G4Media.ro

„Facem jurnalism de clasa a doua”: În Ungaria, numai câteva medii independente…

„Facem jurnalism de clasa a doua”: În Ungaria, numai câteva medii independente mai fac faţă presiunilor politice tot mai mari. Cele mai multe publicaţii supravieţuiesc de pe azi pe mâine

Portalul independent de ştiri 24.hu publică o înregistrare video făcută cu telefonul mobil în redacţia de ştiri a concurentului Index.hu, care i-a parvenit recent pe căi oculteÎnregistrarea îl prezintă pe redactorul şef Szabolcs Dull, care declară că a fost concediat şi că s-a dorit cumpărarea tăcerii sale. Dull a refuzat restructurarea redacţiei celui mai urmărit portal online din Ungaria, Index.hu. Dull era alarmat fiindcă simţea deja imixtiuni politice.

(analiză Deutsche Welle)

În luna martie un oligarh apropiat guvernului a preluat majoritatea acţiunilor firmei care aprovizionează portalul cu bani din publicitate. Împreună cu Dull a demisionat aproape întreaga redacţie a Index, iar o pagină pe Facebook promite un soi de Index 2.0. În mediile independente domneşte însă îndoiala că aproape 100 de ziarişti îşi vor găsi un loc de muncă într-o nouă redacţie.

Parcursul lui Orbán este presărat cu ruine media

„Experienţele prin care am trecut mă fac pesimist”, afirmă Gergely Márton, ziarist al săptămânalului HVG, care a fost martorul dispariţiei fostului său angajator. În 2016, cel mai mare cotidian al ţării, Népszabadság, a fost preluat de un prieten al lui Orbán şi desfiinţat, la pachet cu o duzină de ziare regionale, care au ajuns astfel sub control guvernamental. Márton crede că şi Index va supravieţui ca un soi de „husă”, cu câţiva spărgători de grevă în redacţie, care vor atrage în continuare numeroşi cititori. „Ei vor livra aparent ştiri, dar acestea vor fi deja otrăvite”, crede redactorul HVG.

Şi Csaba Lukács a asistat la dispariţia fostului său ziar. În 2017 şi cotidianul conservator Magyar Nemzet a fost transformat în oficină de propagandă a guvernului. Împreună cu 30 de colegi şi colege, el a îndrăznit un nou început cu săptămânalul Magyar Hang, care se vinde astăzi în aproximativ 20.000 de exemplare. „Trăim de pe urma cititorilor noştri”, spune redactorul şef al revistei, specializate pe reportaje din provincie şi care este tipărită la Bratislava, în învecinata Slovacie. Mediile independente, dar şi redacţii mai mici de investigaţii, cum ar fi Direkt 36 sau Átlátszó pierd o dată cu portalul Index.hu un soi de amplificator de distanţă, spune Lukács, fiindcă „Index putea să arate unui număr de până la un milion de utilizatori anchetele jurnalistice realizate de mici redacţii de investigaţii, amplificând astfel vocea celorlalţi.” Guvernul a tot afirmat anii trecuţi, de câte ori a fost vorba de aşa ceva, că nu are nimic a face cu dispariţia sau preluarea unei companii media, subliniind că aşa funcţionează economia de piaţă. Dar reprezentanţi ai guvernului vorbesc periodic despre o suprapondere a vocilor de opoziţie pe piaţa media din Ungaria şi despre nevoia echilibrării situaţiei.

Csaba Lukács, Magyar Hang:
Csaba Lukács, Magyar Hang: „Trăim de pe urma cititorilor noştri.”

O piaţă media distorsionată

Totuşi, în Ungaria nu mai exstă astăzi decât puţine companii media independente, şi raza lor de acţiune este restrânsă. Piaţa este dominată de companiile media de stat uniformizate iar aproape 500 de astfel de companii se află din 2018 sub umbrela unei fundaţii (KESMA). Guvernul Orbán pompează în acea fundaţie multe milioane de euro, deşi utilizatorii media ungari le întorc spatele, după cum evidenţiază Miklós Hargitai. Acolo „nu cititorii sau ascultătorii determină fluxul de finanţare, ci logica politică”, afirmă jurnalistul, care este şi preşedintele asociaţiei de ziarişti MUÒSZ. De aceea „nu se mai poate vorbi despre o piaţă”. Iar pentru marile concerne internaţionale de presă cum ar fi Bertelsmann, Ringier sau compania finlandeză Sanoma nu mai există din 2010 decât o stradă cu sens unic, care se cheamă, potrivit lui Hargitai: afară din Ungaria .

Cine îi cântă lui Orbán în strună este răsplătit cu contracte de publicitate de stat, care reprezintă grosul afacerilor de publicitate. Şi companiile internaţionale preferă să nu-şi facă reclamă în mediile independente, explică Csaba Lukács, „fiindcă se tem că vor fi pedepsite de guvern.” El oferă drept exemplu un fabricant german de automobile ale cărui produse s-ar potrivi de minune cu cititorii revistei Magyar Hang. Dar fiindcă „acea companie primeşte ajutoare de stat pentru construcţia unei noi fabrici, ea nu vrea să rişte nimic.” Zsolt Kerner, redactor al platformei online 24.hu vorbeşte despre „autocenzura celor care lucrează cu branşa de publicitate”. La Bruxelles, comisara pentru concurenţă Vera Jourova s-a declarat „îngrijorată” de cele întâmplate la Index.hu, dar preşedintele MUÒSZ, crede că este vorba doar de banale cuvântări de duminică. Plângerile concrete ale asociaţiei sale, privind inegalitatea de şanse pe piaţa media sau uniformizarea a aproape 500 de companii media apropiate guvernului sub umbrela unei fundaţii se tărăgănează. „Nu există voinţă politică pentru asta”, a conchis Hargitai.

Atacuri asupra ziariştilor

Dat fiind că mediile independente se luptă pentru supravieţuire în vremuri de coronavirus, şi salariile ziariştilor sunt mici. Magyar Hang la plăteşte redactorilor săi un salariu lunar de 700 de euro net. Csaba Lukács compară acest „jurnalism de clasa a doua” cu zborurile low cost sau cu golirea rafturilor din supermagazine. „Asta faci fie din dragoste fie din vocaţie”, afirmă Miklós Hargitai, redactor al cotidianului de stânga Népszava. Sunt bani puţini pentru condiţii de muncă dificile. „Avem mari probleme să ni se acorde interviuri,să primim răspuns la întrebările noastre”, afirmă Gergely Márton. Cine e prea critic nu mai este invitat la evenimente sau conferinţe de presă, sursele de informare devin mai rezervate iar partenerii de discuţii mai precauţi şi monosilabici. „Putem vorbi de noroc dacă a doua zi una sau alta din întrebările noastre primeşte răspuns în presa apropiată guvernului”, afirmă redactorul 24.hu, Zsolt Kerner.

În ultima vreme mass media apropiate de guvern au început să sune goarna la vânătoare împotriva colegilor independenţi. Echipe de televiziune îi urmăresc pe ziarişti până în pragul casei lor. Pe Facebook o agenţie se adresează ţintit celor cu orientare de drepta, pentru a-i pregăti şi transforma în „războinici Facebook”. Atmosfera politică este otrăvită în Ungaria de lupte şi duşmănii. În clasamentul organizaţiei Reporteri fără Frontiere privind libertatea presei, Ungaria a coborât de pe locul 23 pe locul 89 în ultimii 10 ani ai guvernării Orbán, dintr-un total de 180.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. ““Traim de pe urma cititorilor noştri”, spune redactorul şef al revistei”

    Cu alte cuvinte, niște milogi vânduți “ong urilor” de stânga care cerșesc mila cititorilor. Va pare cunoscut G4? Sa ne băgați niște știri cu bulangii azi și neaparat ceva antitrump. Și ceva cu greta… milogilor

  2. Lasati sandalele luati bocanci de munte de la Decathlon 🙂

  3. Voi cu Vitor Orban nu scapati asa usor fara o revolutie.

  4. Presa independenta, gen CNN / MSNB, care a omis stirea cu pustiul ala de 5 ani, asasinat in fata casei de un jogger melaninat, dar nu mai stiau cate articole despre mafiotul drogat sfantul Floyd sa raspandeasca pe toate siteurile? Dap, presa independenta internationala, pe care eu o consider independenta.

  5. V.Orban a invatat ceva cand era ucenic la batranul Soros….stie cum gandesc si actioneaza „ceilalti”…

  6. Victor Orban dictatorul.
    Așa e cînd o țară de cretini își votează dictatura, acum sa trăiască cu ia.

    • “Sa trăiască cu ia”? Ba esti prost? L-ai avut profesor de romană pe iohanes?

    • Uita-te la postarile tale, ba jegosule.

    • Bad@
      Bine ca nu am avut-o pe mata ca ieseam prost ca tine.

    • Se știe că trolul hoț care fură numele bad@, de la mafia PRO-USL-PSD e un analfabet și oricine își dă seama. Lepădătura are toate fantoșele compromise, d-aia folosește numele altora.

  7. Rusia, Belarus, Turcia..și HUNgaria ..n-au nimic cu Europa cu valorile occidentale. Constat că Vikakator e atât de fricos că nu lasă pe nimeni să spună adevărul, decât cel dictat de el ..miroase a nazism , hitlerism..bolșevicizare.
    Sunt curios dacă după eliminarea presei independente urmează expulzarea celor considerați ”anti” . Rușinos pentru firmele germane rușinos ( Opel cumva ?) .
    A trecut ceva din 1956 cine știe poate și acum vor veni trupe KGB rusești să salveze piticul ochios, mai nou vin ca bancheri.
    PERSONAL NU MAI CUMPĂR NICI UN PRODUS/ SERVICIU MADE IN HU , inclusiv MOL, adio !!!!
    Ar însemna să fiu de acord cu conducerea de stat si de partid a HUNgariei, dar NU SUNT ! VOI ?

    • Eu sunt de acord cu tine, Moromete.
      Din fericire sunt pline cimitirele de oameni de acestia care se cred de neinlocuit, asa ca le vine randul si lui V. Orban, V. Putin sau R.T. Erdogan. Cu Trumpita se rezolva in mod democratic.

    • Nici eu n-am mai cumpărat din Ungaria de câteva luni, tot de teamă că banii merg într-o firmă prietenă cu Viktoraș. Înainte luam carne de rață sau de gâscă, dar acum prefer să dau câțiva lei în plus și să iau de la alți producători. Bine, se poate spune că îmi iau suficientă carne de pe g4media, dacă îmi permiți gluma.

      A, și știi ce am mai văzut din Ungaria? Pepene roșu. Așa scria pe etichetă, nu știam că se ocupă de cultivat pepeni, deși e logic dacă stau să mă gândesc.

  8. Eu zic mai bine sa miroase a nazism decit a interlopi si borfasi care-i au la degetul mic pe toti politicienii nostrii[PNL=PSD]. Copii rapiti, dusi la cersit in occident, violati si chiar ucisi. Asa inteleg unii democratia in Romania. TRIST!!

    • @Andrei esti cel puțin necitit sau nu ai tv in casă. Dacă pentru tine nazismul poate fi comparat cu borfași sau interlopii… problemă. Un mic exemplu ..mic mic de tot..cei care erau impotriva nazismului în Germania erau decapitați la ghilotină ambulantă ..așa câte 60- 70 pe zi asta a fost faza preliminară.
      Nu trebuie să compari un rău mic cu altele mai mari ca să pară și ele mai mari. Asanarea unei societăți trebuie făcută peermanent, dar dacă ai un fost președinte de parlament FSN-PSD insoțit la ieșiea de la instanță de INTERLOPI aduși OFICIAL de primul secretar al FSN ? Despre ce vorbim ?
      La aceste alegeri si la cele care vor urma TREBUI să eliminăm din fașă asemenea comportamente.. să nu uităm că la precedentele campanii ( europarlamentare) in Targoviste se intra numai pe bază de parolă ..FSN avea adunare cospirativă/electorală.
      Ungaria culege ce a semănat și acceptat tacit ..MINCIUNA ..DE ACOLO S-A AJUNS LA DICTATURĂ . Personal nu voi mai cumpăra produse made in HU !

  9. Toate lumea stie ca presa din Ungaria e independenta… 444.hu /Index.hu/ Hirklkik./ Magyar hang/ 24.hu/ si asa mai departe….. cateva exemple de la situri sau ziarii care critica Orban… presa din Ungaria chiar e mai independenta si de la germani… acolo daca se face un migrant ceva rau nu au voie sa spune sau sa pune in tv… la fel merge si la Franta….. dar sfera Soros face orice ca sa spune rau despre Orban sau despre Ungaira dar fara sansa…

  10. corect spus,
    si lista ta inca se mai poate completa mult si bine

  11. Nepszava care a fost desfiintat in 2016 scria in 2003, cica 23 de milioane de romani vor penetra pe piata municii din ungaria si doi romani vor lucra in locul unui maghiar – ziar independent!
    Magyar Hang, red sef s-a certat cu lumea lui Orban s-a retras si a infiintat singur acest ziar. El a fost care a adus inapoi in tara un fost camarad a lui Flores. – ziar independent!
    In 2000 era un singur ziar si o revista de dreapta prezenta pe piata media atat de „distorsionată”. Restul erau de stanga, vezi: hvg, index, nepszava, magyar narancs, televizuini, radiouri care in ultima vreme datorita network-ului liberal s-au mai completat cu altele: 444, 24.hu, 168ora, merce etc. Toate desigur medii independente! Problema lor este ca sunt medii finantate artificial si nu in mod natural. Apoi langa toate astea si cititorul mai filtreaza ce si cand sa-o citeasca.