G4Media.ro

Expert ONU: S-ar putea ca drepturile omului să nu supravieţuiască „apartheidului climei”…

Expert ONU: S-ar putea ca drepturile omului să nu supravieţuiască „apartheidului climei” / Dreptul la viaţă va fi probabil subminat odată cu statul de drept

Lumea este din ce în ce mai mult în pericol să ajungă în situaţia unui „apartheid climatic” în care bogaţii plătesc pentru a scăpa de canicula şi foametea provocate de criza climei care escaladează, în timp ce restul lumii suferă, potrivit raportului întocmit de un expert ONU în drepturile omului, se arată într-o analiză publicată în cotidianul britanic The Guardian, preluată de Rador.

Philip Alston, raportorul special ONU pentru sărăcia extremă şi drepturile omului, a spus că impactul încălzirii globale va submina probabil nu doar dreptul elementar la viaţă, apă, hrană şi adăpost pentru sute de milioane de oameni, ci şi democraţia şi statul de drept.

Alston are o poziţie critică la adresa măsurilor „flagrant de inadecvate” adoptate de însăşi ONU, de naţiuni, de organizaţiile neguvernamentale şi de afaceri, spunând că acestea sunt „complet disproporţionate faţă de urgenţa şi magnitudinea ameninţării”. Raportul lui către Consiliul ONU al drepturilor omului (HRC) conchide: „drepturile omului s-ar putea să nu supravieţuiască răsturnărilor care vor veni”.

Documentul îl condamnă de asemenea pe Donald Trump pentru „amuţirea activă” a climatologiei şi îl critică pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro pentru promisiunea de a deschide jungla amazoniană pentru minerit. Dar Alston a spus că sunt şi evoluţii pozitive, inclusiv procesele împotriva unor state şi companii din sfera combustibililor fosili, activismul Gretei Thunberg şi grevele şcolare din lumea întreagă, precum şi Extinction Rebellion.

În mai, raportul lui Alston referitor la sărăcia din Regatul Unit a comparat politicile de asistenţă socială ale Partidului Conservator cu constituirea atelierelor de muncă din secolul XIX. Miniştrii au spus că lucrarea lui a prezentat un tablou complet inexact, dar Alston i-a acuzat de „negarea totală a unui set de fapte de necontestat”.

Raportul lui Alston despre schimbarea climatică şi sărăcie va fi prezentat oficial la HRC din Geneva vineri. Documentul afirmă că efectul cel mai puternic al crizei climei va fi resimţit de persoanele care trăiesc în sărăcie, multe din acestea pierzând accesul la surse adecvate de hrană şi apă.

„Schimbarea climatică ameninţă să distrugă progresul realizat în 50 de ani de dezvoltare, sănătate globală şi diminuare a sărăciei”, a spus Alston. Se estimează că ţările în curs de dezvoltare vor suporta în proporţie de 75% costurile crizei climei, se arată în studiu, deşi jumătatea cea mai săracă a populaţiei planetei produce doar 10% din emisiile de dioxid de carbon.

Cu toate acestea, democraţia şi statul de drept, precum şi un domeniu larg de drepturi civice şi politice sunt extrem de periclitate”, se arată în raportul lui Alston. „Riscul nemulţumirilor comunitare, al inegalităţii în creştere şi al nivelurilor tot mai mari de privaţiuni la care sunt supuse unele grupuri va stimula probabil reacţii naţionaliste, xenofobe, rasiste şi de altă natură. Menţinerea unei abordări echilibrate faţă de drepturile civice şi politice va fi extrem de complexă”.

Efectele crizei climei ar putea amplifica diviziunile, spune Alston. „Riscăm un scenariu de ‘apartheid climatic’ în care bogaţii plătesc pentru a scăpa de supraîncălzire, foamete şi conflicte în timp ce restul lumii este lăsat să sufere”, afirmă el.

„În 2012 când uraganul Sandy s-a dezlănţuit asupra New York-ului, calamitându-i pe new-york-ezii cu venituri mici şi vulnerabili care nu au avut acces la electricitate şi îngrijirea sănătăţii, sediul central al Goldman Sachs a fost protejat de zeci de mii de saci de nisip proprii şi de electricitatea de la propriul generator”.

Alston îi critică vehement pe toţi cei care lucrează pentru susţinerea drepturilor omului, inclusiv propria sa activitate anterioară, pentru că nu au transformat criza climatică într-o temă centrală. El a spus că cea mai recentă rezoluţie HRC pe tema crizei climatice nu recunoaşte „că beneficiul tuturor drepturilor omului pentru extrem de mulţi oameni este grav ameninţat” sau „necesitatea de transformări sociale şi economice profunde în privinţa cărora aproape toţi observatorii sunt de acord că este urgentă pentru a putea fi evitată o catastrofă climatică”.

Tratatele internaţionale privind clima au fost ineficiente, apreciază raportul, până şi Acordul de la Paris din 2015 lăsând lumea pe drumul spre o încălzire catastrofală cu 3 grade Celsius, în lipsa unor măsuri suplimentare. „Statele au trecut în marş peste toate avertismentele şi pragurile ştiinţifice şi ceea ce cândva era considerat o încălzire catastrofală pare acum cel mai optimist scenariu”, spune raportul.

Preşedintele SUA este una din puţinele persoane numite în raport. „El i-a plasat pe foştii lobby-işti în roluri de supervizare, a adoptat punctele vizate de industrie, a autorizat regresul reglementărilor de mediu şi amuţeşte activ şi manipulează climatologia”.

Totuşi, schimbările necesare societăţilor şi economiilor ar putea fi o oportunitate de a îmbunătăţi viaţa oamenilor săraci, este de părere Alston. „Această criză ar trebui să fie un catalizator pentru ca statele să aplice drepturile economice şi sociale mult timp ignorate, inclusiv în domeniul securităţii sociale şi accesului la hrană, îngrijirea sănătăţii, adăpost şi muncă decentă”, spune raportul.

Ashfaq Khalfan de la Amnesty International spune: „Schimbarea climatică este o problemă din sfera drepturilor omului exact din cauza impactului pe care îl are asupra oamenilor. Obligaţia primară de protecţie a persoanelor faţă de prejudicierea drepturilor omului le revine statelor. Un stat care nu reuşeşte să adopte măsuri fezabile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră încalcă obligaţia lor de a asigura respectarea drepturilor omului.”

El a spus că Amnesty planifică să ţintească guverne şi companii din sfera combustibililor fosili. „Este nevoie ca toată lumea să-şi onoreze responsabilităţile de a acţiona asupra schimbării climatice şi a proteja drepturile omului”, a spus el.

Articol de Damian Carrington / Traducerea: Adriana Buzoianu

Image by Marion Wunder from Pixabay 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. În schimb, prostia va supraviețui sigur.

  2. Frumoasa poza!

  3. Fals. „Criza climatică” îi afectează grav doar pe cei deviați cu totul de la trăirea Legilor Creației. Ceilalți, puținii, sunt și vor fi ocrotiți de orice pericol, sunt și vor fi sprijiniți în a depăși orice obstacol, sunt și vor fi conduși afară din haosul plămădit de omenirea însăși. Negreșit.

  4. Nu ne pasă de viitor, noi vrem slujbe bănoase la stat şi nu gândim.

  5. ce nenorocit si ipocrit. Pai drepturile omului sunt problema. Din cauza amestecarii omului in treburi pe care nu le intelege s-a ajuns aici. Natura trebuie sa-si urmeze cursul.