G4Media.ro

Experiența unui inginer constructor cu programul „Casa Eficientă Energetic: Am făcut dosarul…

Sursa foto: Pixabay

Experiența unui inginer constructor cu programul „Casa Eficientă Energetic: Am făcut dosarul brici, pentru o virgulă am pierdut 3.000 de euro / Dosarul s-a pierdut în neant

Un inginer constructor a avut surpriza să constate, când a încercat să aplice la programul „Casa Eficientă Energetic”, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, că a fost penalizat cu 3.000 de euro pentru „o virgulă afurisită”.

„Chiar și eu personal am aplicat la „Casa Eficientă Energetic”, am făcut dosarul brici, am fost penalizat pentru o virgulă afurisită. La propriu, a fost o virgulă pentru care am pierdut vreo 3.000 de euro și acum dosarul este blocat. Adică s-a pierdut în neant totul nu se știe nimic despre acea finanțare”, a explicat Marius Șoflete,  inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, în cadrul dezbaterii Sierra Quadrant „Casele pasive, soluția green pentru locuințele viitorului?”.

Acesta a explicat că, personal, nu se baza pe acea finanțare, dar a încercat să facă un „exercițiu” pentru a vedea, „dincolo experiența de proiectant și constructor, care este experiența unui beneficiar”.

Având în vedere interacțiunile cu statul, Marius Șoflete afirmă că s-a orientat către sectorul privat și singurele cazuri în care a înregistrat în activitatea sa „defazaje” au fost atunci când clienții aveau o parte din buget asigurat prin finanțări publice. „Eu, personal, evit cât de mult se poate interacțiunea” cu statul, a mărturisit inginerul.

Cu o experiență similară s-a confruntat Horia Petran, senior researcher la NIRD URBAN-INCERC și președintele la Cluster pRO-nZEB.

„Din păcate, și eu mă regăsesc, cumva, acolo, pentru că după aproape 3 ani de când am depus primul dosar la Casa Verde Fotovoltaice, am luat decizia să îmi pun fotovoltaice pe casă pe banii mei”, a declarat el, în cadrul dezbaterii Sierra Quadrant.

Marius Șoflete a vorbit însă în termeni pozitivi despre finanțările acordate de stat pentru achiziția de panouri fotovoltaice: „Am avut o serie de clienți care au aplicat la astfel de finanțări și au putut să-și monteze, pe baza acestor finanțări, sisteme de panouri fotovoltaice”.

Aici a apărut însă o altă problemă: firme de tip „căpușă” care luau aceste finanțări și veneau cu niște kituri de panouri „extrem de proaste”, bazându-se pe „inocența” beneficiarilor care se trezeau, la o finanțare de 10 000 de euro, cu echipamente în valoare de 3-  4.000 de euro, dacă le-ar fi achiziționat de pe piață la prețul real.

„Aici nu a fost neapărat problema statului, a fost problema mentalității noastre colective, „hai șefu’, să ne udăm şi noi ciocu’!”, a mai spus Marius Șoflete.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Firmele căpușe sunt mana în mana cu cei de la ministerul mediului.
    Niciun program guvernamental nu e făcut pentru oameni. Toate sunt pentrufirmele de partid.

    • S-a întrebat cineva de ce la toate programele „verzi”, câștiga firmele care importa din ungaria???

  2. Pai programul pare facut special pentru astfel de firme, „cu trecere”.

    Ca doar n-oti vrea programe statale fara coruptie …

  3. Atata timp cat inca mai esti pe teritoriul romaniei, spaga dicteaza orice.

  4. Daca era facut brici era aprobat. Daca e inginer influencer pe youtube, nu inseamna ca e si specialist in facut dosare de finantare. Stiu persoane care au facut cu firme oarecare de apartament si care au facut prin program cu intarziere maxima, adica au fost contactati dupa mult timp pentru lucrare, dar cu semnatura ca daca nu vin banii trebuie sa plateasca ei lucrarea. Norocul e ca nu i-a mai cautat nimeni, deci cumva s-a rezolvat.

    • Pai dosar brici nu pot sa faca nici macar contopistii care le verifica, asta e secretul multor manarii in tara asta.

    • Niste competenti astia de la stat, au numarat fiecare virgula! Daca era in maghiara probabil trecea!

    • Pai depinde unde era virgula pusa gresit. In text sau in sume. E arhitect , ce treaba are cu finantele?

  5. ciudat cum la programul rabla pentur masini se poate si la fotovoltaice unde sumele sunt mai mici (comparativ cu o masina electrica) nu se poate?

    din asta vad 2 probleme din partea ungurilor, si ambele cu rezultatul de saracire a Romaniei:
    – ajuta companiile mari energetice prin stoparea / incetinirea programului
    – faciliteaza cumpararea (de masini, electrocasnice, bani care se duc in afara tarii, si continua sa comsune) si nu ceva care ar ramane in tara ca productia de energie

  6. DOMN’U INGINER INSCRIETE IN PARTID, o sa poti sa scrii si compuneri despre vacanta de vara… SE APROBA….

    • Este vorba de semnificația virgulelor în corpul sumei diferită la anglo saxoni fata de români.La primii poate separa miile de sute pe când la noi virgula separa subunitățile de unități.

  7. Asa e cand ti se cauta nod in papura. Primeste finantarea numai “cine trebuie”.

  8. Stai linistit ca nici cu programul rabla nu e ok.Uite eu am o masina veche din ’90 sta undeva de vreo 7 ani,am vrut sa o dau prin programul rabla dar la noi la primarie nici vorba de acest program,au zis ca o sa se intereseze…dar cind?Cine stie?Si asa ramin rablele peste tot…