G4Media.ro

Femierii români care se plâng că nu-și pot vinde cerealele din cauza…

Sursa foto: Pixabay

Femierii români care se plâng că nu-și pot vinde cerealele din cauza importurilor din Ucraina primesc doar 10 milioane de euro despăgubiri de la UE / Compensațiile se stabilesc pe baza dovezilor că fermierii ar fi fost prejudiciați / Guvernul poate dubla suma

Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski a prezentat luni propunerea Comisiei Europene de plată a unor despăgubiri pentru presupusele pagube reclamate de fermierii din România, Polonia și Bulgaria în urma intrării cerealelor ucrainene pe piețele respective.

Astfel, Comisia Europeană propune alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România – cea mai mică sumă. Fermierii români ceruseră public 200 de milioane de euro, fără să prezinte însă dovezi clare care să demonstreze paguba suferită.

Cum a ajuns Comisia Europeană la această sumă? Executivul de la Bruxelles a cerut evaluări de la statele membre afectate, apoi a analizat situația, examinând oferta excesivă de produse la nivel național și regional, precum și posibilul impact asupra prețurilor pentru producția internă.

Comisia a luat în calcul și presiunea asupra lanțurilor logistice, care influențează prețurile și oportunitățile de piață pentru fermierii din apropierea frontierei, în special pentru România.

Ca urmare a datelor transmise de Ministerul Agriculturii, Comisia Europeană a propus așadar suma de 10 milioane de euro despăgubiri.

Comisia Europeană a anunțat că cele trei țări pot completa acest sprijin UE în proporție de până la 100% cu fonduri naționale, ceea ce ar însemna că guvernul de la București mai poate adăuga din fondurile proprii alte 10,5 milioane de euro.

Propunerea Comisiei Europene va fi discutată de Consiliul UE – miniștrii Agriculturii din cele 27 de state membre. Proiectul este discutat în prezent cu statele membre, care îl vor vota în cadrul reuniunii comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, programată pentru 30 martie. În cazul în care măsura va fi aprobată, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la începutul lunii aprilie și va intra în vigoare în ziua următoare publicării, astfel încât Bulgaria, Polonia și România să o poată pune în aplicare fără întârziere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daea n-are ursu’ coada.

  2. Bulgaria 13 milioane de euro, Polonoa 33 milioane de euro, Romania ….SLAVA Ucraina.

  3. Propozitia asta spune totul „Ca urmare a datelor transmise de Ministerul Agriculturii”, deci ce sa mai vorbim.

  4. Unde sunteți toți cei cu Slava in gură și care îi plângeți de zor pe sărmanii noștri vecini care ,până acum un an, ne tratau că pe insecte. Acum trebuie sa le cumpărăm și producția agricolă ca ajutor.