G4Media.ro

EXCLUSIV INTERVIU Boris Ruge, oficial NATO: România joacă un rol „foarte important”…

Sursa foto: MSC / Kuhlmann

EXCLUSIV INTERVIU Boris Ruge, oficial NATO: România joacă un rol „foarte important” în sprijinirea Ucrainei / Despre războiul din Israel: „Un eveniment de proporții semnificative. Va exista un impact dincolo de teritoriile palestiniene. Israelul are dreptul de a se apăra”

Secretarul general adjunct al NATO pentru afaceri politice și politică de securitate, Boris Ruge, a declarat marți într-un interviu pentru G4Media.ro că, deși nu a făcut public ajutorul oferit pentru Ucraina, România joacă un rol „foarte important” în sprijinirea Kievului în războiul său împotriva Rusiei.

Cred că România a jucat un rol important în sprijinirea Ucrainei. Cred că a fost foarte, foarte importantă în acest sens. Multe națiuni nu au făcut public tot ceea ce fac. Așa că s-ar putea să nu fiu la curent cu tot ceea ce a făcut România, dar cred că pot spune că ceea ce a făcut a fost foarte important. Din ceea ce știu, ceea ce a făcut România este semnificativ”, a precizat Ruge.

De asemenea, întrebat în legătură cu discuțiile care se poartă în interiorul NATO despre asigurarea securității României, în contextul atacurilor ruse aproape de frontieră și a fragmentelor de dronă rusești descoperite pe teritoriul țării, el a afirmat că „un semnal foarte clar” este trimiterea de către SUA a patru avioane F-16 pentru a ajuta la poliția aeriană.

Statele Unite au trimis patru avioane F-16 pentru a ajuta la poliția aeriană. Cred că acesta este un semnal foarte clar. Cred că este un semnal pe care și cei de la Moscova îl înțeleg. Avem aici grupul de luptă multinațional, condus de Franța. Este, cred, o forță foarte bine echipată în acest moment. Aceasta include sisteme de apărare aeriană. Așadar, cred că există deja o prezență puternică a NATO aici, adică exact așa cum ar trebui să fie. Iar dacă România ar decide că este nevoie de mai mult, am discuta acest lucru în cadrul alianței”, a spus Boris Ruge.

Totodată, în legătură cu războiul din Israel, declanșat în urma atacurilor teroriștilor Hamas din Fâșia Gaza, oficialul NATO a declarat că, în opinia sa, va exista „un impact dincolo de teritoriile palestiniene”, care va afecta „întreaga regiune”. Ruge a subliniat că Israelul are dreptul de a-și apăra cetățenii împotriva atacurilor teroriste și a precizat că NATO analizează situația din regiune.

Cred că va exista un impact care va merge dincolo de Israel și teritoriile palestiniene. Cred că va afecta situația din regiune. Cred că forțele de apărare israeliene vor riposta foarte dur împotriva Hamas. Premierul Netanyahu spune că se așteaptă ca acest conflict să fie unul de lungă durată. Mi-e teamă că vor fi mai multe victime civile, dar cred că nu va trece repede. Acesta este un eveniment de proporții foarte semnificative, cu multe, multe victime de partea israeliană deja și câteva victime, inclusiv civile, de partea palestiniană, și mă tem că va continua. Dar Israelul, pentru a fi foarte clar, are dreptul de a se apăra și de a-și apăra cetățenii împotriva acestui tip de atac”, a mai spus Boris Ruge.

Vă prezentăm mai jos interviul integral:

Rep: Organizația teroristă Hamas a lansat un atac organizat masiv asupra Israelului. De asemenea, au fost înregistrate și atacuri din partea Hezbollah. Care este evaluarea dvs. privind situația de securitate din Orientul Mijlociu?

Boris Ruge: „Israelul este un partener al NATO și am urmărit cu mare atenție aceste atacuri. Sunt șocante. Nu este vorba doar de un atac nediscriminatoriu asupra Israelului. Sunt atacuri foarte concentrate, țintite asupra civililor, inclusiv asupra femeilor și copiilor care au fost uciși. Așadar, acest lucru este cu adevărat șocant. NATO a condamnat acest lucru. De asemenea, secretarul nostru general adjunct, Mircea Geoană, a vorbit despre acest lucru. Cred că va exista un impact care va merge dincolo de Israel și teritoriile palestiniene. Cred că va afecta situația din regiune. De exemplu, întrebarea este dacă normalizarea care a început între Israel și țările arabe, dacă va continua, dacă un altfel de grup de țări arabe va normaliza relațiile cu Israelul. Nu știm. De asemenea, se subliniază faptul că terorismul rămâne o problemă. Unii oameni ar putea crede că, «ei bine, terorismul s-a terminat». Nu, terorismul nu s-a terminat. Avem Hamas și avem în continuare organizații precum ISIS-Daesh și Al Qaeda prezente în Orientul Mijlociu, care reprezintă o amenințare și pentru noi, în Europa”.

Rep: Care sunt mișcările militare și politice pe care le așteptați în Orientul Mijlociu?

Boris Ruge: „Așadar, așa cum am spus, Israelul este un partener NATO. Avem mulți parteneri în regiune, dar nu este, într-un fel, treaba NATO să răspundă într-un fel la această situație. Suntem în contact. Analizăm. Guvernele individuale ale NATO au contactat Israelul și i-au oferit sprijin. De exemplu, SUA – cred că mai devreme astăzi – a existat un comunicat al președinților și a prim-miniștrilor SUA, Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei, care și-au exprimat sprijinul față de Israel. Cred că forțele de apărare israeliene vor riposta foarte dur împotriva Hamas. Premierul Netanyahu spune că se așteaptă ca acest conflict să fie unul de lungă durată. Mi-e teamă că vor fi mai multe victime civile, dar cred că nu va trece repede. Acesta este un eveniment de proporții foarte semnificative, cu multe, multe victime de partea israeliană deja și câteva victime, inclusiv civile, de partea palestiniană, și mă tem că va continua. Dar Israelul, pentru a fi foarte clar, are dreptul de a se apăra și de a-și apăra cetățenii împotriva acestui tip de atac”.

Rep: Președintele Zelenski este chiar în aceste zile la București. Cum evaluați sprijinul dat de România Ucrainei în ultimul an și jumătate, cât de important este?

Boris Ruge: „Pentru noi toți cei din NATO, sprijinirea Ucrainei este absolut crucială. Și sunt națiuni individuale, inclusiv România, care au sprijinit Ucraina cu arme și muniții și alte echipamente militare. NATO, ca alianță, s-a limitat la sprijin non-letal. Așadar, nu am furnizat arme. Am oferit o mulțime de sprijin critic. Există ceva ce se numește Pachetul de Asistență Comprehensivă. Și, desigur, perspectiva este că Ucraina va fi membră a NATO. Așa că lucrăm cu Ucraina pentru ca forțele sale armate să devină interoperabile, compatibile cu NATO. Cred că România a jucat un rol important în sprijinirea Ucrainei. Cred că a fost foarte, foarte importantă în acest sens. Multe națiuni nu au făcut public tot ceea ce fac. Așa că s-ar putea să nu fiu la curent cu tot ceea ce a făcut România, dar cred că pot spune că ceea ce a făcut a fost foarte important”.

Rep: Autoritățile române păstrează secretul față de eventualul sprijin militar acordat Ucrainei. Ce ne puteți spune dvs, a furnizat Romania Ucrainei armament și muniție?

Boris Ruge: „Aș lăsa guvernul român să vorbească despre asta, pentru că nu este treaba NATO. După cum am spus, ceea ce facem noi este să lucrăm pentru alianță în ansamblu și ne-am ținut departe de furnizarea de arme și muniții. Aceasta a fost o decizie politică. Iar ceea ce au făcut națiunile individuale este responsabilitatea lor. Dar cred că, din ceea ce știu, ceea ce a făcut România este semnificativ. Și, din nou, în momente diferite, guvernele individuale au fost foarte directe cu privire la ceea ce au făcut. Iar alte guverne au fost foarte tăcute. Așa că nu cunoașteți neapărat imaginea completă uitându-vă la declarațiile de presă”.

Rep: România a cerut în permanență mai mulți militari aliați și echipamente militare pre-poziționate pe teritoriul său pentru a face față atitudinii Rusiei. Ia NATO în calcul sporirea efectivelor militare in Romania?

Boris Ruge: „În primul rând, România este un aliat cheie, un aliat foarte important, într-o poziție foarte strategică la Marea Neagră. NATO a declarat că Marea Neagră este o regiune de importanță strategică pentru noi, ca alianță. România este un aliat foarte capabil. Este foarte serioasă în ceea ce privește apărarea. Deja cheltuiește 2% pentru apărare. Acest lucru este excelent. Contribuie la operațiunile NATO, de exemplu, KFOR în Kosovo, unde recent ați mărit forțele (prezente în zonă – n.r.). De asemenea, foarte binevenit, foarte responsabil. La rândul său, România se poate aștepta ca NATO să o susțină în această situație, care este una foarte dificilă. O situație în care Rusia continuă să atace Ucraina, inclusiv infrastructura civilă, inclusiv infrastructura pentru exportul de cereale, și atacă zone care sunt chiar lângă România, cu pagube colaterale în interiorul României. Acum, presupunerea noastră este că acest lucru nu este intenționat, dar este îngrijorător, și de aceea prezența NATO în România a fost crescută în ultima vreme. Statele Unite au trimis patru avioane F-16 pentru a ajuta la poliția aeriană. Cred că acesta este un semnal foarte clar. Cred că este un semnal pe care și cei de la Moscova îl înțeleg. Avem aici grupul de luptă multinațional, condus de Franța. Este, cred, o forță foarte bine echipată în acest moment. Aceasta include sisteme de apărare aeriană. Așadar, cred că există deja o prezență puternică a NATO aici, adică exact așa cum ar trebui să fie. Iar dacă România ar decide că este nevoie de mai mult, am discuta acest lucru în cadrul alianței”.

Rep: În Romania au fost descoperite în ultimele săptămâni fragmente de drone utilizate de Rusia în atacurile asupra Ucrainei. Ce discuții sunt acum în interiorul NATO pentru a asigura securitatea României?

Boris Ruge: „Cred că atunci când am avut recent aceste incidente cu drone rusești sau părți de drone care au căzut pe teritoriul României, acest lucru a fost, desigur, ridicat în cadrul NATO de către ambasadorul dumneavoastră și a fost discutat și s-a luat în considerare ce se poate face. Iar unul dintre răspunsuri a fost trimiterea acelor patru avioane F-16. Cred că aliatul nostru francez și-a sporit, de asemenea, prezența în urma acestor evenimente. Deci cred că suntem cu ochii pe acest lucru și susținem România. Și, așa cum îi place secretarului general să spună, vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO, iar acest lucru include, desigur, România”.

Rep: Care este strategia NATO pentru securitatea la Marea Neagră și ce rol joacă Romania?

Boris Ruge: „Așa cum am menționat, Marea Neagră este o zonă de importanță strategică pentru NATO. Avem trei aliați care se învecinează cu Marea Neagră, România, Bulgaria și Turcia. Avem doi parteneri NATO, Ucraina și Georgia, care sunt, de asemenea, state riverane Mării Negre. Ne confruntăm cu multe provocări, inclusiv în domeniul minelor din Marea Neagră. Interesul nostru este să menținem libertatea de navigație, siguranța și securitatea în Marea Neagră, iar acesta este, de asemenea, un aspect pe care îl discutăm în mod constant în cadrul NATO. Sunt unele lucruri care sunt făcute de NATO, sunt unele lucruri care sunt făcute de România, Bulgaria, Turcia, care lucrează ca trei state partenere. Așadar, (securitatea la Marea Neagră – n.r.) este foarte mult pe agenda noastră”.

Rep: Turcia, România și Bulgaria discută despre crearea unei forțe comune pentru a îndepărta minele care plutesc în apele lor din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit a trei oficiali citați de Bloomberg. Forța comună de îndepărtare a minelor marine ar fi primul efort major combinat între aliați în Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia asupra Ucrainei. Ce ne-ați putea spune despre acest plan?

Boris Ruge: „Ca să fiu sincer, știu că aceste discuții au loc între cele trei guverne. Cred că este o inițiativă foarte binevenită, dar nu vă pot da detalii. Este o inițiativă între aceste trei guverne, din câte am înțeles. Dacă am putea să reducem numărul de mine și să facem ceva mai multă siguranță în Marea Neagră și să asigurăm libertatea de navigație, cred că este un lucru pe care toată lumea din NATO l-ar susține. După cum știm, există anumite limitări în Marea Neagră, din cauza Convenției de la Montreux. Aceasta impune anumite limite în ceea ce privește ceea ce poate face NATO și prezența navelor în Marea Neagră. Dar orice se poate face pentru a-i ajuta pe cei trei aliați ai noștri aici, în Marea Neagră, cred că ar fi foarte binevenit”.

Rep: Un motiv major de îngrijorare este razboiul hibrid dus de Rusia în țările din proximitatea Ucrainei, inclusiv în Romania. Care este evaluarea dvs. privind reziliența României și ce ar trebui să facă aliații pentru a rezista în acest razboi hibrid?

Boris Ruge: „Un război hibrid este ceva ce acum 20 de ani nu era un subiect pentru noi, dar astăzi este foarte mult pe ordinea de zi. Toate țările noastre din NATO, inclusiv România, se confruntă cu amenințări constante, atacuri cibernetice, interferențe în procesele noastre politice, atacuri asupra infrastructurii noastre critice. Acest lucru este în curs de desfășurare. Cred că România are capacități foarte bune. În cadrul NATO, avem, în primul rând, un dialog continuu cu privire la aceste probleme. În al doilea rând, avem, de asemenea, echipe de răspuns pentru unele dintre aceste situații. În al treilea rând, ne uităm la modul în care ne putem îmbunătăți în mod constant, deoarece actorii statali și actorii non-statali care ne atacă în această zonă hibridă, în această zonă gri, își dezvoltă în mod constant capacitățile, așa că trebuie să ținem pasul și trebuie să fim capabili să contracarăm. Dar aș spune că România este destul de capabilă și se poate baza, de asemenea, pe NATO pentru a o susține”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...