G4Media.ro

EXCLUSIV: DNA și Parchetul Vrancea au clasat dosarele în care actualul ministru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV: DNA și Parchetul Vrancea au clasat dosarele în care actualul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, era acuzat că și-ar fi întocmit teza de doctorat cu angajații și pe calculatoarele Muzeului Vrancei / Tîlvăr a respins acuzațiile angajaților de la Muzeu

DNA și Parchetul Vrancea au clasat două dosare ce îl vizau pe Angel Tîlvăr (PSD), actualul ministru al Apărării, potrivit răspunsurilor oficiale pentru G4Media. Dosarele au fost constituite după o plângere depusă de un fost angajat al Muzeului Vrancei, care a susținut că timp de aproximativ trei ani Tîlvăr, la data respectivă senator de Vrancea, ar fi beneficiat de sprijinul logistic și uman al Muzeului Vrancei pentru a-și redacta teza de doctorat.

Fostul angajat a susținut că un coleg din Muzeu i-ar fi făcut documentarea lui Tîlvăr la Arhivele Naționale, iar o colegă i-ar fi redactat teza senatorului, la ordinul fostului director de instituție, Horia Dumitrescu.

Tîlvăr a respins acuzațiile, declarând procurorilor că ”nu am folosit și nu am solicitat nici unui angajat al Muzeului Vrancei să mă ajute la redactarea lucrării”, potrivit documentelor consultate de G4Media.

Teza de doctorat a lui Tîlvăr are titlul “România – Isreal, relații în perioada comunistă”.

De asemenea, denunțătorul susține că nu a fost audiat niciodată de procurorii Parchetului Vrancea, ci doar de cei ai DNA. În replică, Parchetul Vrancea spune că, în 2018, când s-a înregistrat plângerea, după anchetă s-a constatat că faptele incriminate nu există, s-a disjuns cauza, și ambele parchete au clasat dosarul.

Iată ce transmite Parchetul Vrancea:

“La data de 26.03.2018 s-a înregistrat la Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea dosarul penal nr.1148/P/2018 având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art.297 C.pen., fals intelectual, prev. de art. 321 C.pen., uz de fals, prev. de art.323 C.pen., fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 C.pen. și purtarea abuzivă, prev.de art. 296 C.pen., în urma disjungerii şi declinării de competenţă, dispuse într-o altă cauză de D.N.A.-Serviciul Teritorial Galaţi.

Faptele sesizate au privit activitatea din perioada 1990-2016 a persoanelor cu funcţii de conducere sau de execuție din cadrul Muzeului Vrancei, instituţie publică aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Vrancea și metodologic în subordinea Ministerului Culturii, care din punctul de vedere al denunţătorului ar fi fost decontate ilegal din bugetul instituţiei. Astfel, bugetul Muzeului Vrancei ar fi fost prejudiciat, în special prin tipărirea unor lucrări, monografii, cărți ș.a, cu caracter ştiinţific, care ulterior ar fi fost repartizate abuziv către unități școlare sau alte entități, prin folosirea bunurilor mobile şi a logisticii în scopuri personale, prin organizarea unor manifestări cultural ştiinţifice sau concursuri de ocupare a posturilor vacante, în afara cadrului legal, prin acordarea de drepturi salariale sau de altă natură angajaţilor în mod preferențial, etc. De asemenea, denunţătorul acestor fapte, fost contabil şef al Muzeului Vrancei, în perioada 1996-2010, a mai sesizat faptul că, anterior anului 2013, personalul angajat al instituţiei, din dispoziția conducătorului, cu resursele logistice ale muzeului şi în timpul programului de lucru, au redactat lucrarea de doctorat a unui senator, ales în Parlamentul României din circumscripţia judeţului Vrancea. După înregistrarea dosarului penal, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, respectiv procurorul desemnat să efectueze ancheta în cauză, a dispus începerea urmăririi penale „in rem”, iar după administrarea probatoriilor, având în vedere şi materialul înaintat de către DNA- Serviciul Teritorial Galaţi, prin ordonanţa din 30.04.2020 a dispus o soluție de clasare pentru toate faptele sesizate, apreciindu-se că este incident un caz care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale prev. de art. 16 din Codul de procedură penală, întrucât acestea nu s-au confirmat. Toate persoanele reclamate inclusiv denunţătorul au fost audiate în calitate de martor. Totodată şi persoana care a deținut calitatea de senator a fost audiată în calitate de martor, de către lucrătorii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Vrancea, la sediul acestei unități, conform delegărilor dispuse de procurorul de caz. Important de precizat este faptul că în situaţia în care s-ar fi confirmat redactarea de către personalul angajat al Muzeului Vrancei, cu resursele logistice ale muzeului, respectiv în timpul programului de lucru al personalului angajat a lucrării de doctorat a persoanei ce avea calitatea de senator, răspunderea pentru prejudiciul cauzat instituției ar fi putut fi de natură contravenţională conform Legii nr. 500/2002, privind finanţele publice, însă termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale s-a împlinit înainte ca denunţătorul din cauză să sesizeze organele de urmărire penală”, transmite prim procurorul Parchetului Vrancea, Paul Mihăilă.

Răspunsul DNA:

Pe rolul DNA – Serviciul teritorial Galați a fost în lucru un dosar penal ce avea ca obiect sesizarea persoanei la care faceți referire în cerere și în care erau reclamate presupuse fapte de corupție și asimilate celor de corupție, comise de angajați ai unei instituții publice de pe raza municipiului Focșani.
În cauza respectivă cercetările s-au desfășurat doar cu privire la faptă (in rem), prin urmare nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat.
La data de 19 martie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării conform art. 16 alin. 1 lit. a („fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală.
De asemenea, la aceeași dată a fost dispusă disjungerea și declinarea competenţei de soluţionare a cauzei disjunse în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, cu privire la săvârșirea unor presupuse infracțiuni care nu sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție.

Context:

Cu toate că la dosar există declarații ale angajaților care susțin, pe propria răspundere, că au lucrat exclusiv de la serviciu și în beneficiul senatorului Tîlvăr, ambele Parchete au considerat că faptele nu se confirmă. Aurora Emilia Apostu este unul dintre angajații care au declarat că ar fi lucrat pentru doctoratul lui Tîlvăr.

Reamintim că Angel Tîlvăr a fost numit ministru al Apărării la propunerea PSD, după demisia lui Vasile Dîncu. El este fost deputat și senator PSD, dar înainte de PSD a fost membru APR și PD.

În Guvernul Ponta, Tîlvăr a deținut funcția de ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni. Angel Tîlvăr este doctor în științe umaniste, titlu pe care l-a obținut la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași în 2012. În același an a absolvit cursuri la Academia Națională de Informații și Institutul Diplomatic Român. Între 2003 și 2003 a făcut un curs la Colegiul Național de Apărare. Facultatea de limbi și literaturi străine a absolvit-o în 1985, fiind profesor de limba engleză până în 2004. Cariera sa politică este strâns legată de baronul Marian Oprișan care l-a pus pe listele electorale la cinci scrutinuri electorale.

Noul ministru este fiul fostului șef de Contrainformații din Securitatea Comunistă a Vrancei de dinainte de 1989 – Petrică Tîlvăr.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. PARTIDUL SI SECURITATEA SUNT IN TOATE. IN CELE CE SUNT SI-N CELE CE MAINE VOR RADE LA SOARE.

    • Nimic nou !
      Alt Doctor Docent Savant de Renume Mondial al PCR-USL 😂😂😂😂😂😂😂

  2. Ooo, ce disciplina in parchetele astea! Pana si parchetul din dormitorul meu scârțâie din când in când, ăștia nici vorba, prompt cu albirea lui Tălhar. Ca la ordin, cădoar pentru mafie lucrează, nu pentru norod.

    • CAT S-AU DUBLAT ANUL ACESTA VENITURILE IN „sistemul” DE JUSTITIE ?
      CU TOT ATAT A CRESCUT SI „independenta” magistratilor?

  3. Angajatii ăia au fost asistati de un av. ocat performant cand au depus plangerile sau au fost niste procurori amabili fara sefi… amabili

  4. Sekuristul de Tilhar e aparat de toate institutiile statului pentru ca face parte din noua nomenklatura PCR (PSD+PNL+UDMR).
    Alt „dottore” PSD+PNL cu doctorat masluit…

  5. Ce minunatie ? Toti „analfabetii functionali” din PSD TRBUE SA FIE SI DOCTORI !!Chiar daca nu stiu bine a scrie in „limba ma-sii” !! In Romania – NUMAI doctori „de partid” semi-analfabeti – dar PUNGASI DE MARE CLASA ! Asa cum SE VEDE CLAR din declaratile de avere ale acestui „branzoi” cu ….. „doftorat” !

  6. Ce avem noi aici?!
    Un nou „caz Bode”, oare?!
    In sfarsit aflam: „Teza de doctorat a lui Tîlvăr are titlul “România – Isreal, relații în perioada comunistă”.
    CVul evaziv al dlui Angel Tilvar nu spune mare lucru despre asta!
    Spune doar atat: „Doctor in stiinte umaniste”, fara sa precizeze Perioada studiilor doctorale, Tema Tezei de Doctorat si Scoala Doctorala unde a obtinut Doctoratul.
    Dar, Cerinta fundamentala a unei lucrari de Doctorat e: “Teza de doctorat e o lucrare de Cercetare STIINTIFICA originala, care aduce o CONTRIBUTIE majora in domeniul respectiv si care confirma CAPACITATEA doctorandului de a întreprinde o CERCETARE ştiinţifică la nivel național și internaţional, în mod creator, autonom şi responsabil in domeniu.”
    INTREBARE: Ce CONTRIBUTIE STIINTIFICA a adus teza ade doctorat a astuia?!
    Iar REZULTATUL unei teze de doctorat si al Studiilor doctorale: doctorandul care a luat examenul de doctorat va fi un bun CERCETATOR in domeniul respectiv iar Teza lui cu care a devenit DOCTOR e o lucrare de nivel STIINTIFIC international care ajunge sa fie o referinta in domeniu”!
    A vazut careva Teza de doctorat a astuia, e publica sau e pusa la SECRET?!
    A facut valva la aparitia ei, a demolat tot ce se cunostea inainte pe subiect, pe ce BAZA Scoala Doctorala a Univ Iasi i-a acordat Titlul de Doctor, e o Lucrare STIINTIFICA de mare valoare?!!
    In ce consta VALOAREA Stiintifica a lucrarii, daca au scris-o 2 nuzeografi, in biroul lor, probabil copiind de pe unde0au gasit!!?!
    Sunt convinsa ca o ANALIZA pe bune ar duce repede la o demisie!!
    Mi-e clar ca Romania e fabrica de doctori, desi NU are nici un Laureat al Premiului Nobel si nici CERCETATORI(in Tara!) in vreun domeniu care sa ia fata mapamondului si a SUA!!!
    CONCLUZIA trista: pare ca avem un nou „caz Bode” iar Scoala doctorala a Universitatii din Iasi se va adauga listei de fabrici de diplome de licenta si doctorat alaturi de UBB Cluj(cap de lista, nu?!), Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu, Valahia, BIOTERRA…

  7. Romania a devenit o tara insalubra……

  8. Vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem tot ca pro.știi. Teza de doctorat a lui Tîlvăr are titlul “România – Isreal, relații în perioada comunistă” + o compunere, maxim un un rezumat – cu siguranță fără valoare științifică.
    Poate aflați la ce instituție de învățământ a fost înscris pt doctorat și cine a fost în comisie. Și să ne spuneți și nouă, cu nume și prenume.

  9. Doar hoti si parsivi au ajuns sus pe metereze.
    Hotia si minciuna te face dotore docentio in ROMANIA.

  10. Inca un NEICA NIMENI. Unde i-or fi gasind frate?!

  11. Hai sa nu cadem in capcana cu hotii. Hai sa ne uitam la procuror. Cum adica cel care a denuntat nu a fost audiat? Cum adica au fost si martori care au declarat in scris ca s-a intamplat si rezolutia a fost „fapta nu exista”. Pai in acest caz acei angajati au mintit in scris. Nu ii trimitem si pe ei in judecata sa mai rascolim un pic totul? Hotii exista pentru ca justitia le permite existenta.

  12. Alt doctor. Asta e cel mai viclean de pana acum, l-a învățat tatăl lui.

  13. Pffff….Elementele dusmanoase ,ale secu la comanda Romaniei

  14. Nu vă supărați, dar de doctoratul lui Găbița când scrieți? Adică ea cu facultate de jurnalism, face doctorat în economie? Sau fiindcă l-a făcut sub aripioara lui Isărescu e intangibilă?
    (Pe vremea când era guristă la BNR)

  15. De ce vrea pesedeu’ apararea musai?

  16. Bine scris și sunt convins că este adevărat conținutul ,dar la noi adevărul este „Ana lui Manole”!

  17. Ce și-o fi închipuit flăcăul ăsta, Fiul Vrîncioaiei, despre a-și însuși un doctorat? Doar cînd te uiți la el își dai seama că face mari eforturi să pară inteligent!