G4Media.ro

EXCLUSIV Un PSD-ist cu facultatea terminată la 37 de ani și o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Un PSD-ist cu facultatea terminată la 37 de ani și o PNL-istă specialistă în protocol, propuși de statul român în conducerea unui gigant din energie. Cine sunt sunt Dumitru Chiriță și Georgiana Bogasievici, trimiși la Electrica SA

Ministerul Energiei, condus de PNL-istul Sebastian Burduja, l-a propus ca membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica SA, unde ministerul deține 48% din acțiuni, pe Dumitru Chiriță, potrivit documentelor oficiale consultate de G4Media. Dumitru Chiriță, un PSD-ist sprijinit de partid pe o serie de funcții înalte, a condus și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și a fost acuzat constant că a provocat criza facturilor la energie din iarna anului 2022.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost acuzată că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică și la gaze atât din cauza lipsei controalelor, cât și pentru că nu a derulat campanii de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021.

În acel moment, liberalii l-au acuzat pe Chiriță că în loc să rezolve criza, a plecat în concediu în Republica Dominicană – un paradis tropical aflat în apropiere de Cuba.

Cine e Dumitru Chiriţă

Chiriță (60 de ani) a fost numit președinte al ANRE de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat în perioada comunistă ca electrician, Chiriță s-a transformat în 1990 în sindicalist. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

În 2000 a intrat în PSD și a devenit deputat. Apoi, în 2004, a ajuns vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deși nu avea nici o calificare legată de sănătate. Din 2008 a revenit ca deputat până în 2017, când a fost propulsat la ANRE, potrivit CV-ului său oficial.

El și-a terminat facultatea în anul 2000, deci la 37 de ani, după cum arată un alt CV al lui Chiriță depus la o agenție europeană.

El deține 4 terenuri (trei în Dâmbovița, unul în Argeș), un apartament în București și o casă în Dâmbovița, trei autoturisme (între care și o Lada din 1978), potrivit declarației de avere din 2018 – cea mai recentă declarație depusă la ANI. E vorba despre Universitatea particulară Nicolae Titulescu – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale.

În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Pe cine mai propune statul român la Electrica SA

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE SA), companie cu capital majoritar de stat, a propus-o membru în CA al Electrica pe Georgiana Bogasievici. Ea este șefa Biroului de Protocol de la Consiliul Județean Ilfov. A absolvit o facultate de drept și nu are nici o legătură cu domeniul energiei, potrivit CV-ului oficial.

Ministerul Energiei l-a mai propus pe Dragoș Ștefan Roibu, care e directorul de cabinet al ministrului Sebastian Burduja. Roibu a fost director general la CET Grivița și a lucrat la Teletrans, ambele companii activând în domeniul energetic.

Un alt administrator în funcție al Electrica SA este Gicu Iorga, fost președinte al clubului de table din Giurgiu. El a fost promovat de PNL în 2020 ca secretar general adjunct în Ministerul Economiei, deși, cu doar un an înainte, liberalii îl dădeau exemplu de incompetență într-o moțiune simplă în Parlament.

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 534 milioane, de șapte ori mai mare decât anul trecut, când s-a situat la 72 milioane lei, deși compania a furnizat mai puțină energie anul acesta față de anul trecut. Rezultatul puternic pozitiv din primele nouă luni vine după ce, la finalul primelor șase luni din an, compania avea pierderi de 176 milioane lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. „SPECIALISTI” marca PSDNLUDMR

  2. Asta inseamna sa te conduca JUNTA MILITARO-MAFIOTA!

  3. Domnule Mihai Roman, NU are nicio relevanță vârsta la care a absolvit studiile de licență o anumită persoană!

    Mă interesează dacă îndeplinește condițiile prevăzute de lege și dacă este competent pentru acea funcție. Atât! Nu este greu, domnule Mihai Roman, nu vreau să-i știu vârsta, confesiunea religioasă, apartenența etnică etc. NU are nicio relevantă.

    • Eu cred ca p persoana care a fost, pe rand, electrician, sef de sindicat, vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (!!), parlamentar PSD, si, finalmente sef la ANRE, numit politic la 54 de ani, e cu siguranta competent pentru aceasta functie.

      Dom’ Constantin, matale ne iei de prosti. Competent pentru functia asta inseamna facultate buna in domeniu (licenta + master) absolvita la timp si cu medie mare + minim 25 de ani de experienta in domeniu energiei, de la nivelul de executie si pana la nivel de conducere la nivel de companie mare.

      Baiatul de mai sus e o nulitate numita acolo politic, ca sa raspunda cat mai repede la comenzi.

    • @silicon_v _ “Eu cred…”

      Spațiul este restrâns pentru explicații … Repet, singurele aspecte ale numirilor în funcții publice care sunt relevante și mă interesează sunt respectarea legii și nivelul de performanta al ocupantului.

      Nu vreau să fiu furat de un absolvent, spre exemplu, de MIT la 24 de ani, doar pentru ca nu a fost membru al vreunui partid! Ar conta asta?

      Contează doar să fie respectată legea și să performeze.

    • Constantin e pe vechi. Originea sănătoasă, minte puțină și să îndeplinească ordinele partidului.

    • @2EDCGY7

      Citiți înainte, ca să știți ce comentați…

      Este fix cum ziceți, doar ca invers. Nu mă interesează originea, vârsta, sexul etnia etc. Vreau să aibă “minte multă” pentru a fi performant în funcție. Performanța care presupune ca face ceea ce este necesar, nu ceea ce i se “ordona de la partid”.

      Știu ca testele PISA au arătat rău pentru România, dar chiar m-am ferit “să dau greu”.

  4. Burduja Jr. este o rusine de ministru. A fost praf la comunicare. E praf la energie. Pozeaza in ministrul educat iar in spatele lui sunt numai analfabeti si mafioti.

  5. Este oglinda celor pe care i ati votat. La fel sunt si restul, nu e nicio diferenta.

  6. Pentru orice om inzestrat cu un minimum de bun simt comun, bineinteles ca (si) varsta la care a absolvit studii superioare (care ar fi bine sa fie de specialitate) este relevanta, e un adevar trivial. Exista exceptii, dar acelea sunt exact asta – exceptii.
    Iar a aduce drept argument „contra” faptul ca legea nu specifica in mod explicit acest lucru este doar o dovada in plus ca, adesea, legea in Romania este precum proverbiala bariera – leii sar peste ea, vulpile o ocolesc, in vreme ce in fata ei nu stau decat…
    Sa va detaliez putin, stimate domnule Constantin, cu un exemplu sau doua legate exact de articol.
    Organismul decizional suprem in ANRE este unul colectiv, numit Comitetul de Reglementare. Presedintele si vicepresedintii institutiei fac parte din acest Comitet, dar, teoretic cel putin, ei nu sunt singuri acolo. Ca o paranteza – doar „teoretic” pentru ca, in unele perioade (vezi mai jos), misculatiile partidelor la guvernare au fost de-asa natura incat Comitetul de Reglementare a avut doar trei membri, presedintele si vicepresedintii. Inchid paranteza.
    Primul exemplu. Legea in fata careia va prosternati (si care credeti dvs. ca asigura performanta, bla-bla-bla, ca doar e lege, nu-i asa, si absolut, adica ABSOLUT sigur e data in interesul general – ca toate legile din Romania, de altfel, dupa cum bine se stie) NU prevede cum ca studiile alea, absolvite „la termen” sau nu, trebuie sa fie de specialitate.
    Al doilea exemplu. In legea de functionare a ANRE (daca e neaparat nevoie, va indic si articolul, altfel sigur o gasiti pe site-ul institutiei) scrie la un articol ca este interzis accesul in Comitetul de Reglementare persoanelor care au condamnari penale definitive – iar aici urmeaza „cuiul” – pentru fapte comise care au legatura cu domeniul de activitate al Autoritatii.
    Si-acum sa ne intoarcem doar cativa ani in timp si sa contemplam mandri exemplul perfect al primatului legii asupra bunului simt comun, anume pe dl. Marian Neacsu.
    Va las pe dvs. sa cautati pe Net ce functii ilustre a ocupat dl. Neacsu in PSD de-a lungul anilor (chiar si acum cred ca e ceva mare prin Guvern), eu ma rezum la a va spune doar informatiile oficiale – diploma de economist la Craiova, specialist in zootehnie/furaje, condamnare definitiva pentru trafic de influenta/conflict de interese (niste nimicuri, angajat fiica la propriul birou parlamentar, parca plasat si nevasta „bine”), deci specialistul PERFECT pentru functia de vicepresedinte ANRE. Totul conform legii, neaparat conform legii.
    La vremea numirii d-lui Neacsu in aceasta pozitie, PSD s-a folosit, tot conform legii, de posibilitatea de a eluda legal legea (!) si de a NU il supune pe dl. Neacsu umilintei unui interviu in comisia parlamentara relevanta. L-au numit si gata.
    Mai era o vorba, d-le Constantin, parafraza dupa numele unui tablou celebru. Cica somnul ratiunii naste monstri. Aud ca si Hitler a ajuns la putere perfect legal, precum si ca, mai nou, tot ce au facut si fac rusii in Ucraina e perfect legal, pentru ca asa a decis puterea legislativa din Rusia.
    Nu-i asa ca nu e greu deloc?!?
    Va sugerez asadar ca, neaparat in virtutea legii, sa militati pentru numirea d-lui Cornel Dinicu (patronul de la ce fuse pana mai ieri pensiunea Ferma Dacilor) ca presedinte ANRE. Omul clar are experienta de management, nu mai vorbesc despre experienta de viata, condamnarile domniei sale nu au legatura cu energia, e sustinut de PSD… facultate nu stiu daca are, dar daca e musai, pana la Pastele viitor sigur poate termina una, poate face si-un doctorat-doua, ceva cu securitate si relatii internationale… Perfect legal, nu?