G4Media.ro

Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ilya Ponomaryov: Regiunea transnistreană…

sursa foto: captura video

Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ilya Ponomaryov: Regiunea transnistreană este o gaură neagră folosită de Kremlin și va dispărea odată cu regimul Putin

Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri Ilya Ponomaryov declarat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, iar dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Ilya Ponomaryov consideră că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid, relatează tvr.ro

TVR MOLDOVA: Domnule Ponomariov vă mulțumesc pentru posibilitatea de a discuta cu dvs, sunteți unul dintre cunoscătorii politicii ruse și cu siguranță aveți o experiență mai mare în interpretarea mișcărilor pe care le face Kremlinul. Aș vrea să facem o incursiune în istorie, știu că nu mai stăteați în Rusia la data de 24 februarie 2022, cum dumneavoastră ca cetățean al Federației Ruse, ca fost deputat al Dumei de Stat ați întâlnit dimineața zilei de 24 februarie?

Ilya Ponomariov: Eu am întâlnit această zi și ca cetățean al Ucrainei în casa mea din Kiev. Pe scurt, m-am trezit, m-am îmbrăcat și am mers la Comisariatul Militar. Aceasta a fost unica metodă din punctul meu de vedere cum puteam să reacționez la acest eveniment. Astăzi dimineață am privit Filmul Navalny (nr. Documentar despre otrăvirea opozantului rus de către Kremlin, laureat al premiului Oscar) și acolo Alexei Navalny povestește cum și-a revenit din comă și colaboratorul său, Volkov îi spune că a fost otrăvit cu Noviciok (nr. Substanță toxică utilizată de către serviciile secrete ruse în tentativa de asasin a fostului agent FSB rus Serghei Skripal în Londra), iar Navalny îi spune că așa ceva nu poate fi, deoarece e o prostie. Cam aceste emoții le-am avut și eu atunci când am început să aud toate aceste sunete de explozii și să văd cum zboară rachetele. Așa ceva nu poate fi pentru că e o prostie. Eu mereu spuneam că un asemenea atac nu poate fi deoarece este lipsit de logică care va duce la sfârșitul regimului actual de la Moscova. Cred că mergem în această direcție.

TVR MOLDOVA: Ilie Vladimirovici de curând centrul Dossier și colegii noștri jurnaliștii de la Rise Project au publicat o investigație în care au prezentat că în Administrația prezidențială de la Kremlin încă în anul 2021 a fost elaborat un document, un plan despre cum intenționează Kremlinul să reformateze puterea de la Chișinău și că până în 2030 în Moldova trebuie să fie instalată o guvernare loială Moscovei. Din experiența dvs la ce poate merge Kremlinul și ce acțiuni ar putea fi întreprinse pentru realizarea acestui plan?

Ilya Ponomariov: Kremlinul poate merge la orice acțiuni, dar eu zic să nu vă faceți griji. Dacă există acolo un plan înseamnă că sigur nu va fi realizat așa cum am văzut în nenumărate rânduri. Inițiativa personală a unor „cetățeni talentați” care se desfășoară în spațiul mai puțin public și cu un suport financiar puternic, acestea pot avea efect. Așa cum a fost elaborarea planului Kozak (plan de reglementare a conflictului transnistrean prin federalizarea RM) sau atunci când se duceau anumite înțelegeri de culise cu Vlad Plahotniuc sau cu Igor Dodon, aceste înțelegeri puteau funcționa deoarece la bază stăteau interese financiare, dar planurile despre care se discută în acest moment la voi, cred că puteți dormi liniștiți, ele nu vor avea nici o dată sorți de izbândă.

TVR MOLDOVA: Ați menționat persoanele Plahotniuc, Dodon, din câte cunoașteți Plahotniuc a fugit din țară, mai este Ilan Șor de asemenea plecat, dar ei continuă să fie destul de activi în viața politică din Republica Moldova cel puțin pe față Dodon și cu Șor. Cum folosește Kremlinul acest factor, al fugarilor, foștilor conducători în linii mari niște oameni foarte bogați?

Ilya Ponomariov: Lozinca regimului Putin este: banii înving tot. Acesta este principiul după care ei se conduc, pentru ei cel mai important este să găsească o simbioză financiară. Modul în care oamenii de la Kremlin pot câștiga mulți bani și modul în care partenerii lor pot să câștige. Acești oameni cred doar în asemenea relații deoarece ei consideră că doar asemenea relații sunt viabile și puternice. Ei nu cred că unii oameni pot acționa în baza unor convingeri, pentru ei este un comportament straniu, ei cred că în spatele unor asemenea oameni pot sta servicii secrete străine, dar când e vorba de bani pentru ei este totul clar, unde este interesul financiar, există interes pentru Kremlin lucrurile sunt clare. De aceea ei mereu caută asemenea scheme care permite în primul rând curatorului de la Moscova să câștige bani, în al doilea rând să poată câștiga cel pe care îl curează și în ultimă instanță să fie realizate anumite acțiuni cu care să poți să mergi să raportezi șefilor de mai sus. Aceștia sunt cei trei piloni de bază pe care se ține politica externă a Rusiei.

TVR MOLDOVA: Domnule Ponomariov, vreți să afirmați că toate protestele și toate tentativele de dezordine în masă care se încearcă să fie organizate în Republica Moldova sunt finanțate de către Kremin de la Moscova?

Ilya Ponomariov: Nu am spus așa ceva. Când lucrurile poartă caracter de masă, ele au totuși un impuls din interior, există anumite motive pentru aceasta. Orice manipulare poate fi activată doar când este un fundament, poți manipula doar când ai cu ce. Când istoriile sunt scurse din deget totul se pierde ca un balon de săpun, în cel mai bun caz poate fi plătit fiecare om care iese în piață, iar aceștia vor fugi imediat ce se petrece evenimentul așa cum se întâmplă cu mitingurile lui Putin la Moscova. Eu dimpotrivă nu cred că în interiorul Moldovei nu sunt probleme cu siguranță sunt. Sunt probleme în ceea ce privește atitudinea oamenilor față de problemele lingvistice, problematica transnistreană, probleme economice sunt mari. În același timp trebuie de privit cum s-ar fi dezvoltat situația fără implicare externă și cu implicare externă. Cu siguranță toate aceste controverse sunt umflate artificial din exterior pentru a dezbina societatea iar apoi pentru a conduce cu ele, iată aceasta este strategia generală.

TVR MOLDOVA: Ați vorbit deja despre problema transnistreană, dvs ați fost deputat al Dumei de Stat în două legislaturi, care era atitudinea deputaților din Dumă față de aceste enclave care au început să fie create încă înainte de căderea URSS-ului, mă refer la Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria Nagorno-Karabah, mai apoi deja Donbas, Luhansk și Donețk?

Ilya Ponomariov: Trebuie să înțelegeți că deputații ruși și în general societatea rusă se consideră una bună. Mereu găsesc justificări și careva argumente pentru a spune că iată noi suntem pacificatori, apărători, noi prevenim violența și așa mai departe. Pe de altă parte oamenii care au de afacere cu aceste probleme și sunt specialiști în domeniu folosesc aceste lucruri în interese proprii. Principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Atât timp cât unii oameni pot câștiga bani din aceasta, problema va exista și din punct de vedere geopolitic este o rană deschisă care poate fi accesată în momentul oportun pentru a avea pârghii de a acționa în regiune. În ceea ce privește deputații simpli, ei ziceau că iată noi am oprit acțiuni violente, ne-am apărat oamenii, am apărat limba rusă, că iată ai noștri ar fi fost omorâți, că iată dincolo erau românii cei răi, iată dincolo probleme cu găgăuzii, și iată că noi am rezolvat problemele, iată acestea erau discuțiile și atmosfera din rândul deputaților dar și a societății în mare măsură.

TVR MOLDOVA: Apropo de Transnistria, care va fi soarta acestei enclave după finalizarea războiului din Ucraina?

Ilya Ponomariov: Eu consider că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid, deoarece ele există doar cât există suport din exterior, ori noua putere care se va instala „Adunarea Deputaților Poporului” (nr. Entitate politică organizată din opozanți ruși din care fac parte foști deputați, oameni de afaceri și activiști civici) a adoptat deja o decizie în acest sens care spune că forțele militare ruse vor părăsi aceste teritorii inclusiv cel transnistrean. După aceasta deja va deveni o problemă strict internă a Republicii Moldova. În aceste condiții voi va trebui să vă rezolvați această problemă.

TVR MOLDOVA: Da, dar totuși aceste probleme au fost create nu doar pe timpul lui Vladimir Putin, dar și înainte ca acesta să vină la putere.

Ilya Ponomariov: Cine va spus că Putin și Elțin sunt istorii diferite? Eu consider că este prelungirea aceluiași lucru.

TVR MOLDOVA: Domnule Ponomariov, nu sunteți teolog, dar totuși ați avut posibilitatea de a urmări ce s-a petrecut în Ucraina cu Biserica Ortodoxă supusă canonic Patriarhiei de la Moscova știți că și Biserica Ortodoxă din Moldova se supune lui Vladimir Gundeaev zis și Patriarhul Kirill, care credeți că este rolul clericilor care se supun Moscovei pentru a menține această influență despre care discutam mai sus?

Ilya Ponomariov: Eu nu aș generaliza, deoarece eu văd în Ucraina foarte mulți preoți cu adevărat credincioși care se supun Biserici Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Ruse, și care nu sunt agenți de influență a nimănui, din păcate preoții cu adevărat credincioși din această confesiune sunt o minoritate. Majoritatea lor sunt parte a mecanismelor politice ale Bisericii Ortodoxe Ruse la fel ca și adepții „lumii ruse”, un instrument de influență geopolitică a Moscovei ca un centru imperialist. Cu siguranță aceasta este un lucru foarte rău și eu consider că Biserica trebuie să fie separată de Stat pentru ca să nu fie un instrument al cuiva. Cred că și în Moldova este același lucru. Moldova este un stat mic, și utilizarea instrumentelor economice care se află încă în mâinile Moscovei permiteau menținerea în zona de influență a Kremlinului. Consider că atunci când vor fi curmate toate legăturile economice ale Bisericii Ortodoxe Ruse, toate influențele se vor curma foarte rapid.

TVR MOLDOVA. Și ultima întrebare, dacă vi s-ar propune să dați careva sfaturi autorităților Republicii Moldova, la ce ar trebui să se concentreze factorul politic pentru a diminua la maxim influența nefastă a regimului Putin?

Ilya Ponomariov: Eu cred că acum lipsește un contact mai puternic cu Ucraina, eu aș propune o alianță mai consolidată, aceeași problemă transnistreană ar putea fi rezolvată chiar acum. Anume în situația unui conflict armat a venit timpul pentru rezolvarea și acestui conflict. Dar în același timp cred că autoritățile de la Chișinău știu mai bine ce este de făcut deoarece eu văd lucrurile de aici de la Kiev, în aceste condiții deciziile aparțin Chișinăului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Și fraierii din Transnistria își vor trimite copiii la tocat pentru Putin, să dispară si ei odată cu Putin!

  2. Transnistria a fost o gaura neaga si o pacoste si înainte de Putin. Si va rămâne asa si după Putin.
    Pentru ca rusii sunt naspa. Si ucrainenii, care au ajutat ani de zile Transnistria.

    • Și femeile ucrainence ce violează soldații ruși, copiii ucraineni ce consumă gloanțele bravei armate roșii cu craniile lor sunt nașpa!