G4Media.ro

Fost gardian al lagărului de concentrare nazist de la Sachsenhausen în vârsta…

foto: Wikipedia

Fost gardian al lagărului de concentrare nazist de la Sachsenhausen în vârsta de 101 ani, condamnat la cinci ani de închisoare de o curte din Germania

Bărbatul rămas anonim conform legislației germane a fost condamnat pentru complicitate la 3.518 omoruri în perioada 1942 – 1945, de către tribunalul Neuruppin din landul est german Brandenburg. În presă însă a apărut numele său ca Josef Schütz.

„Instanța a ajuns la concluzia că, spre deosebire de ceea ce pretindeți, ați lucrat în lagărul de concentrare ca gardian timp de aproximativ trei ani”, a conchis președintele completului de judecată Udo Lechtermann, citat de agenția dpa. „Ați sprijinit de bunăvoie această exterminare în masă prin activitatea dumneavoastră”, a spus Lechtermann.

Inculpatul s-a declarat nevinovat la începutul procesului care a debutat în octombrie 2021, susținând că lucra ca zilier la o fermă în nord-estul Germaniei în perioada respectivă.

Curtea a acceptat însă argumentul procuraturii care a susținut că inculpatul a activat ca gardian la Sachsenhausen în cadrul forțelor SS.

Printre capetele de acuzare au figurat executarea de prizonieri de război sovietici și folosirea de gaz toxic Zyklon B pentru uciderea deținuților.

Procesul s-a prelungit până acum din cauză că înfățișările au fost limitate la două ore și jumătate odată, iar inculpatul, care a compărut în scaun cu rotile, a trebuit să fie spitalizat de mai mult ori pe parcursul ultimelor nouă luni.

Verdictul tribunalului de la Neuruppin se bazează pe un precedent juridic recent din Germania, care stabilește că oricine a ajutat la funcționarea unui lagăr nazist poate fi inculpat pentru complicitate la crimele comise acolo. Până atunci doar cei care au ocupat o poziție mai ridicată în ierarhia nazistă erau judecați pentru crime de război. Avocatul lui Josef Schütz a anunțat înainte de pronunțarea verdictului că va face apel în caz că acesta va fi găsit vinovat.

Potrivit relatărilor de presă, Schütz ar fi fost deținut de sovietici într-un lagăr după război, după care a trăit în estul Germaniei, devenit stat comunist. Fosta Republică Democrată Germană nu a avut un sistem de urmărire, depistare și judecare a criminalilor de război naziști, așa cum a avut Republica Federală Germania înainte de unificarea din 1990.

Lagărul de la Sachsenhausen, la nord de Berlin, a fost înființat de naziști în 1936. Mai puțin cunoscut ca lagărele de exterminare din Polonia ca Auschwitz, Belzec sau Treblinka, acest lagăr din suburbiile capitalei celui de-al Treilea Reich nu a fost mai puțin brutal.

Aici au fost închiși peste 200.000 de deținuți – prizonieri de război, evrei, polonezi, homosexuali și alții. Numărul victimelor nu a fost stabilit exact, limita superioară fiind menționată ca 100.000, mai probabil între 40 și 50 de mii.

Cauzele deceselor au fost inaniția, epuizarea prin muncă forțată și bolile, dar și experimente medicale ale naziștilor, precum și execuții prin împușcare, spânzurare și gazare.

Lagărul a fost eliberat în aprilie 1945 de Armata Roșie care l-a transformat imediat într-un lagăr propriu de concentrare unde se estimează că din cei 60.000 de deținuți circa 12.000 au murit de foamete și boli până la desființarea lagărului în 1950.

Citește și Un paznic de 100 de ani din lagărul de concentrare nazist de la  Sachsenhausen trimis în judecată

Sursa foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cat au fost criminalii tineri sau maturi, dupa razboi, pana-n anii 80, Germania s-a facut ca ploua.
    Abia acum i-a pe podidit pe nemti elanul justitiar, cand majoritatea a crapat sau mai are, cate unul, 100 ani, ca sa nu-i poata face nimic.
    Nu ca noi am fi mai breji. Macar nemtii si-au recunoscut crimele, in cartea noastra de istorie nescriind nimic despre porcariile noastre.

  2. Nu poti scăpa de justiție.
    Nici după 80 ani.
    Își va petrece tot restul zilelor după gratii.

    Serios acum.. Ce au păzit ăștia 80 ani?

    E evident ca nu va suporta regimul de detenție și atunci e echivalent cu o condamnare pe viata.