G4Media.ro

Fitch – România riscă să piardă ratingul „recomandat pentru investiții”, dacă nu…

Sursa foto: © Eric Flamant | Dreamstime.com

Fitch – România riscă să piardă ratingul „recomandat pentru investiții”, dacă nu își limitează deficitul bugetar, cel mai mare din UE

România va trebui să ia rapid măsuri pentru a limita creșterea deficitului său bugetar, care a devenit cel mai mare din Uniunea Europeană, astfel încât să evite pierderea ratingului „recomandat pentru investiții”, susțin analiștii Fitch Ratings, potrivit Rador Radio România.

Această țară de la Marea Neagră, cotată cu treapta cea mai de jos a ratingului „recomandat pentru investiții” de către toate cele trei agenții de rating importante, ar putea avea nevoie să înghețe cheltuielile și să-și crească veniturile pentru a reduce deficitul la nivelul de referință al UE, de 3% din PIB, începând cu anul 2027, potrivit analiștilor Fitch, Federico Barriga Salazar și Gergely Kiss, după cum relatează Bloomberg.

Se preconizează ca deficitul bugetar să scadă la 5,8% din PIB de la 7% estimat în acest an, fără un efort semnificativ de restricții bugetare, subliniază Fitch. Acest ritm mai lent va face ca datoria publică să urce la 80% din PIB în 2037, un nivel „foarte ridicat pentru România”, care ar depăși media țărilor cu un rating similar.

„Presiunea negativă asupra ratingului s-ar putea amplifica, mai ales dacă va exista un efect de contagiune asupra credibilității politicii din cauza slăbiciunii bugetare”, au spus Salazar și Kiss, menționând că România ar putea avea nevoie de mai mult de patru ani pentru a ține sub control datoria publică.

Guvernul României se luptă pentru a limita datoria care a depășit 50% din PIB în acest an, din cauza cheltuielilor pentru programe care includ creșterea pensiilor. Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din 24 noiembrie, cele două partide principale – care formează o coaliție comună de guvernământ la București – fac eforturi pentru a crește pensiile în această țară cu o populație de 19 milioane de locuitori, notează agenția.

România, care se află sub procedura UE de deficit excesiv dinainte de pandemie, a cerut Comisiei Europene un termen de șapte ani, începând cu 2024, pentru a reduce deficitul până la limita de 3%, dar nu a prezentat încă un plan clar de a atinge acest scop.

„Confruntată cu riscul unui deficit mai mare decât se aștepta în acest an, coaliția de guvernământ a luat o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile și a acordat amnistie pentru plata impozitelor restante. Sunt așteptate mai multe schimbări după alegerile care vor avea loc în noiembrie. Acum este sezonul promisiunilor preelectorale, mai ales pentru pensionarii cu pensii mici.”, se mai arată în analiza Fitch.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vedeti va de treaba ca stie nea Kiolaku&Kiuka spekialu’ ce face cu bugetu’tarii
    Nu conteaza ca avem pentru a 6a oara cea mai mare inflatie din ue, cea mai mare diferenta de salariu intre public si privat, cele mai mari dobanzi la credite..le rezolva Nicu&Marcel
    Sorry..era sa uit si de Johannis…urmeaza sa intre in senat
    #RomaniaNormala
    #PsdPnl50%

  2. Nici o problema. Mai trimitem ceva arme in Ucraina ca noua oricum nu ne trebuie sa suntem aparati de NATO, mai promovam putin diversitatea, mai ne ploconim la d-na van der Leyen si se rezolva.

  3. Nu-i bai, mai inventam niste agentii, mai facem niste plati din fondul guvernului si bineinteles mai facem niste imprumuturi la dobanzi foarte mari. Cu toate astea sigur vor rezolca ratingul. 🤦