G4Media.ro

FOTO Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, scoasă din Catedrala Patriarhală.…

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, scoasă din Catedrala Patriarhală. Sute de credincioși s-au adunat la pelerinaj

Pentru că autoritățile n-au interzis complet pelerinajul la Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie de cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, sute de persoane s-au adunat duminică la Catedrala Patriarhală. Evenimentul a fost permis doar pelerinilor care domiciliază pe raza Bucureștiului,

Reprezentanții BOR au anunțat încă de joi că pelerinajul se va desfășura între 25 – 27 octombrie, în condiţii de precauţie, ordine şi protecţie, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă în care se află, în prezent, municipiul Bucureşti.

Duminică, racla Sfântului Dimitrie cel Nou a fost scoasă  din Catedrala Patriarhală, potrivit news.ro.

Pelerinii au urcat duminică dealul Patriarhiei, documentele fiindu-le verificate de jandarmi. Oamenii au păstrat distanţa, stând la rând pentru a se închina la racla cu moaşte.  Racla este acoperită cu un material care permite igienizarea.
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform anunţului făcut deja de Patriarhie, credincioşii din Bucureşti care doresc să se închine la Sfintele Moaşte, o pot face în următoarele condiţii:

– accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
– pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
– pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
– se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
– voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectul Traian Berbeceanu, instalat vineri în funcţie, s-a aflat și el  în zona în care se adună pelerinii pentru a verifica respectarea tuturor măsurilior de distanţare şi sanitare pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul pandemiei, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate mai multe măsuri speciale:
– renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
– reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
– reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 – 27 octombrie);
– protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Programul liturgic:

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor suntscoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie.

Între orele 9.00-12.30, este oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 – 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios, a transmis news.ro

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. spor la virusat!

  2. Bine ca se gandesc sa opreasca circulatia noaptea da ziua poti merge lejer sa te infectezi la moaste si alte cretinitati de genu…
    Pnl=psd
    Sper sa-i taxeze romani la alegeri, dar cum merg lucrurile, tot ei castiga si daca iese psd, ca doar mafia nu tine cont de partid sau ideologii…
    Tipic romanesc

  3. Ăștia dacă se infectează trebuie internați în biserici și catedrala neamului, că tot au făcut-o mare cât o zi de post, și tratați cu mir și prescură.

  4. Sica pres pentru $$Ciobotea$$…… Ce cod rosu? Ce pandemie? Pelerinajele sa traiasca! Si cu ocazia asta poate BOR-ul se va preocupa de suplimentarea paturilor la ATI. sau direct a locurilor din cimitire!

    Farisei pana la moaste!

  5. Gloata ca la raclele faraonilor.

  6. Biserica are nevoie de bani.
    A dat liber la înmormântări.
    Haideți să ieșim să ne omorâm împreună.
    Așa va avea biserica din ce să trăiască.

  7. Ăștia necredincioși, după ce muriți, ce se va alege de voi?