G4Media.ro

Finlanda îşi menţine titlul de cea mai fericită ţară din lume, în…

Finlanda îşi menţine titlul de cea mai fericită ţară din lume, în ciuda pandemiei / România este pe locul 46 din 149

Finlanda a fost desemnată, pentru al patrulea an consecutiv, cea mai fericită ţară din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) publicat vineri, la un an după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemia de coronavirus, informează DPA.

Experţii au spus că ”nu este o surpriză”, precizând că Finlanda ”s-a clasat mereu pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte măsurile de încredere reciprocă care au ajutat la protejarea vieţilor şi a comunităţilor pe perioada pandemiei”.

Finlanda este una dintre cele 23 de state incluse în raport care au o femeie în fruntea guvernului. Acestea ”au tins spre a favoriza o politică care să aibă drept obiectiv bunăstarea generală, iar din această perspectivă, sistarea transmiterii comunitare a reprezentat o alegere încă şi mai evidentă pentru ele.”

Raportul mondial asupra fericirii are la bază sondaje Gallup realizate pe perioada a trei ani referitoare la percepţia despre sine a cetăţenilor fericiţi.

La nivel global, pandemia a cauzat 2 milioane de morţi în 2020, reprezentând o creştere cu aproape 4% în numărul anual de decese. Raportul menţionează totodată consecinţe economice şi din punctul de vedere al sănătăţii mintale.

”Pandemia ne reaminteşte de ameninţările globale de mediu, de nevoia urgentă pentru cooperare şi de dificultăţile de a obţine cooperarea atât în fiecare ţară în parte, cât şi la nivel global”, a spus Jeffrey D. Sachs , coeditorul raportului, din cadrul Centrului pentru Dezvoltare Sustenabilă al Universităţii Columbia.

Criteriile utilizate pentru evaluare au inclus Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, speranţă de viaţă sănătoasă, libertatea, precum şi felul în care este percepută corupţia la nivel guvernamental şi al mediului de afaceri.

Danemarca, Elveţia, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg şi Noua Zeelandă s-au clasat de asemenea printre primele 10 state.

Statele Unite ocupă locul al 20-lea, Rusia al 77-lea, China al 85-lea, iar India al 140-lea.

La coada clasamentului care cuprinde 149 de ţări s-au aflat Rwanda, Zimbabwe şi Afganistan.

România se clasează pe locul 46, după Kazakhstan și înaintea Kuweitului.

Raportul, comandat de Reţeaua de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă din cadrul ONU, a fost dat publicităţii cu prilejul Zilei Mondiale a Fericirii, marcată pe 20 martie.

Sursa: Agerpres

Foto: Helsinki, capitala Finlandei / Sursa: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sigur, țara cu cel mai mare număr de sinucideri este țara cea mai fericită din lume. E frig, iarna ziua are vreo 3 ore, cel mult și mai nimeni nu emigrează spre Finlanda.
    Concluzia este că fericirea nu poate fi măsurată prin cifre gen PIB și altele asemănătoare. Nu există, de altfel, fericire colectivă, ci doar individuală, trăită altfel de fiecare în parte.

    • 1. Finlanda nu este tara cu cel mai mare numar de sinucideri. Nu este nici macar in primele 10.
      2. Cauzele sinuciderilor sunt extrem de diverse de la o tara la alta si sunt manifestari extreme, care nu pot oferi informatii despre starea de sanatate psihica a majoritatii.
      3. Topul nu este facut pe baza PIB-ului sau altor indicatori macroeconomici.
      4. Pacat ca prostia nu doare…

    • E acceptabil sa compari tarile pe baza unui cuvant intraductibil. Mai precis, „fericire” inseamna in americana un fel de orgasm, in latina „noroc”, in daneza „sa fac nimic” si in rus „comuniune”.

      Dar nu e acceptabil sa compari tarile dupa nr de sinucideri. Sinuciderea nu e un act universal, spuse soroseul si mai privatiza un monopol de stat.

  2. De-aia au cam cele mai multe sinucideri din lume.

    • De unde tot luati fratilor aceste informatii false? Aveti un izvor nesecat de aberatii de care sunteti dependenti, sau e sarcina de serviciu sa induceti lumea in eroare?

  3. Nu toata lumea are sansa de a trai intr-o tara cvasi-izolata, cu clima rece, cu aurora boreala, ziua scurta, noaptea lunga, cu frontiere in patru puncte cardinale inconjurate de apa marina , cu mii, zeci de mii de lacuri interioare, cu distante lungi si greu accesibile, cu oameni aflati in numar ridicat in doua orase, dar acum, depinde!
    Mi-e mi-ar placea, sunt introvertit, imi place sa citesc, imi plac apa si temperatura rece, ma gandesc insa la altii, pe aici nu am auzit de amatori chiar de toate aceste conditii.

  4. Cred ca si locuitorii din Burkina Fasso sunt fericiti, dar nu sunt inclusi in statistici. Nu mi s-a parut ca sunt fericiti…dimpotriva. Helsinki, spre deosebire de Stockholm, este un oras mai prapadit, cu magazine mai saracacioase un pic, iar fericirea sincer nu stiu unde este pe acolo. Delirul acesta al statisticilor fericirii nu ajuta nimanui. De fapt ajuta, atunci cand vrei sa atragi forta de munca ieftina si sa-ti faci reclama. Simplitatea atrage fericirea mereu.

  5. Romania pe locul 46 din 149? Pe cine naiba au chestionat astia, doar pe cativa bugetari siguri de locul de munca si inca vreo doi-trei betivi dintr-un birt de tara?

  6. Minunatul regat himalaian-Bhutan , are Ministerul Fericirii . Aco;o am intalnit oameni MINUNATI.

  7. Eu cred ca romanii-s fericiti, mai ales aia 4 meleoane care au tulit-o.