G4Media.ro

Filipine acuză China că a folosit un laser militar pentru a „orbi…

Sursa foto: Wikipedia

Filipine acuză China că a folosit un laser militar pentru a „orbi temporar” echipajul unei nave a pazei de coastă, în Marea Chinei de Sud

Paza de coastă filipineză și-a acuzat luni omologii chinezi că au îndreptat un „laser de tip militar” spre una dintre navele sale în Marea Chinei de Sud disputată, orbind temporar mai mulți membri ai echipajului, potrivit Le Figaro.

Incidentul a avut loc pe 6 februarie la aproximativ 20 de kilometri de Atolul Second Thomas din arhipelagul Spratlys, unde sunt staționați soldați filipinezi, a precizat Manila într-un comunicat.

O navă a pazei de coastă chineze a îndreptat două lasere verzi „de tip militar” asupra navei filipineze, „orbind temporar echipajul (prezent) pe punte”, a precizat sursa. Nava chineză a efectuat, de asemenea, „manevre periculoase”, apropiindu-se la aproximativ 140 de metri de navă.

O „încălcare clară a drepturilor suverane”

Nava de patrulare filipineză se afla într-o „misiune de rotație și de reaprovizionare” a soldaților care ocupau o navă militară abandonată, eșuată pe un banc de nisip, pentru a afirma pretențiile teritoriale ale Manilei.

„Blocarea deliberată a navelor guvernamentale filipineze (care) transportă alimente și provizii pentru soldații noștri (…) este o nerespectare flagrantă și o încălcare clară a drepturilor suverane ale Manilei „în această parte a Mării de Vest a Filipinelor”, a declarat Garda de Coastă filipineză, referindu-se la apele aflate la vest de țară.

Apel la reținere

În ciuda incidentului, misiunea a continuat, a declarat Armando Balilo, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă din Filipine. De obicei, bărcile private sunt folosite pentru a transporta alimente și echipamente și sunt escortate de paza de coastă. Medel Aguilar, purtătorul de cuvânt al armatei filipineze, a cerut Beijingului să dea dovadă de reținere „pentru a nu comite niciun act provocator care ar pune vieți în pericol”.

Ambasada Chinei din Manila nu a comentat imediat când a fost contactată de AFP.

Cel mai recent incident maritim

Unitățile navale chineze și navele gărzii de coastă au blocat, de asemenea, navele guvernului filipinez în luna august pentru a ajunge la soldații staționați în atol, a raportat paza de coastă din Manila. Acesta este cel mai recent incident maritim între Beijing și Manila, care sunt în dezacord în ceea ce privește marea, o zonă strategică cu bogate resurse energetice și piscicole.

Beijingul revendică aproape toată această zonă, dar Filipine, precum și Vietnamul, Malaezia și Brunei au, de asemenea, pretenții asupra ei. China a ignorat o hotărâre a unei curți internaționale care a stabilit că pretențiile sale nu au niciun temei juridic.

Patrule comune

Washingtonul și Manila au convenit la începutul lunii februarie să reia patrulările comune în Marea Chinei de Sud. Cei doi aliați au dezvăluit un acord care permite accesul trupelor americane la patru baze suplimentare din Filipine, în încercarea de a contracara consolidarea militară a Beijingului în regiune.

În decembrie 2022, Manila anunțase viitoarea stabilire a unei comunicări directe între ministerele de externe chinez și filipinez pentru a evita „calculele și comunicările greșite” în Marea Chinei de Sud. Nu se știe dacă acest dispozitiv a fost folosit în incidentul din 6 februarie.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cel mai probabil pe atolul ala traia un chinez care a fost discriminat si nu a putut sa-si foloseasca limba si cultura in relatia cu guvernul filipinez.

  2. Cam departe de apele chinezesti atolul ala. Pretentii cam mari la china.