G4Media.ro

FOTO: Imaginea unor atomi la cea mai mare rezoluție obținută vreodată, realizată…

FOTO: Imaginea unor atomi la cea mai mare rezoluție obținută vreodată, realizată de cercetătorii de la Universitatea Cornwell / Explicațiile fizicianului Cristian Presură

Cercetătorii de la Universitatea Cornell (SUA) au reușit fotografierea unor atomi la cea mai mare rezoluție realizată vreodată. Atomii au fost măriți de 100 de milioane de ori. Este vorba despre un record în lumea științei, obținut cu o tehnică specială.

Oamenii de știință au capturat un eșantion în trei dimensiuni dintr-un cristal și l-au mărit de 100 de milioane de ori, dublând rezoluția care le-a adus (tot lor) un record mondial Guinness în 2018.

Munca lor ar putea ajuta la dezvoltarea materialelor pentru proiectarea unor telefoane, computere mai puternice și mai eficiente, potrivit scientificamerican.com.

Evenimentul a fost comentat miercuri de fizicianul Cristian Presură, pe contul său de Facebook. În postare, acesta a oferit și câteva explicații.

„Un nou record: fotografierea unor atomi la cea mai mare rezoluție. Măriți de 100 de milioane de ori!

Unde ești Democrit să te bucuri? Dar tu Epicur? Te poți trezi Lucretius să ne încânți cu pana ta la vederea unei astfel de minuni?

Imaginea este a atomilor din cristalul PrScO3, iar faptul că rețeaua de atomi este regulată a fost crucial, spun cercetătorii de la Universitatea Cornell.

Ei au scanat zona de față cu ajutorul unui microscop electronic ce avea un flux foarte subțire de electroni, așa cum ai scana cu o raza laser o suprafață. La fel că la laser, fiecare imagine de difracție obținută are interferente pozitive și negative („speckle”) și este foarte diferita de ceea ce se vede aici.

Toate imaginile de difracție au fost analizate apoi împreună, cu ajutorul inteligentei artificiale, rezolvandu-se cred „problema inversa”: știind imaginile finale de difracție, care este imaginea de atomi care le-a produs pe toate? În mod normal, pentru o structura de atomi aleatoare, asta e imposibil. Dar pentru una regulata, asta este posibil.

Metoda poartă numele de „ptychography”.

Mă uit la un atom din imagine și îmi ia câteva secunde. Dacă aș face asta cu fiecare atom din corpul meu, ar trebui să trăiesc de miliarde de ori vârstă întregului univers să sfârșesc aceasta sarcina!

Cu adevărat, în jurul nostru sunt lumi inacesibile gândului. Mintea umană reușește doar pentru o fracțiune de secunda să perceapă grandoarea cosmosului. Muza lui Lucretius? Alo, alo, nu treci și pe la noi? Avem poze noi!” a scris fizicianul.

Foto: Cornell University

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Singura explicatie buna aici e ca asta se intampla cand investesti in stiinta si nu in batut de cruci

  2. Cristal in 3 dimensiuni , o exista si in doua?

  3. Cornwell e redactorul vostru de știință. Quality press my foot.

    • Hai, mai, lasa si tu de la tine, doar in titlu e gresit, putea sa apese din greseala pe amandoua tastele

    • Cornel vrea doar articole de la a lui alma mater, Ştefan Gheorghiu.

  4. Acum circa 32 de ani, IBM nu doar că fotografia atomi la o rezoluție similară dar înainte, îi așeza unde voia. De exemplu, desenându-și propriul logo.

    Amănunte, aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_(atoms)

  5. Apreciez descrierea modului in care a fost obtinuta „fotografia”. Thumbs up!

  6. „Universitatea Cornwell” – un fel de mixtura intre Univ. Cornell (SUA) si regiunea Cornwall din UK.

  7. pare genul de plutitor care iese la suprafata pe motiv de „stiinta”

    la subiect, imaginea nu aduce nici nou, iar contribuabilii din new york ar trebui sa fie mai interesati in cazarea homlesilor, decat in poze care informeaza

  8. Pe bune? E vreunul dintre voi atât de nătărău încât să creadă că așa arată atomii? Asta e o imagine făcută pe Photoshop pt coafezele care iubesc știința.