G4Media.ro

Primul proces privind crimele de război din Ucraina începe miercuri/ Un soldat…

Primul proces privind crimele de război din Ucraina începe miercuri/ Un soldat rus de 21 de ani este acuzat că a omorât un bărbat de 62 de ani, care se afla pe bicicletă

Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, va compărea miercuri la tribunalul districtual Solomianski din Kiev, începând cu ora 14:00 (11:00 GMT), fiind acuzat de crime de război și crimă cu premeditare, pentru moartea unui bărbat de 62 de ani în nord-estul Ucrainei, la 28 februarie, transmite The Guardian.

Soldatul din Irkutsk, Siberia, riscă o posibilă condamnare pe viață.

„El înțelege de ce este acuzat”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a dezvălui argumentele apărării.

Autoritățile ucrainene spun că el cooperează cu anchetatorii și recunoaște faptele incidentului care a avut loc la doar patru zile după începerea invaziei rusești.

Procurorii au declarat că Șișimarin comanda o unitate dintr-o divizie de tancuri atunci când convoiul său a fost atacat.

El și alți patru soldați au furat o mașină și, în timp ce se deplasau în apropiere de satul Shupakhivka din regiunea Sumy, au întâlnit un bărbat de 62 de ani pe bicicletă.

„Unul dintre soldați i-a ordonat acuzatului să îl ucidă pe civil pentru ca acesta să nu îi denunțe”, a precizat procuratura.

Șișimarin a tras atunci cu o pușcă de asalt Kalașnikov de la geamul vehiculului și „bărbatul a murit pe loc, la câteva zeci de metri de casa sa”, a adăugat procuratura într-un comunicat.

La începutul lunii mai, autoritățile ucrainene au anunțat arestarea sa fără a oferi detalii, publicând în același timp o înregistrare video în care Șișimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru a-și „susține financiar mama”.

El și-a explicat acțiunile spunând: „Mi s-a ordonat să trag, l-am împușcat o dată. A căzut și ne-am continuat călătoria”.

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. La noi, se poate trage cu gloanțe reale în români? Să seceri oamenii pe stradă?
    Sună a crimă de tip Putin – nu-i așa?

    Și totuși, eu așa știu: că prieteni, rude, apropiați
    ne-au fost uciși cu sânge rece – fiind mitraliați în ’89 – fapt pentru care, nu avem NICIUN VINOVAT pentru asta!
    Voi ați văzut vreun”terorist” vreun Politician judecat că a dat Ordin să se tragă în români?