, ai multe de facut…si mergi la Facultatea de Arhitectura, la Facultatea de Constructii, e in sector la tine, vorbeste cu Ordinul Arhitectilor, al Urbanistilor.,,acolo gasesti expertiza, nu la yesmenii de au venit cu tine la primarie….nu cu taiatul ierbii din 3 parcuri faci mandatul de succes

    • Mai repede ne mutam in Praga si lucram remote daca vrem Centru Vechi. Sau orice alta capitala Europeana similara.
      Eu am renuntat sa mai cred ca cineva va reusi sa schimbe ceva in Bucuresti. Nu ai cu cine sa faci treaba. Iar distrugerea e in mintea tututor functionarilor care isi vad de afacerile personale in timpul serviciului la stat.

    • @Cloudfare
      Stii cum arata Delta Vacaresti inainte?
      Ai vazut cum arata acum?
      Zic eu: mult mai bine.
      Deci se poate.

      Ai vazut cum arata parcurile din administratia primariilor de sector? Mult mai bine ca cele administrate de Primaria Generala.
      Deci se poate.

    • Bune comentarii, cloudfare, din pacate nu pot face asta, domeniul in care activez e valabil numai in Romania, am pierdut startul, la CJUE, CEDO nu pot performa acum, sunt aproape de retragere, in vreo 5 ani ma retrag….poate o sa plec in USA, bona la nepoti, in peste 30 de ani de cariera am o situatie pe care o doresc tuturor, mai grav e pentru cei sub 35 de ani, au acaparat impostorii academici tot, cu exceptia tinerilor care pot lucra remote…am vecini, la Sinaia niste tineri superbi, o familie de tineri IT-isti, singura lor grija e sa nu intalneasca ursul, in rest, jos palaria, mi-au trimis niste bani pe Revolut, platesc pe cineva sa le coseasca gradina…un sfat, pentru remote work, cel mai bun loc e Tirol, chiar si partea italiana…daca iti place caldura, Funchal, Portugalia….

    • niciun parc nu arata mai bine ca inainte de alegerile din 2020. nici alea de sector, nici alea de la generala. parcurile de sector arata un pic mai bine ca alea administrate de primaria generala si atat. ca inainte de alegerile locale nu arata niciun parc, cel putin nu alea din sectorul 1 prin care merg eu.

    • @Cloudfare
      Ai mai fost plecat din tara?

    • `Fatuca ganditoare`, aici suntem nimeni.
      Doar cei ce-si asuma public ceva conteaza.
      Ai vazut ce a scris PR, altceva nu mai e de spus

    • Intrebarea este cine vei fi in alta parte?
      Dar nu poti afla pana nu incerci.
      Oricum daca e sa ne uitam la afgani stam chiar foarte bine.

    • Mandatele de manageri se dau pentru 4 ani

    • exact. dar UE valideaza dosare bine concepute, bine scrise cap-coadă si ptr un anumit buget.

      parcurile de talie „medie” pot fi gestionate usor de o echipa dedicata a primariei de sector, sau a PMB.
      o solutie alternativa privata ar fi binevenuta, dc s-ar plati pretul corect, nu multiplicat de 5, chiar 10 ori!!
      solutia propusa de cineva cu detinutii cu pedepse usoare…f buna, dar cine sa o puna in aplicare?
      bunele practici? vorbe, bune de trecut in dosare, cv-uri dar niciodata aplicate. în Romania.
      confirm o realitate tristă.
      am fost in 2 parcuri din Bucuresti, in sectoare diferite. un dezastru.
      in plus am observat ca am fost pişcați de diverse insecte. in alte parti a fost mai ok, dar, din pacate se observa o lipsa de bun simț civic chiar si la unii tineri. si totusi educatia nu e incurajata. păcat.
      apreciez pe cei ce se autoeducă. bravo lor!

    • Am fost prin parcul Prairies Saint-Martin din Rennes, Franța, cand inca lucrau la el… 9 milioane de euro

    • @Cloudfare
      Aveti dreptate, in Bucuresti nu se mai poate face nimic.

      In jurul blocului zace gunoiul lasat pur si simplu, fara vreo legatura cu niciun sector, cu niciun partid.

      Au invatat pana si pasarile sa scormoneas0ca in gunoi si sa-l dea pe jos, ma refer la cior0i, cor0bi.

  2. Aceasta situatie este in toate sectoarele din Bucuresti nu doar in cele cu primari useristi.
    Prin urmare ma astept de la domnul Dan sa ia o decizie inteleapta, fiind votat de bucuresteni din toate sectoarele.
    Pana acum asta a fost o bataie de joc. Parcurile alea trebuie date in administrarea celor care au posibilitatea sa le intretina asa cum trebuie, adica in administrarea primariilor de sector.
    Daca tot ne-am propus sa facem din Bucuresti un oras din care sa nu mai fuga lumea la sfarsit de saptamana sa fie cozi interminabile pe Valea Prahovei …
    Iata turista din Bucuresti ce a spus despre asta….ca e inca mai rau decat era inainte.

    • Ar mai fi ceva de luat in calcul la preluarea acestor parcuri. In aceste parcuri vin tot felul de pasari. Daca se munceste prea mult, le speriati si zboara. Vom ramane cu pustietatea din parcurile administrate de primarii unde sunt doar niste vrabii triste si noi oamenii.
      Mare atentie si la asta.
      SOR va poate spune mult mai multe despre asta.

  3. vor arata bine pe termen lung doar daca miticilor le va fi interzis accesul.

  4. Drumul Taberei și Crângași arată impecabil.

    • esti din #echipacastigatoare?! :))

    • La sectorul 6 au parteneriat cu Apele Romane, …a furat Potereas si Rares Manescu, dar le au pe administratie proprie…la Crangasi te contrazic, sunt niste tunuri imobiliare, peninsula arata groaznic, partea din spatele APM Ilfov e dezolanta, si astia nu au alocat bani pentru continuarea pasajului Ciurel, pana la autostrada….acum e inutil….Ciucu are mult de lucru, dar mafia l-a invins si pe asta…comunicarea cu Nicusor o face prin machedonul Bujdoveanu, e de ras…Ciucu, o alta speranta care va sfarsi speranta, nu are oute…lacul Morii e un diamant, dar nu are cine sa il puna in valoare, plus calea ferata paralela cu bdul Timisoara, ar putea fi proiectul vietii lui…regenerarea urbana a zonei aleia ar rezolva sectorul 6, plus integrarea urbana a unitatilor militare, e teren cacalau pentru dezvoltare, dar il duce muntea pe Ciucu?…nu cred

    • Era doar o constatare.
      Trebuia să vină cineva să găsească tot felul de intenții.

    • @Pro bono, super informații!
      Calea aia ferată o așteptam și eu, dar se vântură ideea doar în campanie.

    • Mi-am adus aminte de parcul Grozavesti… e langa Palatul Cotroceni.
      Poti sa spui ca e parc daca nu are banci si nici cosuri de gunoi, daca pet-urile stau aruncate peste tot… si daca e un garaj al primariei chiar in parc?

  5. Cei de dreaptă v-au îngropat în gunoaie și șobolani.Am o satisfacție maximă.Talibanii USR au înfrânt.Bucurați-vă mai aveți 3 ani apoi dispar talibanii.

  6. Și Onțanu era pasionat de parcuri.

  7. Daca”jumatate din parc” este in administrarwa Primariei Sector 2 si e bine ingrijita si vizitata de multi bucuresteni, iar cealaltă jumatate este sub stăpânirea unei instituții a Primariei București, care lasă sa se formeze acolo o jungla, nu inteleg de ce nu trece tot parcul in administrarda cui are grija de el si are respect pentru cetățeni, a primăriei de sector. Nicusor Dan a fost un balon de săpun, care s-a spart, dar locuitorii Bucureștiului nu merită sa fie pedepsiți pentru că au votat in necunoștință de cauză, mai ales ca nici Firea nu era o opțiune acceptabilă.

  8. Apropos de parcuri si strazi! Primariile au angajati necalificati,oameni care nici sa tina o matura in mina nu se pricep.La toaletarea pomilor ciumpavesc pomii saracii, de zici ca i-a lovit traznetul.Niste bieti amariti ,care se fac ca muncesc,pe care nimeni nu-i controleaza.Birourile sunt pline de bugetari care invirtesc hirtii, iar cei de pe stazi sunt vai mama lor.Nimic nu se face cu oameni specializati in gradinarit.Bani aruncati pe fereastra si dezastru in urma lor.Totul arata dezastruos.Fara o linie si o reala ordine.Oamenii gospodari,cum ar trebui sa fie primarii,isi fac un plan,incep dintr-o parte si duc la bun sfirsit totul.Cind vrei sa faci 10 lucruri deodata,nici unul nu o sa iasa bine.