G4Media.ro

Forumul Național de Redresare. Cum redresăm România (parteneriat)

Foto: Pexels.com

Forumul Național de Redresare. Cum redresăm România (parteneriat)

România are nevoie de schimbarea paradigmei de dezvoltare economică și socială. Nu putem avea o Românie dezvoltată fără o Românie educată și nu ne mai putem baza exclusiv pe accelerarea consumului pentru a ne reveni din criză. De data aceasta paradigma trebuie schimbată, iar unul dintre cuvintele-cheie trebuie să fie: investiții.

România are în față o oportunitate majoră, dar și o provocare imensă totodată: fondurile de aproape 30 de miliarde de euro care trebuie absorbite într-un timp foarte scurt, până în 2026, în cel mai eficient mod, astfel încât să avem un model de creștere economică sustenabilă, cuplat la tendințele europene și globale.

Educație, remodelarea forței de muncă, digitalizare, tranziție verde – iată doar câteva dintre prioritățile care trebuie să așeze la aceeași masă toți actorii din mediul public, privat, ONG-uri, europarlamentari etc. Acestea au fost unele dintre principalele concluzii ale Forumului Național de Redresare, eveniment organizat de România Durabilă și EM360 Group, care a adus în dezbatere oportunitatea pe care Romania o are prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială: Majoritatea economiilor UE vor reveni până la final de an la nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei, iar România e în topul țărilor cu cea mai rapidă revenire economică. Totuși, este foarte important cum creștem, ce model de dezvoltare alegem, a atras atenția Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială.

Dragoș Pîslaru, Membru al Parlamentului European: Un ingredient-cheie pentru cheltuirea cu succes a fondurilor europene uriașe de care vom dispune în perioada următoare este voința politică de a înțelege că trebuie să ne mobilizăm într-un mod fără precedent. „Discutăm de o ocazie istorică pentru România de a-și redefini modelul economic și social”, a declarat Dragoș Pîslaru, Membru al Parlamentului European, în cadrul Forumului Național de Redresare, eveniment organizat de România Durabilă și EM360 Group.

Radu Oprea, Senator, purtător de cuvânt al PSD: Redresare înseamnă reforme și ar trebui ca acestea să fie acceptate de societate, dacă ne dorim să aibă efectele dorite. Așadar, e nevoie de dialog cu toate părțile interesate, pentru identificarea soluțiilor ca redresarea economică să se reflecte în creșterea calității vieții cetățenilor, a declarat Radu Oprea, senator, purtător de cuvânt al PSD.

Florin Jianu, Președinte CNIPMMR: Exodul forței de muncă este o problemă națională majoră care tinde să se acutizeze în condițiile în care alte state europene implementează deja programe de susținere a întreprinderilor locale, afectate de criza Covid, semnalează Florin Jianu, Președinte CNIPMMR. El a dat ca exemplu Germania, care s-a asigurat că și IMM-urile vor avea acces la contractele mari acordate prin PNRR, impunând obligația ca 30% din valoarea fiecărui contract să ajungă la IMM-uri. „Mi-aș dori să avem și noi în PNRR această prevedere și să avem mai mult curaj în susținerea IMM-urilor”, a punctat acesta.

Radu Căprău, VP Concordia: Pentru implementarea cu succes a Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care România va avea acces la fonduri de până la 30 miliarde de euro până în 2026, e nevoie de un efort comun al tuturor actorilor și de implicarea mediului privat. De asemenea, e absolut necesar un mecanism transparent, dar și accesul nediscriminatoriu la fondurile disponibile și de sprijinirea proiectelor pe criterii competitive, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom și vicepreședinte al Federației Patronale Concordia.

Cristina Chiriac, Președinte CONAF: Ce resursă mai importantă am putea dezvolta în următorii 20 de ani în afara de om? Nucleul central ar trebui să fie educația, pentru că de acolo pleacă toate problemele noastre, iar învățământul tehnic și dual trebuie să capete adevărata relevanță în spectrul vocațional, atrage atenția Cristina Chiriac, Președinte CONAF.

Constantin Rudnițchi, Director Executiv CLCC: De foarte multe ori, România face strategii care rămân în sertare. Vedem falii tot mai mari în societate, dar acestea se pot aplatiza prin investiții, iar fondurile europene uriașe de care vom dispune oferă această oportunitate, a declarat, în cadrul Forumului Național de Redresare, Constantin Rudnițchi, Director Executiv al Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. exista o singura solutie. oameni noi, neinregimentati politic sau securisto-masonic. buni specialisti scoliti afara pe efortul lor si adusi in tara pe salarii comparabile.in rest e frectie la picior.