G4Media.ro

Foști membri ai forțelor speciale britanice rup tăcerea asupra „crimelor de război”…

Foto: Captură video

Foști membri ai forțelor speciale britanice rup tăcerea asupra „crimelor de război” comise de colegi în Irak și Afganistan – BBC News

Foști membri ai forțelor speciale britanice (SAS) au rupt ani de tăcere pentru a da programului TV BBC Panorama mărturii ale unor presupuse crime de război comise de colegi în Irak și Afganistan, scrie site-ul BBC News.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Făcându-și publice relatările pentru prima dată, veteranii au descris cum au văzut membri ai SAS ucigând în somn oameni neînarmați și executând deținuți încătușați, inclusiv copii.

„Au încătușat un băiețel și l-au împușcat”, și-a amintit un veteran care a servit cu SAS în Afganistan. „Era clar un copil, nici măcar nu se apropia de vârsta de luptă”.

Uciderea deținuților „a devenit o rutină”, a spus veteranul. „Percheziționau pe cineva, îl încătușau, apoi îl împușcau”, înainte de a tăia cătușele de plastic folosite pentru a imobiliza oamenii și de a «planta un pistol» lângă cadavru, a spus el.

Noua mărturie include acuzații de crime de război care se întind pe mai mult de un deceniu, mult mai mult decât cei trei ani examinați în prezent de o anchetă publică condusă de un judecător în Regatul Unit.

SBS, regimentul de elită al forțelor speciale ale Marinei Regale, este, de asemenea, implicat pentru prima dată în cele mai grave acuzații – execuții de persoane neînarmate și rănite.

Un veteran care a servit în cadrul SBS a declarat că unele trupe aveau o „mentalitate de gloată”, descriind comportamentul lor în timpul operațiunilor drept „barbar”.

„I-am văzut pe cei mai liniștiți băieți schimbându-se, arătând trăsături psihopatice grave”, a spus el. „Erau fără lege. Se simțeau de neatins”.

Forțele speciale au fost desfășurate în Afganistan pentru a proteja trupele britanice de luptătorii talibani și de artificieri. Conflictul a fost unul mortal pentru membrii forțelor armate ale Regatului Unit – 457 și-au pierdut viața și alte mii au fost răniți.

Întrebat de BBC despre noile mărturii ale martorilor oculari, Ministerul Apărării a declarat că este „pe deplin angajat” să sprijine ancheta publică în curs privind presupusele crime de război și că i-a îndemnat pe toți veteranii care dețin informații relevante să se prezinte. Acesta a precizat că „nu este adecvat ca Ministerul Apărării să comenteze acuzațiile” care ar putea intra în domeniul de aplicare al anchetei.

„Criminali psihopați” în regiment

Mărturiile martorilor oculari oferă cea mai detaliată relatare publică a crimelor de până acum din partea foștilor membri ai forțelor speciale britanice (UKSF), grupul umbrelă care cuprinde SAS, SBS și mai multe regimente de sprijin.

Mărturiile a peste 30 de persoane care au servit cu sau alături de forțele speciale britanice se bazează pe anii de reportaje realizate de BBC Panorama cu privire la acuzațiile de execuții extrajudiciare de către SAS.

De asemenea, Panorama poate dezvălui pentru prima dată că prim-ministrul de atunci, David Cameron, a fost avertizat în mod repetat în timpul mandatului său că forțele speciale britanice ucideau civili în Afganistan.

Vorbind sub rezerva anonimatului din cauza unui cod al tăcerii de facto în ceea ce privește operațiunile forțelor speciale, martorii oculari au declarat pentru BBC că legile războiului erau încălcate în mod regulat și intenționat de cele mai de elită regimente ale țării în timpul operațiunilor din Irak și Afganistan.

Aceste legi prevăd că, în astfel de operațiuni, oamenii pot fi uciși în mod deliberat numai atunci când reprezintă o amenințare directă la adresa vieții trupelor britanice sau a altor persoane. Dar membrii SAS și SBS își făceau propriile reguli, au declarat martorii oculari.

„Dacă o țintă apărea pe listă de două sau trei ori înainte, atunci intram cu intenția de a o ucide, nu exista nicio încercare de a o captura”, a declarat un veteran care a servit în SAS, referindu-se la persoane care fuseseră capturate anterior, interogate și apoi eliberate.

„Uneori verificam dacă am identificat ținta, le confirmam identitatea, apoi îi împușcam”, a spus el. „Adesea, escadrila se ducea pur și simplu și ucidea toți oamenii pe care îi găsea acolo”.

Un martor care a servit în cadrul SAS a declarat că uciderea putea deveni „o dependență” și că unii membri ai regimentului de elită erau „intoxicați de acest sentiment” în Afganistan. Au existat „o mulțime de ucigași psihopați”, a spus el.

„În unele operațiuni, trupele intrau în clădiri de tip casă de oaspeți și omorau pe toată lumea de acolo”, a spus el. „Intrau și îi împușcau pe toți cei care dormeau acolo, la intrare. Nu este justificat să omori oameni în somn.”

Un veteran care a servit cu SBS a declarat pentru BBC că, după ce aduceau o zonă sub control, echipele de asalt treceau prin zonă împușcând pe oricine se afla la pământ, verificând cadavrele și ucigând pe oricine rămânea în viață. „Era de așteptat, nu era ascuns. Toată lumea știa”, a spus el.

Uciderea intenționată a persoanelor rănite care nu reprezintă o amenințare ar fi o încălcare clară a dreptului internațional. Însă veteranul SBS a declarat pentru Panorama că oamenii răniți erau uciși în mod obișnuit. El a descris o operațiune în timpul căreia un medic trata o persoană care fusese împușcată, dar încă respira. „Apoi, unul dintre băieții noștri s-a apropiat de el. A fost o bubuitură. Fusese împușcat în cap de la mică distanță”, a spus el.

Asasinatele au fost „complet inutile”, a adăugat el. „Acestea nu sunt omoruri din milă. Este o crimă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.