G4Media.ro

Feroviarii din Ungaria îi cer premierului Orban să retragă decretul prin care…

pixabay.com

Feroviarii din Ungaria îi cer premierului Orban să retragă decretul prin care stabilește temperatura maximă în clădirile publice la 18 grade

Preşedintele Federației Sindicale a Transportatorilor Feroviari (VSZ) din Ungaria, János Meleg, cere guvernului Viktor Orban să schimbe obligația strictă privitoare la temperatura maximă de 18 grade din clădirile publice, avertizând că în caz contrar trebuie să se aştepte la îmbolnăviri în masă în rândul feroviarilor ungari, transmite publicația NÉPSZAVA, citată de Rador.

Federația Sindicală a Transportatorilor Feroviari (VSZ) din Ungaria a solicitat, într-o scrisoare adresată premierului Viktor Orbán, retragerea sau revizuirea temeinică a decretului privind limitarea temperaturii din clădirile publice.

Preşedintele VSZ, János Meleg, a precizat în scrisoarea sa că noile reguli privind temperatura maximă la locul de muncă poate afecta negativ sănătatea angajaților din instituţiile de stat. Preşedintele VSZ a atras atenţia asupra faptului că – conform prevederilor legale – temperatura încăperilor în care se desfăşoară activitatea trebuie să fie adecvată corpului uman pe toată perioada de lucru, ținând cont de natura muncii şi de efortul fizic la care sunt supuşi angajaţii în procesul de îndeplinire a sarcinilor de lucru.

Potrivit VSZ, limitarea temperaturii la 18 grade Celsius la locul de muncă nu corespunde regulilor mai sus amintite. „Mediul climatic scăzut de la locul de muncă, ca factor fizic patologic, pune o presiune semnificativă asupra corpului angajaților. Parametrii climatici adecvați au o importanță majoră, deoarece sentimentul de confort al angajaților este influențat semnificativ de clima de la locul de muncă. În funcție de aceasta, pot avea rezultate mai slabe, ba mai mult, o senzație inadecvată de căldură poate duce la oboseală, pierderea concentrării, apariţia unor probleme de sănătate și boli”, precizează în scrisoarea sa János Meleg, care mai adaugă: „Vă atragem atenţia în mod special asupra faptului că astfel de valori scăzute ale temperaturii reprezintă şi alte riscuri în încăperile sociale (sănătate, odihnă, sălile de masă, vestiare, băi). Totodată, în ceea ce privește locurile de muncă în aer liber, va înceta obligația angajatorului de a furniza băuturi protectoare”.

Potrivit preşedintelui VSZ, organizaţia înţelege eforturile depuse de Guvern în contextul crizei energetice, dar consideră că soluția nu este reducerea valorilor de temperatură, practicate anterior. „Cu scopul de a proteja sănătatea angajaţilor, solicităm revizuirea măsurilor deja adoptate, alături de luarea în calcul a altor soluţii (telemuncă, home office, săptămână de lucru de patru zile). În vederea reglementării situaţiei cât mai repede posibil, propunem, de asemenea, identificarea unei soluţii în cadrul dialogului social”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit preşedintelui VSZ, în majoritatea locurilor de muncă din cadrul MÁV (societate feroviară de transport din Ungaria), este imposibil să se respecte regulamentul privind temperatura de 18 grade Celsius. În opinia sa, se poate deja observa că dacă Guvernul nu schimbă această obligație strictă trebuie să se aştepte la îmbolnăviri în masă în rândul feroviarilor ungari.

„La MÁV, oamenii nu lucrează numai în clădirile moderne de birouri, ci și în multe gări de cale ferată mai mici unde încăperile sunt încă încălzite cu sobe sau cu calorifere simple, astfel încât este imposibil să se mențină în mod constant temperatura prescrisă, de 18 grade Celsius care şi aşa nu asigură o senzație confortabilă de căldură”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit VSZ, „este inumană și nesănătoasă limitarea temperaturii la un nivel atât de scăzut (şi) în acele locuri de muncă unde, de exemplu, după încheierea programului de lucru, pe parcursul căruia angajaţii depun eforturi fizice, aceştia ar face un duş, însă din cauza temperaturii scăzute din încăperea respectivă nu o mai fac de acum înainte, iar dacă vor face un duş, totuşi, riscă să se îmbolnăvească”.

„Și să ne gândim și la acei feroviari care, din cauza serviciului lor, uneori trebuie să stea afară, chiar și atunci când plouă sau ninge, și nici măcar nu se pot încălzi în clădirile gărilor răcoroase, unde temperatura este de 18 grade Celsius. Ca să numai vorbim de faptul că nu au nicio posibilitate pentru a usca hainele lor udate de ploaie sau de zăpadă”, a subliniat János Meleg, referindu-se la problemele legate de noua restricție privind temperatura din clădiri. Preşedintele VSZ a mai arătat că nici angajaţii feroviari care lucrează în birouri nu se află într-o situație mai bună, fiind bine cunoscut cât de nociv este să stai ore întregi într-o cameră rece. (Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pai cum se poate, altfel, „slava hucraina”.
    Nu le place cu „slava hucraina”??? Ghinioin.

  2. Adica Orban primeste gaz de la Gazprom sa-si puna si-n cap, dar tine temperaturile la un nivel chiar si sub Danemarca? 18 grade? Dacii liberi din Romania au 22 grade. Ceva nu se leaga

  3. Stai sa vina gerul … vor scădea temp. la 15-16 grade si vor zice si mulțumesc ca încă mai pot aprinde becurile.

  4. Pare ca Viktoras s-a apucat de bisnita,cumpara gaz ieftin de la Putin cu conditia sa puna bete in roate UE (care finanteaza Ungaria) si apoi in loc sa le dea caldurica la huni,vinde gazul prin Germania si Austria?
    L-a invatat si pe el tatuca unele smecherii,vinzi resursele proshtilor care te voteaza si iti faci prietenii miliardari,nu prea suna a nationalism ,mai mult a oportunism.

  5. Comentarii teM bele,sigur Orban si cand tine cont de recomandarile UE este vinovat,ha,ha,ha.