
FOTO Băile Călacea, oaza de sănătate ascunsă între Timișoara și Arad / Primele amenajări ale bazei au fost făcute între 1906 și 1916 / În medie, între 50 și 60 de persoane beneficiază zilnic de tratamente
La doar 25 de kilometri de Timișoara și 30 de kilometri de Arad, în inima Câmpiei Banatului, stațiunea balneară Băile Călacea își întâmpină oaspeții cu un peisaj liniștit, un climat blând și ape termale binefăcătoare, cu temperaturi cuprinse între 38 și 39 de grade Celsius. Aici, natura și știința își dau mâna pentru a reda sănătatea și starea de bine celor care caută alinare pentru diverse afecțiuni, dar și momente de relaxare.
Servicii medicale și de cazare, în inima naturii
Deși s-a vorbit mai puțin despre acest loc în ultimii ani, Băile Călacea nu și-au întrerupt activitatea și își așteaptă în continuare oaspeții, cu toate facilitățile necesare pentru un sejur complet.
„Băile Călacea își păstrează în continuare statutul. Din punct de vedere administrativ aparținem de comuna Orțișoara. Avem o bază de tratament, locuri de cazare, masă, o bază sportivă, loc de joacă pentru copii, ștrand și 100 de locuri de cazare în vile de trei stele, dotate cu frigider, televizor în camere și baie proprie”, spune Marcel Meltiș, administratorul stațiunii.

Peste o sută de ani de tradiție balneară
Primele mențiuni despre efectele terapeutice ale apelor de la Călacea datează din anii 1880. Între 1906 și 1916 au fost realizate primele amenajări care au pus bazele unei stațiuni balneare. În anii ’70, locul a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare, devenind tot mai căutat pentru tratamentele sale eficiente.

Tratamente reumatismale și recuperare fizică
Stațiunea colaborează cu Casa Națională de Pensii și cu casele de pensii din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin. Au fost primiți chiar și pacienți din București. Baza de tratament oferă servicii în special pentru afecțiuni reumatismale și de recuperare locomotorie, fiind dotată și cu ambulatoriu.
În medie, între 50 și 60 de persoane beneficiază zilnic de tratamente. Administratorul recomandă pachetele care includ cazare și masă, pentru un sejur complet și eficient.

Pachetul de cinci zile și patru nopți costă 1.150 de lei și include cazare, masă și tratament. Pentru 12 zile, prețul este de 2.575 de lei, iar pentru 17 zile, 3.400 de lei.

Nu este recomandat tratamentul la Băile Călacea pentru cei care suferă de afecțiuni articulare acute, tumori maligne, hipertensiune arterială cu valori mari, insuficiență cardiacă, tuberculoză pulmonară și extrapulmonară, epilepsie, afecțiuni dermatologice și pentru femei gravide.

Investiții și modernizare în derulare
Stațiunea se întinde pe o suprafață de 15 hectare, dintre care cea mai mare parte este ocupată de un parc dendrologic. Pe lângă baza sportivă, turiștii au acces la un ștrand cu trei bazine: unul olimpic, unul cu apă termală și unul dedicat copiilor.
„Avem suficient loc pentru a ne moderniza. Chiar acum am câștigat un proiect de modernizare a bazei de tratament, care va include aparatură nouă, dotări moderne și un generator pentru curent electric. De asemenea, avem în derulare și un proiect pentru instalarea de panouri fotovoltaice”, a precizat Marcel Meltiș.

Relaxare în natură și atracții în apropiere
În trecut, la Călacea exista și o mini grădină zoologică, însă aceasta a fost desființată din cauza normelor stricte. Totuși, au rămas câteva păsări ornamentale, printre care și păuni.

În plus față de facilitățile stațiunii, turiștii pot explora atracțiile din apropiere: Conacul Hodoni, Castelul contelui de Mercy, vulcanii noroioși din Seceani, rezervația ornitologică „Mlaștinile de la Satchinez” sau râul Ier, ideal pentru pescuit sportiv.




















Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.