G4Media.ro

Expertul în etică Marian Popescu, despre cazul de plagiat al ministrului Lucian…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Expertul în etică Marian Popescu, despre cazul de plagiat al ministrului Lucian Bode: În plagiat nu contează procentul, ci fapta, “teza nu este în regulă” / Comisia a operat cu o “definiție incompletă” a plagiatului și nu poate stabili intenția de plagiat pentru că nu a analizat în profunzime toată teza

“În plagiat nu contează procentul, ci fapta”, arată expertul în etică universitară și de cercetare Marian Popescu, profesor la Universitatea din București, în legătură cu teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. Despre aceasta, comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat, marți, că include fragmente de plagiat, însă procentul mic reprezentat de aceste fragmente – 2,95% – a fost folosit de ministru pentru a afirma că teza ar fi “în regulă”. “Teza nu este în regulă”, apreciază Marian Popescu pentru Edupedu.ro, care menționează și obiecțiile sale față de analiza și concluziile prezentate de Comisia de etică a UBB.

  • Profesorul Marian Popescu este director al Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București (CARFIA) și membru al board-ului Institutului Internațional de Cercetare și Acțiune împotriva Fraudei Academica și Plagiatului din Geneva (IRAFPA). A fost, între 2012-2016, președintele Comisiei de etică a Universității din București.

Procentajul identificat de comisia de etică a UBB ca reprezentând fragmente plagiate în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode “nu este relevant”, cu atât mai mult cu cât analiza nu a fost una completă, în profunzime pentru întreaga lucrare, a comentat Marian Popescu pentru Edupedu.ro. Important este, însă, faptul că a fost identificată fapta: “Teza include fragmente plagiate, ceea ce nu este de admis.”

El a comentat pe larg demersul comisiei de etică a UBB, arătând că aceasta a acționat insuficient în unele chestiuni și adecvat în alte privințe. Marian Popescu a insistat asupra faptului că au fost analizate în profunzime doar părțile semnalate în sesizarea primită de UBB, nu întreaga lucrare.

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Uniunea Sabotam Romania e disperată după ce și-a dat iar cu stângu-n dreptul. 😂

  2. UBB s-a compromis dupa ce a acoperit furtul lui Bode, pentru ca altfel trebuia sa recunoasca faptul ca a girat un doctorat plagiat. Care-i problema? E tara hotilor: unii guverneaza, altii ii voteaza!

  3. Conform Ghidurilor Doctorale:
    1) Teza de doctorat este lucrarea STIINTIFICA Originală elaborată de către un student-
    doctorand în cadrul STUDIILOR universitare de doctorat și reprezintă o condiţie legală pentru
    obţinerea titlului de doctor.
    (2) Teza de doctorat constituie Raportul final al realizării şi valorificării proiectului de
    CERCETARE Stiinţifică şi se elaborează conform cerinţelor specifice școlii doctorale.
    (3) Teza de doctorat trebuie să confirme CAPACITATEA doctorandului de a întreprinde o
    CERCETARE ştiinţifică la nivel național și internaţional, în mod creator, autonom şi
    responsabil in domeniu.”

    Ce-o fi „cercetat” asta in Teza aia de Doctorat cu tema “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” sustinuta in 2018 la UBB, 2018 cand Rector era Daniel David!!!

    Ce scrie in CVul lui Daniel David, Rector UBB:
    „2016 – prezent – Funcţia sau postul ocupat: Prorector RESPONSABIL cu CERCETAREA, Competitivitate-Excelență și publicații științifice”(din 2020 e Rector al UBB).

    Brava „cercetare”, brava „excelenta”, dle Daniel David!
    Ati intrat in clubul „select” al fabricilor de diplome alaturi de Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu, Iosif Constantin Dragan, Valahia, BIOTERRA!!!

  4. In CVul lui Lucian Bode scrie:
    „2011-2018 – Studii Doctorale, Relații Internaționale și Studii Europene
    Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

    Ce naiba o fi „cercetat” Bode in cei 7 ANI, cand el era zi de zi la Bucuresti, a MUNCIT neintrerupt ca Minsitru sau ca Parlamentar in acesti ani!
    Uitati-va la CV!
    Sau, la UBB Cluj se poate face „cercetare” stiintifica pentru Doctorat la Distanta??!!!
    Ca Bode era plin de functii la Bucuresti, cum a „cercetat” el „Securitatea energetica la incerput de secol XXI” care azi a pus lumea pe jar?
    Si despre care NU l-am auzit sa spuna o vorbulita, desi e mare Doctor in Securitate energetica???
    Ce NOUTATI o fi adus teza lui Bode, ce minuni o fi „descoperit” Bode in domeniu de-a „convins” el Comisia de Doctorat sa zica DA!!!???
    Dar Conducatorul de doctorat de ce nu apare sa justifice acordarea titlului de Doctor lui Bode si sa raspunda numeroaselor suspiciuni care pun la indoiala CAPACITATEA analfabetului Bode a a fi capabil de o teza de Doctorat pe bune, adica una care sa aduca o CONTRIBUTIE STIINTIFICA importanta(sa nu zic NEMAIINTALNITA!!) in domeniu?!!!
    Ce CERCETARI in domeniu a facut Bode pentru a ajunge sa ia Doctoratul la Scoala Doctorala a UBB Cluj, dle Daniel David, sunteti si Dvs curios si interesat!?
    Ar fi indicat, altfel UBB Cluj ramane cu o imagine facuta praf!!

  5. Programele care caută plagiatul sun ușor de păcălit și ușor de folosit. Dacă softul găsește de exemplu roșu cu albastru amestecat dă violet, e plagiat. Din punctul meu de vedere, om care nu o sa îmi dau doctoratul, cred ca ar trebui analizată contribuția, noutatea adusa de respectiva teza. Dacă o luam doar pe cât ne spune softul asta e, învățăm sa combinam cuvintele, și o teză de doctorat copiata în totalitate, având cuvintele schimbate între ele ca să păcălească softul va fi super corecta.