G4Media.ro

Fostul  ministru de externe Boris Johnson va fi judecat pentru „slogan fals”…

Facebook

Fostul  ministru de externe Boris Johnson va fi judecat pentru „slogan fals” în campanie/ A susținut că Serviciul Național de Sănătate va beneficia de 350 de milioane de lire sterline pe săptămână dacă Marea Britanie iese din UE

Fostul ministru de externe britanic și primar al Londrei, Boris Johnson, va fi judecat pentru un slogan din timpul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexit. El a fost liderul taberei care a militat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, scrie jurnalistul Petru Clej pe RFI.

Johnson a fost citat și va compărea în fața justiției la Londra pentru faptul că a susținut că Serviciul Național de Sănătate (NHS) va beneficia de fonduri suplimentare de 350 de milioane de lire sterline pe săptămână dacă Marea Britanie iese din UE și încetează să mai contribuie la bugetul comunitar.

Acest slogan scris cu litere de o șchioapă pe autocarul roșu de campanie al Vote Leave – al cărui figură principală era Johnson – a avut un impact important și a contribuit la votul de 52% în favoarea ieșirii din UE în scrutinul de la 23 iunie 2016.

Acum un cetățean pe nume Marcus Ball a inițiat o acțiune penală privată, susținută de o campanie pe internet care a strâns 200000 de lire.

Curtea de Magistrați de la Westminster a declarat acțiunea admisibilă și l-a citat pe Johnson care va compărea în fața acestei instanțe care apoi va trimte cazul spre judecare pe fond Curții Coroanei, instanța superioară.

Ambiții de lider

Legea în temeiul căreia va fi judecat Johnson datează din secolul al XIII-lea și se aplică persoanelor care ocupă funcții oficiale.

Pentru a fi găsită vinovată persoana judecată, acuzarea trebuie să dovedească faptul că inculpatul și-a neglijat în mod voit atribuțiile sau s-a comportat incorect în asemenea măsură încât acest lucru poate fi considerat ca abuz de putere.

În teorie, o asemenea infracțiune este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Acuzatorii spun că Johnson a manipulat voit cifrele și acest lucru a influențat rezultatul votului din 2016, dar fostul ministru de externe respinge aceste acuzații, calificându-le drept motivate politic, având ca scop subminarea rezultatelor referendumului.

Johnson, actualmente simplu deputat, este unul dintre numeroșii candidați și favorit la succesiunea prim ministrului Theresa May în funcția de lider al Partidului Conservator și apoi de premier. Premierul May va demisiona din funcția de lider Conservator pe data de 7 iunie.

El este un adept al Brexitului dur și a declarat recent că dacă va ajunge prim ministru Marea Britanie va părăsi UE cu sau fără acord negociat pe 31 octombrie 2019, data la care a fost amânată de două ori de liderii europeni ieșirea din UE.

În parlament și chiar în Partidul Conservator alegerea lui Johnson ca premier întâmpină o importantă opoziție, unii deputați Conservatori luând în calcul un vot alături de opoziție la o moțiune de cenzură împotriva unui viitor guvern condus de acesta.

Sursa: RFI

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. nu ca la noi unde poti sa promiti ce vrei in campanie si dupa aia nu mai dai nicio socoteala

  2. Doamne, ce bună ar fi legea asta și la noi. Ar fi pușcăriile pline cu politicieni mincinoși.
    De fapt, nici nu am mai avea politicieni.

    • Pai exista si la noi legi impotriva inselatoriei, dar din nu stiu ce motive ele nu li se aplica si politicienilor.

  3. Sistemul platit gras de la bruxelles incepe “insurectia” in UK. Dosarul asta e mai subtire ca firul de par. Disperare mare in tabara “remoaners” :)) Go, Boris, go!

    • Ti s-a spart balonul ioane. Vorbesti in plus si habar nu ai despre ce. Tu si Dragnea…din auzite. Stii tu..ai auzit tu..si s-a comunicat ca…
      Nimic concret, nimic care poate fi dovedit.
      NuMaiMancaţiRahat!

  4. Boris Johnson, fostul primar al Londrei și proaspăt candidat autoproclamat pentru postul de prim ministru, după placarea lui T. May, este acuzat de ”misconduct”, în cazul de față pentru dezinformarea cu bună știință a electoratului. Dezinformarea a fost comisă în mod repetat, odată cu ocazia campaniei desfășurate pentru ieșire din uniune ( brexit ) în 2016, dar și cu ocazia alegerilor generale din 2017.
    Afirmația lui Johnson, de pe autocarul de campanie :” ( Noi ) trimitem săptămânal 350 milioane de lire sterline la Eu, hai să finanțăm în schimb ( cu acești bani ) sistemul național de sănătate ( NHS )”
    Avocatul din partea acuzării a precizat că acțiune penală nu are ca scop subminarea rezultatelor referendumului cu privire la brexit și NU pune accentul pe CE s-ar fi putut cheltui banii. Este vorba de afirmația :” Noi trimitem 350 milioane de lire săptămânal la EU.”
    Afirmația este pur și simplu falsă, UK nicodată nu a trimis, a plătit sau a prevăzut asemenea sumă pe săptămână pentru Uniunea europeană – a precizat avocatul.
    Autobusul de campanie :
    https://ichef.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/8E7A/production/_107147463_55e02e4e-65ad-4316-a2c0-75c44b313728.jpg

  5. Care Bruxelles plateste gras? Care Bruxelles? Tot orasul belgian? Da niste nume mai precis.

    E un principiu de drept corect. Un om politic trebuie sa rapunda in fata legii daca influenteaza votul cu cifre masluite si minciuni. E investit intr-o pozitie de autoritate si putere ca delegat al votantilor sa se ocupe exact de politicile statului. Este crezut de populatia care nu cunoaste detalii financiare in privinta sanatatii, pentru ca e un parlamentar care cunoaste aceste cifre si alte detalii tinand de politicile britanice. E abuz de putere deci sa comunice niste cifre false alegatorilor.

    Daca in contul bancar personal ar trece banca niste valori gresite, sau un medic si-ar miniti pacientii cu buna stiinta ar fi cazuri penale. Ar trebui sa fie cu atat mai mult pentru niste oameni politici alesi si platiti sa fie delegati de populatie.

  6. Citește articolul de mai jos ( păcat că nu poți ) dar știi cât de subțire este dosarul. Chiar că ești din balon băiete !
    https://www.bbc.com/news/uk-politics-48445430

    Afirmația este FALSĂ cu privire la banii ”trimiși” ! Este dezinformare pentru care Johnson poate fi tras la răspundere pentru că a mințit electoratul ! Parcă știam că va apărea un deștept care va răstălmăci articolul vostru G4.