G4Media.ro

Franța și Marea Britanie semnează un nou acord pentru frânarea migrației ilegale…

foto: Captură Video

Franța și Marea Britanie semnează un nou acord pentru frânarea migrației ilegale în ambarcațiuni peste Canalul Mânecii, care a depășit 40.000 de persoane în 2022

Miniștrii de interne Gerald Darmanin și Suella Braverman au semnat un document care prevede ca Marea Britanie să plătească Franței 72,2 milioane de euro în 2022 și 2023, care la rândul ei își va spori cu 40% forțele de patrulare a Canalului. Astfel, Franța va aloca 350 de jandarmi suplimentari pentru a încerca să oprească trecerile ilegale de migranți care anul acest au depășit 40.000, față de sub 30.000 în 2021 și sub 10.000 în 2020, potrivit datelor publicate de ministerul de interne de la Londra.

Nu a fost specificat un număr suplimentar de vase ale gărzii de coastă franceze, dar în textul acordului Londra și Parisul și-au stabilit mai întâi obiectivul de a desfășura „resurse tehnologice și umane”, inclusiv drone, pe coasta franceză pentru a detecta, monitoriza și intercepta mai bine ambarcațiunile. Cele două țări doresc, de asemenea, să colecteze și să utilizeze informații, în special „de la migranții interceptați”, pentru a demantela mai bine rețelele de traficanți și pentru a descuraja trecerile, lucrând împreună „cât mai în amonte posibil”, în colaborare cu țările de origine și de tranzit ale exilaților, potrivit Franceinfo.

Pentru prima dată, echipe de observatori vor fi desfășurate pe ambele maluri ale Canalului Mânecii pentru a „consolida înțelegerea comună” dintre cele două țări, pentru a „îmbunătăți desfășurarea interogatoriilor cu migranții” și pentru a „spori schimbul de informații”. Acordul prevede, de asemenea, finanțarea „câinilor de detecție” în porturi și instalarea de camere de supraveghere în punctele cheie de trecere a frontierei de-a lungul coastei.

Explozia numărului de migranți care încearcă să ajungă pe coastele britanice este cauzat în special de albanezi, al căror număr a ajuns la 12.000 anul acesta, de la 50 în 2020. Prim ministrul Albaniei, Edi Rama, a respins însă orice responsabilitate a țării sale în această evoluție.

Această migrațiune peste Canal a dus la o sporire importantă a numărului de cereri de azil politic în Marea Britanie care în anul încheiat la 30 iunie 2022 as-a ridicat la 103.000, între care circa 40.000 așteaptă rezolvarea cererilor lor de o perioadă de la unu la trei ani, iar 725 sunt mai vechi de cinci ani, potrivi cotidianului The Guardian.

Acordul franco-britanic semnat luni este un pas înainte în tentativa de a stăvili migrația trans-Canal, dar potrivit BBC nu rezolvă toate problemele. „În primul rând, aceste noi echipe britanice (pe lângă cele desfășurate din 2018) vor fi doar observatori. Ele nu au puteri operaționale, astfel încât, chiar dacă mai multe ambarcațiuni și contrabandiști sunt interceptați, nu pot spune francezilor ce să facă cu migranții individuali, despre care știm că ar putea încerca de mai multe ori să treacă.” scrie corespondentul pe chestiuni interne și juridice al BBC, Dominic Casciani.

“În al doilea rând, unii critici spun că Regatul Unit trebuie să caute un acord mai mare la nivel continental. Dar a ales să nu facă parte din politicile UE de gestionare a migranților ilegali, ca parte a Brexitului. Ultima mare provocare se află pe partea britanică a Canalului Mânecii. Lupta zilnică a ministerului de interne pentru a găsi un loc unde să-i găzduiască pe cei care supraviețuiesc pe mare este direct legată de întârzierile uriașe ale departamentului și de întârzierile în tratarea celor care au sosit înaintea lor.” conchide analistul BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...