G4Media.ro

Forumul Judecătorilor din România cere blocarea posibilității reintegrării în magistratură pe baza…

Forumul Judecătorilor din România cere blocarea posibilității reintegrării în magistratură pe baza interviului

Forumul Judecătorilor din România cere autorităților să adopte măsurile necesare pentru blocarea posibilității ca unele persoane să intre în magistratură doar pe baza unui interviu, deoarece acest lucru crează o inegalitate în raport cu absolvenții Institutului Național al Magistraturii și crează posibilitatea ca acele persoane să beneficieze de aceleași drepturi ca și procurorii și judecătorii cu vechime în magistratură.

”Ca urmare a informațiilor publice legate de pensionarea unor judecători și procurori, după doar aproximativ 6 luni de activitate în cadrul instanțelor și parchetelor, ca urmare a reintegrării lor în magistratură, pe baza unui simplu interviu, Asociația Forumul Judecătorilor din România arată că s-a opus, la fel ca și mii de magistrați români cu titlu individual, încă din anul 2015, reintroducerii în legislație a unor asemenea dispoziții, care nesocotesc flagrant actele internaționale ce consacră principiile fundamentale privind independența judecătorilor – importanța selecției, pregătirii și a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât și la instituirea modalităților de revenire în magistratură”, se arată într-un comunicat al Forumului Judecătorilor.

De  asemenea, Forumul cere puterii legislative și cele executive să modifice cât mai repede legile justiției pentru a înlătura aspectele ce pun în primejdie statul de drept în România reliefate atât de Comisia de la Veneția, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar și de Comisia Europeană și multe alte entități ale Uniunii Europene.

”În loc să observăm semnale clare în acest sens, preocuparea primordială și constantă în discursul public al clasei politice pare a fi minimalizarea importanței pentru profesia de magistrat a regimului incompatibilităților și interdicțiilor, care justifică în orice sistem de drept compensarea imposibilității de a contribui liber la fondul de asigurări sociale, din orice sursă de venit”, precizează sursa citată.

Jurnalistul Ionel Stoica a dezvăluit, pe Ziare.com, cazul fostei avocate Claudia Silinescu Gherbovan, în prezent judecator la Tribunalul Ilfov,  care și-a depus cererea de pensionare din magistatură dupa doar 6 luni de activitate în cadrul instantei.

Cererea de pensionare a Claudiei Silinescu Gherbovan urmează să fie discutată în ședinta Secției petru judecatori din CSM, pe data de 16 decembrie. Potrivit unei surse din magistratură, pensia unui judecator cu grad de tribunal este intre 16.000 de lei si 18.000 de lei.

Claudia Silinescu Gherbovan a fost numită judecător la Tribunalul Ilfov din data de 1 iunie 2019, după un concurs de admitere directă în magistratură. Anterior, ea a lucrat ca avocat.

Este un caz similar cu cel al fostului vicepreședinte al CSM, George Bălan (57 de ani), care a revenit din avocatură în funcția de procuror la Parchetul Oltenița, dar a solicitat după câteva luni eliberarea din funcție, prin pensionare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Reinstaurati meritocratia ca element de baza in acordarea statutului de magistrat si in avansarile de la o instanta la alta.Sunt cunoscute in sistem toate smecheriile( nu prea e academic) prin care sunt facute multe numiri si multe avansari.( vezi cazul finului unui fost ministru)Iesiti si faceti le publice.Doar asa se mai curata ceva.Predoiu este om onest dar si a pus prea repede manusi!

  2. Fi-v-ar ciocanul al dracu!

  3. O veste buna: alesii pot cumula pensiile si salariile la stat. Si tovarasii lor de la CCR.

  4. Se pregateste o lege prin care celor cu pensii mari, celor cu pensii speciale li se dau in plus si 5 ani de viata. Sa stie supusii pentru ce traisesc.