G4Media.ro

Fenomen generalizat: Angajări pe șpagă la spitale de stat / Câte cazuri…

sursa foto: Pixabay

Fenomen generalizat: Angajări pe șpagă la spitale de stat / Câte cazuri au fost anchetate de procurori în acest an

Descoperirile privind cazurile de angajări pe șpagă la spitale de stat au devenit tot mai dese în ultimul an, ceea ce indică faptul că acest fenomen a devenit unul generalizat în România.

Ultimul caz este cel din Botoșani, unde procurorii anticorupție efectuează, miercuri, mai multe percheziții.

G4Media.ro vă prezintă câteva dintre cele mai recente cazuri de astfel de angajări în unități medicale publice:

Peste 90.000 de euro pentru angajări în cadrul unor unități spitalicești

O femeie care ar fi pretins unei persoane peste 90.000 de euro, afirmând că are influenţă asupra unor membri din conducerea Consiliului Judeţean Arad, din conducerea unor unităţi sanitare şi asupra unui europarlamentar pentru a facilita angajări în diverse posturi şi obţinerea de fonduri europene, a fost reţinută în februarie de procurorii DNA, potrivit Ziare.com.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 06 februarie 2023, a unei suspecte, pentru comiterea a opt infracțiuni de trafic de influență.

În perioada 2019 – 2023, suspecta ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 94.500 euro din care ar fi primit 64.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze

– angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești

– angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale sau în cadrul Penitenciarului Arad,

– obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului.

În contextul menționat mai sus, la data de 06 februarie 2023, suspecta ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 5.000 euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital, se arată într-un comunicat DNA. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Mită de peste 90.000 de euro pentru angajări în spitale de stat din România.

20.000 de euro pentru angajarea pe posturi de asistent medical în județul Dâmbovița

Un comisar şef de poliţie în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie a fost reţinut în februarie pentru comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă, pentru că ar fi cerut unui bărbat 20.000 de euro pentru a facilita angajarea acestuia şi a soţiei acestuia ca asistenţi medicali la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, relata presa locală.

Conform procurorilor, în perioada aprilie – mai 2021, Andronache ar fi pretins, pentru sine, de la o persoană (martor în cauză) suma de 10.000 euro din care a primit efectiv suma de 2.000 de euro, pentru a-şi exercita o presupusă influenţă pe care ar fi pretins că o are asupra mai multor persoane cu putere de decizie de la Bucureşti, din cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte în vederea angajării persoanei respective şi ulterior definitivării pe postul de asistent medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa.

De asemenea, într-un context asemănător, în perioada aprilie – mai 2021 – iunie 2022, Andronache Radu ar fi pretins, pentru sine, de la acelaşi martor, suma de 10.000 euro din care ar fi primit efectiv, în trei tranşe, suma de 8.000 euro, pentru a „rezolva” angajarea definitivă a soţiei martorului pe un post de asistent medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

„Ambele «promisiuni» ale inculpatului s-ar fi materializat prin angajarea celor două persoane în unităţile medicale menţionate mai sus”, menționează DNA.

Mii de euro pentru un post la Spitalul Județean din Ploieşti

Florica Preda, fosta șefă a departamentului de resurse umane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a fost prinsă cu banii din șpăgi ascunși într-o pernă de pe patul din dormitor, relata în luna ianuarie PHonline.ro. Femeia a fost suspedată din funcție și a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Preda cerea bani pentru angajări sau pentru a muta asistentele de la o secție la alta, în funcție de preferințele lor. Spaga pentru ”aprobat” varia între 500 de euro și 8000 de lei, scria Ziarul Incomod.

Scandalul angajărilor pe șpagă la cel mai mare spital din Prahova a izbucnit în plină pandemie de COVID-19, în noiembrie 2021, când la domiciliul Floricăi Preda, șefa HR din Spitalul Județean de Urgență Ploiești în acea perioadă, au avut loc percheziții. Anterior, polițiștii montaseră echipament de supraveghere tehnică în biroul acesteia, iar dialogurile înregistrate au dovedit că în acest spital Florica Preda putea decide cine și unde poate lucra, dar contra unor sume de bani și bunuri, mai scrie sursa citata.

În timpul perchezițiilor la domiciliul Floricăi Preda, polițiștii au descoperit mai multe plicuri cu bani ascunse în fața de pernă aflată în dormitor.

Potrivit actului de acuzare, a primit suma de 4450 de lei de la suspectul XY în scopul angajării acestuia pe în funcția de asistent medical generalist pe perioadă determinată în cadrul secției Neurologie,

– a primit suma totala de 10.000 lei, în trei tranșe, de la martora denuntătoare XY in schimbul mutării de pe postul de infirmieră pe postul de asistent medical în cadrul Spitalului Judetean Ploiesti, mutare ce nu a mai avut loc.

-a primit suma de 3000 lei de la martora denuntătoare XY , în schimbul angajării în cadrul Spitalului Județean Ploiești pe post de asistent medical, angajare ce nu a mai avut loc,

– a primit suma de 8000 de lei de la suspecta XY în scopul angajării acesteia în funcția de asistent medical generalist în cadrul secției Interne-Covid

– a primit suma de 500 de euro, în mod indirect, de la numita XY, în schimbul angajarii acesteia ca infirmiera în cadrul Spitalului Judetean Ploiesti, (angajare ce a avut loc la data de 11.10.2021).

Primarul din Mioveni, reținut de DNA și acuzat că a cerut 30.000 de euro mită pentru o angajare într-un spital

Primarul din Mioveni, Ion Georgescu (PSD) a fost reținut în luna octombrie de DNA, sub acuzația de trafic de influență, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Georgescu este acuzat de procurori că a cerut 30.000 de euro mită pentru o angajare. Potrivit surselor G4Media.ro, primarul din Mioveni fost prins în flagrant în timp ce restituia 10.000 de euro primiți avans, deoarece nu a rezolvat angajarea. Ar fi vorba de o angajare într-un spital pe un post de conducere.

Primăria din Mioveni, judeţul Argeş, a intrat în atenția presei la începutului anului, după ce ziarul Libertatea a arătat că va cumpăra din bani publici un set de cinci clopote pentru Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, aflată în proprietatea Bisericii Otodoxe.

Acestea costă 217.000 de euro şi pe ele va fi gravat numele primarului din Mioveni, potrivit Hotnews.ro. Cum justifică edilul oraşului această achiziţie? “În primul rând, suntem o comunitate ortodoxă. În al doilea rând, pentru că legea ne dă voie. Şi în al treilea rând, era o necesitate”, spunea Georgescu.

Asistent medical din Oradea, reținut după ce ar fi luat 30.000 de euro mită în schimbul unor promisiuni de angajare în spital

Un asistent medical din Oradea este acuzat că a cerut aproape 30.000 de euro de la șapte persoane, cărora le-ar fi promis în schimb că le va intermedia angajarea în spitalul unde lucra, scria în luna mai Digi24.ro. Deși i-au dat banii, cei 7 au rămas doar cu promisiunea. Bărbatul a fost reținut de DNA pentru pentru trafic de influență și riscă ani grei după gratii.

Faptele, spun procurorii, ar fi avut loc în perioada 2020-2022, în timpul pandemiei de COVID-19. În schimbul banilor dați, păgubiții urmau să se angajeze ca asistenți medicali și infirmieri în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, unitate medicală preluată ulterior de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.

„Inculpatul ar fi pretins și primit de la 7 persoane sume de bani cuprinse între 1.500 euro – 13.500 euro, în total 29.500 euro, precum și alte foloase necuvenite, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor factori decidenți din conducerea celor două spitale amintite mai sus și promițând că îi va determina pe aceștia să faciliteze încheierea unor contracte de muncă, pe o perioadă nedeterminată, pe numele acestor persoane, pentru ocuparea unor posturi de asistent medical și infirmier”, transmiteau în mai procurorii DNA.

Cei 7 au rămas doar cu promisiunea, spun procurorii, pentru că niciunul dintre ei nu a primit la schimb postul promis. Pentru fapta sa, bărbatul a fost reținut 24 de ore și va fi prezentant Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Perchezitii la Spitalul Municipal Timișoara. Acuzații de șpagă pentru angajări

Politistii de la Serviciul Judetean Anticoruptie au descins în luna august în mai multe birouri ale unitatii sanitare, de unde au ridicat documente de personal, calculatoare si telefoane mobile, scria Opinia Timișoarei.

Cercetarile ofiterilor anticoruptie vizeaza o serie de concursuri de angajare in cadrul Spitalului Municipal, intrucat exista suspiciunea ca s-ar fi luat mita pentru ‘rezolvarea’ unor posturi.

Politistii urmeaza sa verifice toate actele si dispozitivele ridicate de la Clinicile Noi pentru a aduna probe. Dosarul de coruptie e instrumentat de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

Un alt scandal urias de coruptie a zguduit anul trecut Spitalul Municipal Timisoara, cand fostul manager al unitatii medicale, medicul Octavian Mazilu, pe atunci sef al Sectiei Chirurgie Generala Oncologica, a fost ridicat de ofiterii anticoruptie. El a fost acuzat ca a luat spaga de 25 de ori in doua luni de la pacienti si apartinatori, sume intre 100 si 2000 lei pentru o serie de interventii.

Dupa ce a stat in arest preventiv mai multe luni, Octavian Mazilu a fost eliberat, iar recent a fost angajat director medical la Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin. Ancheta in dosarul sau continua.

Șpagă la Administrația Spitalelor București

Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor București, a fost trimis în judecată în 6 decembrie de DNA, în stare de arest preventiv, pentru trei presupuse fapte de luare de mită, conform comunicatului transmis de DNA. Alături de el au mai fost trimise în judecată cinci persoane.

Potrivit procurorilor, la data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează