G4Media.ro

Fermierii din țară nu renunță la proteste / În Covasna se blochează…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Fermierii din țară nu renunță la proteste / În Covasna se blochează marţi drumurile naționale din județ / În Sibiu se pregătește un nou protest, miercuri / În Satu Mare, fermierii au ieșit în stradă marți dimineață

Fermierii din mai multe județe au anunțat continuarea protestelor, în ciuda faptului că premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că 99% din doleanțele lor au fost rezolvate.

  • UPDATE 11.42 În acest moment se derulează negocieri la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții fermierilor, transmite Antena3.
  • UPDATE 11.16 Un lider sindical a declarat că fermierii așteaptă să fie primiți de premierul Ciolacu după ce va fi finalizată o listă de revendicări, care cuprinde mai multe cerințe care nu țin doar de ministerul agriculturii, ci și de ministerul de interne și cel al justiției.
  • ”Protestele continuă până când nu vom avea deciziile finale”, a declarat și un reprezentant al transportatorilor la Antena 3.

Luni seară, după o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunțat că multe dintre solicitările fermierilor au fost agreate de ministru. „Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen”, a spus Micu, într-o conferință de presă. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că 99% din solicitările fermierilor ”s-au rezolvat”.

Fermierii din județul Covasna se alătură protestelor din țară. Marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiș, circulând cu 10 km/h pe DN 11. Conform surselor noastre, de la ora 10:00 și fermierii din zona Ozun ar urma să se alăture acțiunii. Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Contactat telefonic, deputatul covăsnean Könczei Csaba ne-a precizat că revendicările fermierilor covăsneni nu diferă față de cele de la  nivel național. „La mine au ajuns niște revendicări și naționale și locale, pe care încerc să le sintetizez. Sunt o groază de revendicări dar, în general, sunt aceleași care au fost puse la nivel național, nu avem revendicări mai speciale din județul Covasna. Am vorbit cu președintele Asociației Crescătorilor de Bovine dacă au ceva special. Ei se organizează ad-hoc pe rețelele de socializare, spontan, nu e nimic stabilit oficial. Au început fermierii germani, iar valul vine de la vest spre est”; ne-a spus deputatul UDMR Covasna Könczei Csaba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

La rândul său, directorul Direcției Agricole Covasna a declarat că multe dintre revendicările fermierilor sunt întemeiate. Potrivit acestuia, la nivelul județului Covasna sunt înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) circa 11.000 de fermieri care beneficiază de subvenții din partea statului.

„Sunt niște revendicări care, într-adevăr, au temei, cele în legătură cu acciza la motorină, asigurări, sunt o serie de probleme care, probabil m în timp își vor găsi soluție. Acum toată lumea cere, nu doar fermierii, ci și profesorii și sănătatea și așa mai departe. În funcție de posibilități, se va rezolva situația. Într-adevăr, e problemă cu produsele agricole din Ucraina, dar probabil că de la nivel național se va găsi și acolo o rezolvare”, a declarat Kozma Béla, directorul Direcției Agricole Covasna.

În Sibiu, după protestul masiv de luni, fermierii se reorganizează pe grupurile din rețelele sociale pentru un nou protest în municipiul Sibiu, pentru miercuri.

”Se face aviz pentru miercuri, pentru același traseu și același interval orar. Putem face ca și ieri sau cei din Mediaș dacă le este mai ușor să facă ceva pe zona lor, la fel și cei de pe zona Avrig”, precizează pe grupul transportatorilor, Elena Nicoleta Răspop.

Zeci de fermieri sătmăreni au ieșit în această dimineață cu utilajele să protesteze, atât la Satu Mare cât și la Carei, relatează PresaSM.

Aceștia s-au adunat pe centurile celor două municipii. Protestul de la Satu Mare a fost anunțat pe paginile de socializare, dar nu are un organizator asumat.

La ora 9, ora anunțată pentru începerea protestului, pe centura Sătmarului erau mai mulți polițiști decât protestatari, susțin jurnaliștii din Satu Mare.

Fermierii prezenți au precizat că își propun să fie un protest pașnic și se așteaptă ca în următoarele ore să li se alăture și transportatorii. Unii fermieri nu au venit singuri, ci și-au adus și copiii la proteste, spunând că guvernul amanetează viitorul acestora prin lipsa măsurilor care să protejeze agricultura autohtonă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara că protestele sunt „îndreptățite”, dar că trebuia început un dialog cu autoritățile.

„Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului susține că „într-o zi, două” se va ajunge la un acord cu protestatarii. Premierul a afirmat că 99% din solicitările fermierilor s-au rezolvat, iar în privința transportatorilor sunt încă negocieri, inclusiv cu asiguratorii.

Ciolacu a subliniat că a învățat multe din acest conflict și a precizat că „toate aceste lucruri sunt căpușate politic”.

„Ce vă pot spune cu sinceritate, că mă țin genunchii, voi rezolva problemele acestor oameni și a celor care vor avea”, a ținut să sublinieze Marcel Ciolacu.

Printre revendicările fermierilor se numără reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate, eliminarea accizei la motorină, introducerea limitelor de toleranță la cântare, crearea de culoare verzi către vămile României, unde există cea mai mare problemă în momentul de față, datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina.

Și transportatorii cer, printre altele, plafonarea RCA pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz, scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere, alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile, reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pur și simplu este de neînțeles ce doresc oamenii aceștia și, de asemenea, ce au obținut de la guvern.

    Nu susțin guvernul! …Dar nici aberațiile economice, pentru ca tot eu le plătesc.

    • Vad ca întrebi la toate articolele acelasi lucru. Uite, iti propun sa te duci sa ii intrebi personal. Îi gasesti la toate intrarile din orase. Noi, oamenii neafiliați politic si ne-speciali avem atatea nemultumiri incat nu mi ar ajunge o zi întreagă sa ti le spun. Daca au ajuns in fruntea tarii inseamna ca se simt capabili sa găsească solutii. Aberatii economice sunt cresterea nr de bugetari, scaderea bugetului pentru sanatate si educatie, pastrarea pensiilor speciala, scaderea investitiilor. Astea si multe altele sunt aberatii economica. Trebuie sa negocieze subventii corecte cu UE pt agricultura, nu trebuie sa ia din bugetul de stat. Cred ca ai uitat ca Min Agriculturii n a fost capabil sa evalueze pierderile agriculturii pe vremea lui Daea si a trimis numai prostii la Bruxelles. Asa de competenti sunt.

    • @Anida _ “…îți propun…”

      Nu pot să merg să-i întreb pentru ca eu sunt la muncă. Apoi, reporterii i-au întrebat și ei au spus cam tot ce doreau…Inclusiv despre ieșirea României din UE și alte bazaconii. În fine…

      Dacă vreun “fermier” protestează pentru medici, îl susțin…Dar n-am auzit așa ceva.

      Ei vor tocmai non-sensul acela cu “subvenții corecte”. Or, în economie, orice subvenție este incorectă. …Este incorectă pentru cei care muncesc mult și eficient, fără să primească subvenții.

  2. Nu va mai satura draku de bani…. cine va obliga sa faceți afaceri in pierdere? La munca in germania fermierii lu peste prajit

  3. Oamenii astia protesteaza si pentru tine: ti au dublat Rca ul, au crescut acciza la carburanti deci vor creste toate preturile la alimente, de ce se intampla in vami nu mai vorbesc, toti cei pe care i au arestat pt spaga au scapat bine mersi. Iti place cand dai 10 lei pe kg de rosii la supermarket ? Si cand cumperi cartofi din Egipt ? Mie nu mi place.

    • Au „ajustat acciza la carburanti la inflatie” 🙂

      Ca sa genereze si mai multa inflatie.

      Dar probabil ca ala caruia ii raspunzi nu se prinde ca efectele la scumpirea motorinei si rca-ului se vor vedea abia in 1-2 luni la stocurile noi. Sau e pensionar special reangajat pe acelasi post si are bani.

  4. Indiferent ce promite monstruoasa coalitie, nu trebuie sa-i creada nimeni pana nu e publicat in monitorul oficial.

    Vezi salariile profesorilor debutanti.