G4Media.ro

Expert în drept constituțional: Referendumul de revizuire a Constituției riscă să fie…

Expert în drept constituțional: Referendumul de revizuire a Constituției riscă să fie invalidat din cauza modului în care proiectul de lege a fost adoptat în Parlament. O decizie CCR ignorată de PSD și ALDE

Majoritatea PSD-ALDE a adoptat în Parlament proiectul de lege de revizuire a Constituției, în sensul redefinirii familiei prin procedura specifică legilor organice și ordinare, nu prin procedura standard care trebuie utilizată pentru adoptarea legilor constituționale, au declarat pentru G4Media.ro experți în drept constituțional. Potrivit acestora, Curtea Constiuțională a decis pe 21 iunie 2017 că procedura parlamentară de revizuire a Constituției este una distinctă, diferită de cea de adoptare a legilor organice și ordinare. Or, prin încălcarea deciziei CCR de anul trecut, referendumul riscă să fie invalidat la Curte.

Context. Senatul a fost sesizat de o inițiativă cetățenească în mai 2016. Astfel, Senatul ar fi trebuit să adopte această inițiativă de revizuire, urmând ca ea să fie trimisă ulterior Camerei Deputaților. În schimb, Senatul a creat o nouă procedură. S-a „desesizat” și a trimis inițiativa Camerei Deputaților în februarie 2017. Senatul a modificat Regulamentul și a stabilit că legile constituționale se adoptă la fel ca cele organice și ordinare.

Această modificare a Regulamentului Senatului a fost declarată neconstituțională în iunie 2017, tocmai pentru că procedura de revizuire a Constituției este diferită de procedura standard de adoptare a legilor organice și ordinare (Decizia nr. 431/2017)

Ce spune decizia CCR:

  • ”Se arată că art.149 indice 1, alin.(1) și (2) din Regulamentul Senatului încalcă art.151 alin.(1) din Constituție, întrucât acest text constituțional nu stabilește o ordine constituțională pentru sesizarea Camerelor cu inițiativa de revizuire. Practic, Senatul și-a restrâns competența pe care art.150 din Constituție i-o acordă, anume de a putea fi sesizată prima cu inițiativa de revizuire și a limitat libertatea inițiatorilor proiectului sau propunerii de revizuire în a-și alege Camera la care să o depună, ceea ce contravine, de asemenea, art.150 din Constituție.” (Vezi aici integral textul deciziei)

Pe data de 9 mai 2017, Camera Deputaților adoptase deja inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției. În concluzie, Senatul este Camera sesizată de inițiatori și el trebuia să decidă primul cu privire la inițiativa de revizuire.

Curtea Constituțională verifică din oficiu orice inițiativă de revizuire a Constituției nu doar la începutul procedurii, ci și înainte ca aceasta să fie supusă votului popular. Potrivit experților în drept constituțional consultați de G4Media.ro, există astfel riscul ca întregul demers de revizuire a Constituției să fie invalidat din cauza ping-pongului jucat între Senat și Camera Deputaților.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat, luni, pe şeful statului, Klaus Iohannis, că ar bloca desfăşurarea referendumului privind modificarea Constituţiei pentru redefinirea căsătoriei în Legea fundamentală.

„Iohannis blochează dorinţa românilor de a se exprima printr-un referendum. Asistăm la o atitudine abuzivă a preşedintelui“, a declarat Liviu Dragnea. Liderul PSD mai spus că mitingul se va organiza ”atunci când vom şti care este calendarul“.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Nu se impiedica PSD de CCR, cand CCR sunt slugile PSD. CCR se razgandeste, se screme, se da peste cap de trei ori si gata, face ce-i ordona PSD.

    • Cei ce sustin campania #farapenali ar trebui sa se uite si sa bage la cap cum trebuie procedat. Altfel PSD-ALDE +CCR-ul afiliat, vor da urgent cu referendumul „#farapenali” de pamant. Argumente precum cel de mai sus sunt o bagatela, daca sunt in avantajul lui Dragnea&Co.
      Cu divizia Nicolicea & S.Nicolae & Iordache trebuie lucrat chirurgical, altfel nu ai nicio sansa sa ajungi pana la capat. Se vor lega pana si de culoarea sireturilor initiatorilor, va spun!

  2. E logic ce spun expertii consultati de G4 !

    Cred ca PSD si-a batut joc (fara sa vrea) de demersul traditionalistilor iar tot timpul acesta pierdut si posibila reluare de la zero a procedurii de modificare a Constitutiei o sa-i coste multe voturi la viitoarele alegeri !

    PS. Totusi chiar asa de slabi sunt ? (Nu ma refer la nulitatile politice care au facut „Dreptul” la FF, Seral si de la Distanta) ci la specialistii neinregimentati politic pe care se bazeaza orice partid politic serios !