G4Media.ro

UPDATE Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ministrul german al muncii, Hubertus Heil, așteptat cu…

Sursa Foto: Depositphotos.com

UPDATE Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ministrul german al muncii, Hubertus Heil, așteptat cu vești bune la București/ Cum a modificat guvernul federal condițiile de muncă din abatoare/ Ce se va întâmpla cu sezonierii din agricultură?

UPDATE:

Vizita pe care ministrul german al Muncii şi Problemelor Sociale, Hubertus Heil, urma să o înceapă joi în România, a fost anulată de partea germană în contextul evoluţiei pandemiei de COVID – 19.

„Vizita de lucru în România a Ministrului Federal al Muncii şi Problemelor Sociale din Germania, domnul Hubertus Heil, programată să aibă loc mâine, 13 august 2020, a fost amânată, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID – 19″, se precizează într-un comunicat de presă.

Articol inițial

După explozia de cazuri de coronavirus din Tonnies, au fost numeroase voci critice la adresa condițiilor de muncă a sezonierilor din România. Ministrul muncii, Hubertus Heil (SPD), călătorește în România cu vești bune, scrie Frakfurter Allgemeine Zeitung.

Ambasadorul României la Berlin s-a adresat guvernului german la sfârșitul lunii iunie în cuvinte neobișnuit de clare. Emil Hurezeanu a avertizat că, în  cazul multor români care muncesc în agricultură și în industria cărnii din Germania, condțiile de muncă și de cazare ”trebuie urgent îmbunătățite”. România așteaptă de la guvernul federal să implementeze noi reguli în industrie. Noul ministru al munctii, Hubertus Heil (SPD) călătorește în România într-o vizită de două zile pentru a-l anunțat pe primul ministru de acolo, pe ministrul de externe și pe ministrul muncii: misiune executată, mai scrie FAZ.

În servieta sa, mai scrie FAZ, ministrul va duce document referitor la siguranța muncii și controlul sănătății, pe care guvernul federal l-a adoptat la sfârșitul lunii Iulie. Companiile din industria cărnii nu vor mai putea angaja muncitori sezonieri în procesul de producție. Nici un angajat nu va putea lucra pentru aceste companii dacă sunt subcontractori. În caz de încălcare a reguli, companiile riscă amenzi de până la 500 de mii de euro.

Dar este suficient pentru a mai răci atmosfera încinsă dintre cele două țări? Legea mai trebuie să treacă și de Parlament, fiind criticată în unele cercuri. În plus, legea îi vizează doar pe muncitorii cu contract din industria cărnii. Sezonierii români care muncesc în agricultură joacă și ei un rol important. FAZ aminteștă că nu două treimi din cei peste 300 de mii de muncitori sezonieri care ajută la recoltat în Germania (căpșuni, sparanghel și castraveți) vin din România.

FAZ mai notează că ministrul Hubertus Heil va vizita o fermă de lângă București, care cultivă roșii și castraveți. Mulți dintre angajații de aici au lucrat în Germania. Se va discuta despre modul în care condițiile de muncă din UE pot fi îmbunătățite. ”Nu trebuie să existe muncitori de mâna a doua în Germania și în UE”, a declarat Heil înainte de plecare. Ministrul promovează, în cadrul președinției Germane a UE, între alte lucruri, un cadru legal de muncă în UE cu salariu minim și un sistem de asiguări de bază.

Sursa: FAZ

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Păi, cică s-a răzgândit, nu mai vine!

  2. hello eliberatorii, facem si noi un update din lockdown? mai vorbim si noi romana? pana si Erno Neulander a invatat limba locului