G4Media.ro

Marele dosar EADS a fost clasat de procurorii DNA. Foștii miniștri de…

Marele dosar EADS a fost clasat de procurorii DNA. Foștii miniștri de Interne Marian Săniuță, Vasile Blaga și Dan Nica scapă de acuzații. Contractul pentru securizarea frontierelor a fost de 750 de milioane de euro

Dosarul EADS a fost clasat la începutul lui noiembrie, se arată într-un răspuns al DNA transmis G4Media.ro. Foștii miniștri de Interne, vizați în dosar, potrivit unor surse G4Media.ro, Marian Săniuță din Guvernul PSD Năstase, Vasile Blaga din Guvernul Alianței DA Tăriceanu și Dan Nica din Executivul Boc I, dar și firmele care au oferit consultanță EADS printre care Fujitsu Siemens Computers a lui Claudiu Florică, Profinet a lui Dinu Pescariu, compania Midocar Consulting, casa de avocatură Boştină şi asociaţii sau firma lui Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE de pe vremea CDR și a lui Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu, au scăpat de răspunderea penală.

”La data de 05 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceți referire (EADS – n.r.), conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) și c (“nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) din Codul de Procedură Penală”, arată DNA pentru G4Media.ro.

Pe de-o parte, nu au fost probe. ”Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție și asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale față de faptă (in rem)”, se arată în răspunsul DNA pentru G4Media.ro.

Pe de altă parte, i-a salvat CCR. ”De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României”, se arată în răspunsul DNA pentru G4Media.ro.

Așadar, indirect, DNA spune că ar fi existat posibile încălcări ale legislației secundare (alte acte normative decât legi sau ordonanțe ale Guvernului, cum ar fi hotărâri de Guvern, ordine de ministru sau regulamente interne etc. – n.r.), însă abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminat de CCR în 2016.

Cine erau vizați de dosarul EADS. Potrivit unor surse judiciare de la vârful DNA, principalii demnitarii vizați de ancheta EADS erau foștii miniștri de Interne, Marian Săniuță din Guvernul PSD Năstase (2004), Vasile Blaga din Guvernul Alianței PNL-PD Tăriceanu (2005) și Dan Nica din Guvernul Boc I (2009). Ei scapă acum de ancheta penală.

Evoluția dosarului

august 2004: European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) Germania a semnat cu Ministerul de Interne din România un contract, fără licitație, în valoare de 650 de milioane de euro pentru supravegherea și securizarea a 3.147 de kilometri de frontieră a României. Contractul a fost dat prin Hotărâre de Guvern, iar ministru de Interne era Marian Săniuță în Guvernul Adrian Năstase. România dorea să intre în Uniunea Europeană și întărirea graniţelor era o condiţie esențială. Aceasta a fost justificarea oficială a contractului.

2005: A fost demarată prima anchetă privind contractul cu EADS după ce Corpul de control al ministrului de Interne, Vasile Blaga, a făcut plângere împotriva lui Toma Zaharia, fostul număr 2 din MAI de pe vremea lui Năstase. Blaga a renegociat contractul și ar fi ajuns la o reducere de 100 de milioane de euro. „Contractul renegociat a ajuns de la 650 la 524 de milioane de euro”, a declarat Vasile Blaga pentru Digi24 în 2014.

2009: Costul contractului EADS a fost majorat cu peste 200 de milioane de euro, preţul final ajungând la 750 de milioane de euro.

”Trebuie să-l întrebaţi pe domnul Dan Nica (ministrul de Interne din 2009 – n.r.) şi pe cei care au semnat prelungirea contractului la începutul lui 2009”, a declarat Vasile Blaga pentru Digi24 în 2014.

Dan Nica a refuzat să comenteze, dar fostul său coleg de partid şi predecesor la şefia MAI, Marian Săniuţă, a venit cu o explicaţie pentru creşterea preţului. El a susţinut că actul adiţional din 2009 a fost semnat în baza cerinţelor tehnice impuse de ministrul Vasile Blaga.

„O soluţie tehnică pe care toate studiile pe care le-am avut la dispoziţie o arătau ca fiind mai scumpă. Mă rog. Şi cred că asta a şi dus în 2009 la majorarea contractului cu peste 200 de milioane de euro”, spunea Marian Săniuță, citat de Digi.

2015: procurorii DNA au reluat ancheta și s-a format dosarul 245/P/2015. Potrivit Digi24, anchetatorii aveau informații că, pentru încheierea contractului cu clauze favorabile, EADS ar fi fost condiţionată să subcontracteze o parte din servicii, în valoare de 60 de milioane de euro, către Fujitsu Siemens Computers, firma lui Claudiu Florică, unul dintre denunțătorii și apoi inculpații din dosarele Microsoft. O parte din bani ar fi trebuit să ajungă către conturile unor oficiali ai statului român, spune Digi24.

  • Citește mai multe aici despre toate firmele intermediare care au semnat contracte de consultanță cu EADS printre care Profinet a lui Dinu Pescariu, compania Midocar, casa de avocatură Boştină şi asociaţii sau firma lui Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE de pe vremea CDR și a lui Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.

noiembrie 2016: Parchetul din München – care investiga posibile fapte de corupţie în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României – a închis cercetările din cauza lipsei de probe. Anchetatorii germani au cercetat mai mulţi ani modul de încheiere a contractelor EADS privind modernizarea frontierelor din România şi Arabia Saudită, fiind vizaţi patru manageri ai companiei că ar fi dat mită în valoare de câteva milioane de euro pentru a obţine aceste acorduri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Acum vad, rosti orbul…de ce Iohannis a fost obligat sa semneze destituirea sefei DNA !

  2. L-au dat de gard! Bravo! MOMENTUL T ZERO A SOSIT!!!!
    Furati „zeilor” ca nu vi se intampla nimic , dupa cum 29 de ani nu vi s-a intamplat nimic, in vecii vecilor!
    Oricum romanii inghit orice mizerie din partea voastra!

  3. Asta e știre?

    De la o vreme citesc doar titlul. Iar dacă apare și ceva de genul „Senzațional” sau „Alerta” sau mai știu eu ce, nici măcar nu vreau sa înțeleg ce e pe-acolo. Mai ziceți-o p-aia cum ca ce a tot hotarat CCR în ultimele luni e neconstituțional. E amuzant. Aștept un titlu care sa sune asa: „S-a ales prafu'” s-au ca „Mesia salvează România”. Pana peste doi ani când am putea să-i schimbam p-astia (cu cine?) mai speram. Ce?

    Sărbători cum vi le doriți și la mulți ani cu sănătate. Măcar.

    Recunosc ca mi-e dor de o scurta vreme din mandatul lui Bombonel când, în perioada sărbătorilor de iarna, dăduse el hotărâre, o lege… Ceva de-i speriase pe imbecilii ăștia de arunca cu bombardele. Oricum ii înțeleg și pe ei. Atâta le-a rămas. Ca atât ii duce mintea.

  4. Jos ciuma roșie, Dragnea, huo… In strada acum, cum sa scape Blaga și urmele care duc la Base se șterg… ?Hai sarmale placute

  5. Vedeți, ce vă tot spunem noi pe aici: PSD, cu Dragnea în frunte și CCR, au clasat și marele dosar EADS ! DNA, împreună cu SRI, și-au făcut treaba cu „vârf și îndesat”, așa cum au făcut-o și la Microsoft, Tel Drum, Belina și alte „bălți pline cu pești mari ”, dar nu-i lasă ăștia de la PSD să-și termine treaba: ba că n-au probe, ba că le-au ținut „sub fund” până s-au prescris, ba că au folosit martori mincinoși, ba că le-au dus la completuri ilegal constituite, și tot felul de „chichițe” din astea legislative, mofturi ale statului de drept și luxuri ce țin de drepturile omului. O așa imbecilitate nu credeam să văd: procurorii nu știu ( sau nu pot sau nu vor ) să instrumenteze dosarele de mare corupție, iar de vină este CCR cu PSD !

    • M-a cuprins o lehamite de nedescris pentru Justitia din Romania. Din punctul meu de vedere poate si sa nu existe. Nu vreau sa mai aud despre dreptate si justitie.

    • cuoana joita a iegzidad (si inca iegzizda)-n rssh tzigania „decat” pt a suge
      … infiderent de cine este „la-putere”
      desigur ca, potrivit si conform, legilor fizicii si logicii elementare, cand creste undeva, altundeva scade… „decat” adeptii horror-docsiei inca mai spera ca asta se poate rezolva prin inchinaciuni si pupat de muoaste.
      so,
      asta este „decat” o f f f f f f f f f f mica parte din (re)fo’ma joitei

    • bai trolu’ pu…., ai uitat ca datorita ccr au trebuit sa renunte la probele si ajutorul sri ?

  6. Toti cercetatii sunt scosi basma curata acum, fie ca sunt de la fosta opozitie, si mai ales daca sunt de la fosta putere pesedista. Cand intalnirile celor de la putere cu judecatorii CCR nu au nici cea mai vaga urma de suspiciune, cand a devenit ceva obisnuit ca Tudorel sau Iordache sa aiba intalniri (aproape) publice cu Dorneanu si compania prin te miri ce restaurante, ne miram ca CCR-ul practic ne obliga sa dezincriminam infractiuni si sa ne facem ca nu vedem furturile de milioane ce se intampla sub ochii nostri? Practic CCR-ul obliga investigatorii (DNA/DIICOT etc) sa fie orbi, ciungi, nemancati si cu mainile goale. Se intampla exact inversul solutiei pe care o vedea Vantu acum ceva ani. Spunea el: „intariti-va statul! – (daca nu mai vreti hoti destepti ca mine)”. Acum vine CCR-ul in cardasie cu liota infractionala pesedista si spune: „Sa inmuiem/fragezim statul bine de tot!”. Sunt vreo 300-350 de inalti functionari, primari, parlamentari ajunsi in puscarii, condamnati sau urmariti penal odata cu intarirea statului. Unde sunt milioanele de napastuiti ale „statului paralel”, milioanele de romani simpli afectati de justitia nedreapta si ilegala pe care o tot clameaza infractorul sef Dragnea? Nu sunt nicaieri decat in discursurile de la Antena3/RTV. Atat. Acum e vremea unei justitii laxe, letargice, inghetate, cu picioare de lut.
    Aaa.., cu o singura exceptie… Justitia trebuie sa fie extrem de scrupuloasa si severa cu Johannis, si cu cei cativa din justitie care se mai opun mizeriilor facute de grupul infractional ajuns la putere. Daca ar fi dupa Dragnea, iar oferi maine lui Johannis o acuzare penala prin gura unei „independente” Adina Florea sau unui Tudorel Toader pus printr-un parchet aiurea. Stiu, veti spune ca presedintele are imunitate. Gasca infractionala poate rezolva si problema asta precum „au rezolvat” multe alte impedimente.

  7. pe mine ma amuza pretentiile de a afla adevarul in dosare grele de coruptie in timp ce dosare simple scoala sunt blocate din toate pozitiile.

    si romanii vor sa afle ce s.a intamplat la revolutie si unde sunt banii lui ceasca.

    noi vrem sa trecem dunarea dar ne inecam in garla

  8. Băi, ce oameni răi!? Cum se mai puseră toți să deie în DNA.

    Păi, cin’ din DNA să mai aibă timp și de EADS, când fură cu tonții toții ocupați cu treburile serioase: secretarele lu Dragnea, bucătăria zugrăvită a lui Mitrea, piticii de gradina ai lu Năstase.

    Ce dacă trecură paișpe ani în care nu făcură nimic efectiv? Da’ de cum se lăudă Kodrutza când uni ea EADS cu Microsoftul nu vă mai aduceți aminte, nu!?

    Nu vă bucurarăți toți când ne lăudară ani la rând în MCV? (fără să-l „ridice”, ca să mai poată lăuda în continuare, desigur).

    Eu nu înțelesei niciodată de ce le e greu pesediștilor să recunoască valoarea profesioniștilor din DNA.

    Poate fiindcă nu le descoperiră nicio faptă de mare corupție, făcută în ultimii 7 ani (adică, de când se instalară la guvernare în 2012)?

  9. S-a dat bir cu fugitzu’. Prescrierea e rusinoasa dar e sanatoasa.

  10. DACA TE UITI LA NUME, TOATE AU TREABA CU SERVICIILE SECRETE. CU MARII PATRIOTI.
    CAT A FOST ? TOT 20% ?

  11. CAT AU CHELTUIT HOTII CU AVOCATII? PROBABIL SUNT CEVA SUME.
    ASA CA AU GASIT SOLUTIA: GRATIS. TOADER TUDOREL SI CCR. PLATESTE PROSTIMEA.
    SI AU REZOLVAT SI CORUPTIA. NU EXISTA. CUM NE-A ASIGURAT TOVARASUL LOR, TIRIAC.

  12. Huuuuuoo DNA, DIICOT, Minister Public, SRI si SIE!

  13. AZI LA 14:21
    MCP Press Agency doreşte să transmită o premieră video.

    Foaie verde foi de tei, lasă viața dacă vrei…

    Interpretează violoncelistul Adrian Naidin în concertul MĂTURĂTORII RAIULUI, eveniment ce a avut loc la sala Dalles din București.

    P.S. Dacă mereu am primit lecții pentru o viață bună din partea artiștilor, de ce oare, tocmai politicienii au alte interese și ne conduc pe un drum greșit?
    Scrie undeva în Constituția României că penalii aflați azi în funcții publice, trebuie să-și facă legi pentru a fi protejați și a scăpa de pușcărie, fără acoperirea pagubelor și a furturilor (averilor) și alegătorii, ba?

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=369163327220939&set=a.127734838030457&type=3&theater

  14. Pai,DA! Daca a fost inchis din patria-muma,Germania…

  15. Redacția, dl Pantazi, poate fi bine să rescrieți știrea în limba engleză.

  16. @JestersTear
    1. Nu s-a facut test ADN din cate-mi amintesc, motivul invocat a fost ca nu vroiau sa streseze copiii mai mult, adica sa le ia niste fire de par sau saliva e stres.
    2. N-am spus toti hotii, ci doar pe unii, sunt grupuri de interese care vor sa puna mana pe ciolan si se mai cearta intre ei, dar in final toti vor sa scape de pedeapsa si sa ramana cu banii. Si degeaba mai face DNA ceva, ca in momentul in care se ajunge in instanta toti scapa intr-un fel sau altul.
    3. Presedintele putea sa se sesizeze avocatul poporului, nu ca ar avea vreun sens, dar putea sa demonstreze poporului ca pe avocatul poporului nu-l preocupa interesele poporului si e doar politician numit politic ca sa apere anumite interese, nu ale poporului. Putea sa sesizeze CCR mult mai des si in mai multe privinte decat a facut, uneori i s-a dat dreptate.

    Nu stiu cata importanta mai au alegerile cand nu este vot unonimal. Alegi un partid care-si face o lista, depinde de influenta/banii pe care-i ai si ajungi mai sus pe lista sau nu. Chiar si la USR s-au infiltrat in ultimul moment oameni care au fost in M10, unii au ajuns senatori, desi se jurau ca nu vor accepta oameni din alte partide pe listele lor decat dupa o perioada de cativa ani de apartenenta la USR.