G4Media.ro

Fumatul ne protejează de coronavirus sau ne expune și mai rău? Francezii…

sursa foto: Pexels

Fumatul ne protejează de coronavirus sau ne expune și mai rău? Francezii și americanii încă n-au căzut de acord

Conform unui nou studiu francez, fumătorii ar beneficia de protecție sporită împotriva Covid-19, datorită efectelor pe care nicotina le-ar avea asupra virusului. Un alt studiu suspectează contrariul, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Fumătorii sunt considerați un grup de risc pentru infecțiile cu noul coronavirus. Potrivit unui studiu publicat în Chinese Medical Journal, evoluția bolii la pacienții dependenți de tutun este de obicei mai dificilă și de mai lungă durată, ba chiar adesea mortală, în comparație cu parcursul aceleiași boli la pacienții nefumători.

Cercetătorii francezi conduși de neurobiologul Jean-Pierre Changeaux de la Institutul Pasteur suspectează însă că plasturii cu nicotină ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor cu periculosul virus. Experții au publicat o atare ipoteză pe platforma științifică Qeios.

Echipa lui Changeaux a explicat că, potrivit propriilor date, ce contrazic studiul chinez, există doar un număr mic de fumători în rândul pacienților infectați cu Covid19.

Principalele rezultate ale studiului: din 500 de pacienți cu Covid19, 350 au fost spitalizați și 150 au dezvoltat doar o formă ușoară a bolii. Doar cinci la sută dintre pacienți erau fumători, a declarat pentru agenția AFP coordonatorul studiului, profesorul de medicină internă, Zahir Amoura.

Asta înseamnă cu 80 la sută mai puțini fumători în rândul pacienților Covid decât în populația generală de aceeași vârstă și de același sex.

Un rezultat similar a relevat și un studiu realizat anterior de cercetătorii conduși de Giuseppe Lippi din Verona și ale cărui rezultate au fost publicate în European Journal of Internal Medicine. De asemenea, italienii au ajuns la concluzia că fumătorii nu contractează Covid19 mai des decât alte categorii de oameni.

Nicotina protectoare?

Studiul francez presupune că nicotina poate proteja împotriva coronavirusului. Autorii lui se pleacă de la ipoteza „că nicotina aderă la receptorii celulari [ACE2] care sunt folosiți de coronavirus și împiedică astfel aderarea virusului”, explică Changeux, care deține o catedră și la Collège de France.

Concluzia cercetătorilor este că virusul nu poate pătrunde în celulă și nu se poate răspândi prin organism. La spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris, acest lucru este acum examinat în detaliu.

Ce rol joacă până la urmă receptorii ACE2?

Cu toate acestea, nu există un acord între specialiști că receptorii ACE2 au un efect de blocare. Pe 18 martie, neurologii James L. Olds și Nadine Kabbani din Fairfax, Virginia au publicat un studiu în The FEBS Journal, care subliniază că nicotina tinde mai degrabă să stimuleze receptorii celulari.

Prin urmare, ei suspectează că virușii au șanse și mai bune de a pătrunde în celule. Acest lucru ar putea explica parcursul deosebit de dificil al bolii la pacienții fumători.

Fumatul nu este o soluție

Doar cercetările suplimentare vor putea arăta dacă dreptatea este de partea cercetătorilor francezi sau a colegilor acestora din SUA. Pe de altă parte, practic toți medicii sunt de acord că fumatul prezintă un risc suplimentar în cazul infecției cu noul coronavirus.

Ei sfătuiesc oamenii să renunțe la fumat cât mai curând posibil, amintind că virusul afectează în primul rând plămânii, care sunt deja deteriorați la fumători.

Dincolo de consumul de nicotină pură – de exemplu prin utilizarea de plasturi de nicotină, cum ar fi cei folosiți la persoanele care doresc să renunțe la fumat – fumatul introduce în organismul uman o mulțime de substanțe nocive, inclusiv cancerigene.

Sunt necesare încă numeroase examene și teste cu plasturi de nicotină în doze diferite. Dacă studiul francez se dovedește a fi corect, nicotina ar putea chiar proteja de infecție persoanele care au intrat în contact cu pacienți bolnavi de coronavirus și care prezintă un risc mai mare de infecție.

Totuși, consumul de nicotină nu este în niciun caz sigur, deoarece nicotina este o toxină. Când fumează o țigară, fumătorul ingerează aproximativ unu-trei miligrame de nicotină.

Mai mult rău decât bine?

Anterior, oamenii de știință au presupus că nicotina ar putea avea și efecte pozitive asupra organismului. De pildă, ei au examinat efectele unor substanțe asemănătoare nicotinei în tratarea bolilor Parkinson și Alzheimer.

Pentru persoanele cu boli grave, cum ar fi demența, comparația a fost în favoarea nicotinei. Cu toate acestea, rezultatele de până acum ale studiului nu înseamnă că toată lumea ar trebui să își aprindă grabnic o țigară și să fumeze cât mai des.

Sursa: Deutsche Welle


 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Beti bah domestos si fumati ca turcii pana va faceti albi la fata ca sa scapati de virus chinezesc!

  2. Nu fumăm ce trebuie…

    • Just! Astept cu nerabdare sa-si deschida olandezii coffee shop-urile.
      Cred ca le pot boteza „centre de tratament”. Plus ca dupa ce tragi una ai cu totul si cu totul alt spor la postat tampenii pe net, asa ca denumirea completa ar trebuie sa fie „Centru de tratament si creatie” :)))

  3. Mai multi bani pentru promovarea fumatului!British Tabaco, Galaxi, …hai Gilda Lazar-JTI Romania baga bani la mass media si spune ca fumatul ne face inteligenti…au scazut vanzarile-nasol…

    • Asta s-a spus de atatea ori incat am impresia ca sunteti dresati.
      N-o sa ridice nimeni interdictiile pentru fumatori si n-o sa scrie pe niciun pachet „fumeaza sa scapi de covid 19”.
      Este posibil ca fumatul sa reduca sansele sa iei virusul, ce-i asa de complicat de inteles? Toate celelalte efecte negative raman la locul lor si covid 19 n-o sa dureze 20 de ani.
      V-au spalat rau de tot pe creier cu toata propaganda asta anti-fumat, dar voi nu va plangeti pentru ca exista (nu-i asa?!) propaganda buna si propaganda rea.

    • inainte de a afirma ca „Este posibil ca fumatul sa reduca sansele sa iei virusul…” trebuie sa AFIRMI ca cauza principala a problemelor cardiovasculare este tocmai fumatul. apoi trebuie AFIRMI ca cele mai afectate persoane de coronavirus sunt cei cu problemele cardiovasculare, BATRANI SAU TINERI. fa tu calculele deceselor !

      pune un fumator sa alerge 2 km sau sa urce 10 etaje si ai sa vezi cum efectiv gafaie din toti plamani pentru o gura de aer.

      ps: o familie cu doi fumatori cheltuie:
      2 pers. x 18lei pachet tigari x 30 zile x 12 luni x 30 ani (de la 20ani pana la 50 ani)= 388.880lei (/ 4.8 lei/euro) = 81.000 euro (un apartament oriunde in tara, casa de vacanta la munte sau mare_)

      asa ca Vali inainte de a spune orice „poate”, lasa vrajeala de doi bani si campania ta de avocat a industriei tabacului.

    • @81.000 euro pentru o familie fumatori
      Nu-ti inteleg nici incrancenarea si nici logica. Fumatul NU este principala cauza a problemelor cardiovasculare, iar cele mai afectate categorii de covid NU sunt alea cu probleme cardiovasculare. Nu stiu de unde va luati informatiile, dar sa nu va inchipuiti ca discutati cu cetatenii cu care sunteti obisnuit sa mergeti la cacealma in felul asta. Astea-s tampenii.
      Nicio legatura intre subiectul articolului (daca sau nu fumatul reduce sansele de a lua virusul) cu alergatul sau economiile unei gospodarii. Sunteti razna, imi pare rau s-o spun. Hadeti sa ne oprim, e clar ca nu avem un dialog, fiecare e pe strada lui si aude ce vrea sa auda. NU am afirmat nicaieri ca fumatul iti imbunatateste sanatatea, nu am afirmat nicaieri ca producatorii de tigarete nu vor sari ca flamandul la pomana dupa studiile astea (care nici macar nu-s confirmate). Fumatul nu-i cel mai rau lucru de pe lume si, in orice caz, nu-i obligatoriu. Nu te pune nimeni sa fumezi, nu fuma! Doar nu-mi tine lectii pentru ca nu te califici in catgoria necesara: mai bine citeste si gandeste-te.

  4. aceasta industrie a ridicat la statut de trend si de arta fumatul ducand adevarate campanii de PR cu vedete din toate ariile, de la staruri rock pana la staruri de filme. trebuie sa fumezi cu gesturi ca sa fii cool „bad”, nu fumezi esti un pompalau si trebuie sa fii exclus social, fumatul nu este periculos, etc.

    avand in vedere la ce valoare se ridica aceasta industrie, cu numerosi beneficiari incluzand si guvernele prin diferitele accize, mi.e greu sa cred ca la niveluri de CEO nu s.a pus problema ca coronavirusul poate avea efecte asupra trendului in societate din moment ce cauza principala a decesului este insuficienta respiratorie.

    daca este eficace sau nu nicotina impotriva coronavirusului nu stiu, dar ceea ce stiu este faptul ca cu o suma rezonabila se poate gasi vreun cercetator care sa afirme ca nicotina face bine prezentand ceva studii de buzunar. in rest nu mai conteaza. se vor fii gasit apoi suficienti care sa incerce sa demonstreze oricare variante, alimentand astfel tot felul de ipoteze si contraipoteze.

    • Am inteles ideea, socialistule. Esti in regula, narativul e bun, te califici la o nota buna la invatamant politic. Da, companiile au PR, fac lobby si tot soiul de chestii pentru a-si vinde produsele. Toate: inclusiv alea care vand vaccinuri, „uleiuri esentiale” si medicamente homeopate, benzina, petrol sau generatoare eoliene si solare. Capitalismul e cam aiurea, vino tu sa pui ceva in loc ca vad ca alternativele propuse de socialisti si comunisti n-au prea functionat.
      Pe vremuri era-i cool cand fumai, acuma esti un animal caruia nu-i pasa de nimeni si de nimic (doar eu vad similitudini aici?). Pe vremuri nu era film in care sa nu fumeze cineva (de aveai impresia ca toata lumea fumeaza), acum nu mai fumeaza nimeni (de ai senzatia ca asa-i si in realitate).
      Sunteti prea multi cu aceeasi idee si insirati truismele cu aere de intelectuali rasati.
      E plictisitor.

    • erai
      Scuze, iuteala de mana si nebagare de seama.

    • Iuțeala de mână nu e cumva de la fumat? Întreb pt că mi-am ieșit din mână, de iuțeală zic, de vreo 14 ani, că dracul – pneumolog mi-a zis că vede ceva nasol pe partea stângă. I-am zis că e, probabil, un efect secundar de la fumul de sub cazan, dar te pui cu dracii cu parafe cât jumate de A4…!?

    • @Scaraoțchi®
      E posibil sa fie de la fumat :))

    • Să ne liniștim puțin!
      Nu spune nimeni că fumatul este sănătos.
      Vor să pună pe pachete că este dăunător pentru Covid-19.
      Ceea ce până la urmă este mai credibil și mai puțin riscant decât să pui oamenii să bea dezinfectant.

  5. Fumatul este cea mai mare prostie.
    Totuși uneori este nevoie de echilibru.

    • Este o prostie, dar nu-i cea mai mare (daca tot incercam sa fim echilibrati). Sunt prostii mai mari, vicii mai rele si dependente mai dubioase sau mai costisitoare. Drept e ca nu-i nici un lucru deosebit de inteligent.
      Nu i-as recomanda nimanui sa fumeze, n-as lauda fumatul asa cum n-as lauda niciun alt viciu. Treaba e ca oamenii nu-s masini si, uneori, fac exact ce le face placere, nu ce-ar trebui. Eu, cel putin, asa fac si asa am de gand sa fac indiferent ce armata de trepadusi isi gaseste o tinta intr-un alt obicei al meu sau cat o sa dureze toata galagia cu fumatul ori cu ce le mai casuna azi-maine.
      Discutiile despre fumat nu-s rele, dar sunt hiperbolizate si ajung sa acopere orice alta dezbatere despre orice alt viciu si despre ceea ce ne face sa fim oameni. Aia e ce ma deranjeaza pe mine. Parerea altcuiva despre obiceiurile mele nu face doi bani, daca nu mi-e cineva apropiat la a carui parere tin. E foarte simplu. Multi dintre astia care ma invata cum sa traiesc nici n-au apucat sa traiasca destul si n-au nicio idee ce soi de viata duc sau daca ei s-ar descurca mai bine in locul meu. Tot soiul de pusti si de oameni fara o viata au idei despre vietile altora si-s gata sa dea sfaturi sau sa-i oblige pe ceilalti, alaturi de altii ca ei, sa traiasca asa cum cred ei ca ar fi bine. Supriza este, o spun din nou: nu dau doi bani pe parerea altora despre cum ar trebui sa traiesc eu. Asta e, nu-s perfect 🙂

    • Era un mod de a spune că fumatul este recomandat celor prea inteligenți pentru a menține un nivel mediu al prostiei de dragul integrării sociale.
      Folosiți în mod responsabil aceste recomandări!

    • @Devil Shaiseh
      Nu zau?! Ce-i aia „prea inteligent”? Mno, hadeti sa o lasam balta, bine?
      Discutia nu se poate termina bine si nu stiu pentru cine.

    • Fă o pauză de fumat de câteva zile!
      Zâmbește mai mult!
      Vei înțelege apoi.

    • @Devil Shaiseh
      Deci tu ai inteles mai repede pentru ca nu fumezi? Ma bucur pentru tine, ce sa mai zic?!
      :))))))

  6. Cei care au fumat vor fuma în continuare. Cei care nu, nu. Nu am văzut niciun dependent să renunțe la viciul lui pe baza unor articole de presă.