G4Media.ro

Fermierii europeni vor schimba porumbul din Ucraina cu nutreţul modificat genetic  /…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Fermierii europeni vor schimba porumbul din Ucraina cu nutreţul modificat genetic  / Companiile din UE nu trebuie să eticheteze carnea sau produsele din animale hrănite cu culturi modificate genetic

Fermierii europeni se pregătesc să cumpere mai mult nutreţ modificat genetic din SUA şi America Latină, după ce invazia rusească a întrerupt livrările de porumb din Ucraina, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.

Războiul din Ucraina a obligat deja companiile să caute alternative la uleiul de floarea soarelui iar modificarea schimburilor comerciale ar urma să includă şi porumbul, care este utilizat în principal ca nutreţ pentru hrana animalelor. Porumbul nemodificat genetic din Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din importurile Uniunii Europene. În schimb, în cazul porumbului din SUA, aproximativ 92% este de tip modificat genetic, un procent similar fiind valabil în cazul celui din Brazilia, susţine Center for Food Safety.

Deşi companiile din UE nu trebuie să eticheteze carnea sau produsele din animale hrănite cu culturi modificate genetic, în ultimul deceniu a crescut cererea pentru lactate de la vaci care sunt hrănite cu nutreţ care nu este modificat genetic.

Pe măsură ce UE se îndreaptă spre garantarea securităţii alimentare, blocul comunitar relaxează şi regulile privind importurile. În Spania, ţară care pe parcursul următoarelor săptămâni aşteaptă să primească porumb din SUA, Argentina şi Brazilia, Guvernul de la Madrid a decis să permită, temporar, importurile care conţin urme de pesticide, pentru a putea face faţă opririi importurilor din Ucraina.

Această soluţie va ajuta la evitarea crizelor de aprovizionare, a declarat un purtător de cuvânt de la CESFAC, Asociaţia producătorilor de nutreţ din Spania, care alături de Ţările de Jos este unul din cei mai mari clienţi pentru porumbul din Ucraina.

Preţul porumbului şi al altor cereale a crescut în urma invadării Ucrainei, ţară care a exportat aproximativ 6,6 milioane de tone de porumb în UE până la finele lunii martie, sub media multianuală de 7,2 milioane de tone.

Andree Defois, analist la firma de consultanţă Strategie Grains, prognozează că UE va importa în sezonul agricol curent 800.000 de tone de porumb din SUA, cea mai mare cantitate de după sezonul 2017-2018.

„Unii fermieri din Europa Centrală şi Danemarca au început să epuizeze stocurile de nutreţ care nu este modificat genetic”, spune şi Ase Andersson, director de comunicare la producătorul danez de lactate Arla.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Step by step pana la dementa finala.

    • Stai liniștit,că acum doar organic mănânci. De aia se retrag lunar fructe din magazine, că îs cu urme de pesticide.

    • Sefilor daca mancati mancare modificata genetica, nu va malformeaza adn-ul mai educati-va salbaticilor.

  2. Un moment bun pentru a deveni vegetarian.

  3. Probleme in vest dar noi nu avem treaba avem si greu, porumb si ulei mai mult decât ne trebuie , sper ca surplusul sa îl vindem in Vest la preț foarte bun cu eticheta marcata special ca este porumb, sa curgă bani.

  4. … pentru cine supravietuieste

    (soia si mamaliga modificata genetic se asorteaza perfect cu greieri uscati si viermi de faina gratinati in ulei de floarea soarelui rancezit la 6 euro/l, recomandare alimentara Comisia Europeana)

  5. Parca vad reclama la alimente romanești crescute cu cel mai fin porumb , natural, bio , fără chimicale , prezentat de fete drăguțe cum culeg ele porumbul pe câmp 😂😂😂.

    • Si cat vrei frate sa traiesti?
      Traiesti sanatos si faci alzhaimer la 70.. ce viata e asta!
      Ai ajuns la 45? Esti pa!. Mai ai 5 ani termen de valabilitate! Si la revedere.

    • @Larry, mă refeream la oportunitate , daca suntem destul de deștepți sa o folosim. Vând Mercedes S pe porc crescut cu porumb. Sa curgă bani.

  6. Alimentele produse din plante modificate genetic nu-s cu nimic mai periculoase decit cele produse din plante „normale”, in fapt si ele tot plante modificate genetic, dar natur si selectionate de-a lungul generatiilor.
    Ignorantii insa se tem de necunoscut, iar smecherii – cum sint francezii – profita si fac propaganda impotriva plantelor si animaleleor modificate genetic sperind, in gindirea lor redusa, sa puna astfel o bariera in calea competitiei.
    Singurul rezultat real al acestei politici e raminerea in urma a UE in domeniu.

    • Ce se numește modificate genetic nu exista , in agricultura si restul sunt doar ameliorări genetice. Este interzis de fapt sa modifici genele , se folosite ameliorarea genetica in 2 feluri :
      1. accentuarea unei gene in detrimentul alteia (porci de carne , modificarea costa ca se accentuează carnea in detrimentul grăsimi) sau rezistenta unei sortiment de grâu la dăunători.
      2. altoirea la vegetale si corcirea la animale.
      3. nu se pot înmulții vegetale la animale ai rase, vegetale nu au mecanism de reproducere tocmai ptr. a nu altera si înlocui pe cele naturale la animale nu e cazul.
      4.omeni au creat in toata istoria lor prin altoire si selecției si corcire la animale si vegetale (gutui)care pot fi numite ameliorai genetice (ex. câini, cai, vaci, grâu, porumb, cartof, etc).
      5. tot ce mâncăm in ziua de astăzi nu este natural este un proces de modificări care se întinde pe milenii.
      6. prelucrarea alimentelor (gătirea) ne permite sa mâncăm ceva ce nu am putea manca niciodată și conservarea e la fel de naturala ca si restul de mai sus. Încercați sa mâncați ceva fără sa îl gătești ramai cu carne , fructe si ceva rădăcini.

      Nimic din ce este mai sus nu este natural , totul este selectat, modificat, altoit si gătit. Spor la mancare naturala putina carne, fructe si cateva legume , fiți eco pana la capat.

    • Când apar merele cu gust pe mici? Hei aria SF e in alat parte. Nu pot amesteca ce ai văzut tu in filme SF , trebuie un lanț genetic comun sau o rădăcina comuna. Poți amesteca un cal cu un măgar sau un tigru cu un leu au o genetica comuna adică un strămoș comun , dar niciodată un elefant cu o pisica.

  7. Articolul nu este despre Romania , noi nu avem problema asta avem porumb foarte mult . Era un articol care spunea ca Romania este pe primul loc la porumb din EU. Am putea vinde in tarile ale alimente cu etichetă care spune ca este crescut cu porumb si o reclama buna la TV. Ar ieși bani frumoși si daca suntem in stare sa profitam de oportunitate (sa curgă bani).

  8. La noi e reglementată introducerea deliberată in mediu a acestor organisme încă din 2007. E o Ordonanța lungă cât o zi de post, 43 din 2007. Pentru cine are răbdare/e pasionat, sa o citească. Lucrurile nu sunt deloc așa simple cum sunt prezentate aici. De atunci, nu s-a adus nicio modificare..

  9. Lumea este speriată de termenul „modificare genetică”. Dar nu există nici o vietate în natură nemodificată genetic. Toate animalele de rasă au fost modificate genetic. Noi înșine am fost modificați genetic în decursul timpului.