
Expoziţia Brauner de la Muzeul Naţional de Artă va fi închisă până în 7 februarie, pentru reamenajare, după retragerea lucrărilor pe care le deține Adrian Năstase
Expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” va fi închisă temporar, până în data de 7 februarie. „Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”, aceasta se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 7 februarie”, a anunţat vineri MNAR, transmite News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
După redeschidere, expoziţia va putea fi vizitată până la data anunţată iniţial, respectiv 30 aprilie.
Adrian Năstase, fost premier, a anunţat, vineri, pe blogul său, că retrage lucrările pe care le-a împrumutat pentru expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”, după controversa creată în jurul acestora privind autenticitatea.
În urma acuzaţiilor din spaţiul public, făcute de expertul Pavel Şuşară, Adrian Năstase, care deţine în colecţia de artă tablouri semnate Victor Brauner pe care le-a împrumutat MNAR, a decis să le retragă, „în semn de protest”, după „zile de linşaj mediatic”.
Directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, curator al expoziţiei „Brauner”, a explicat joi, într-un comunicat, transmis News.ro, că „lucrările din colecţia familiei Năstase”, despre care s-a insinuat în spaţiul public că ar fi false, „au fost selectate de curatorul expoziţiei în baza coroborării unor informaţii rezultate din articole şi semnalarea lor în diverse publicaţii, a unor autentificări realizate de personalităţi din domeniu”. MNAR „respinge cu fermitate insinuările privind complicitatea cu distorsiunile de pe piaţa de artă şi emiterea unor acuzaţii fără dovezi”.
În contextul controversei legată de autenticitatea unor opere de Victor Brauner din expoziţia dedicată artistului la Muzeul Naţional de Artă al României, istoricul de artă Adrian Buga recomanda, într-un text publicat pe Facebook, ca MNAR „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank