G4Media.ro

Câte milioane de euro a câștigat fosta firmă a lui Bogdan Chirieac…

Câte milioane de euro a câștigat fosta firmă a lui Bogdan Chirieac cu Serviciul de Telecomunicații Speciale în ultimii zece ani. Generozitatea ”statului paralel” cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații

Aproape 17 milioane de euro (75,8 milioane de lei) este valoarea contractelor încheiate în ultimii zece ani între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR),  firma unde a fost acţionar şi Bogdan Chirieac – jurnalistul de la DCNews. Ultimul contract dintr-un total de 7, toate oferite prin negociere directă, a fost încheiat în 2016, după cum rezultă din serviciul electronic de achiziții publice (SEAP).

„Nu am nici cea mai mica legătură cu CSR, chiar nici cea mai mica”, a fost primul răspuns al lui Bogdan Chirieac, contactat de G4Media.ro. Jurnalistul a admis ca știe cine sunt acționarii și că îl cunoaște pe acționarul principal.

„Nu pot sa va spun, nu sunt informații publice, ar trebui sa fie informații publice”, a mai răspuns Chirieac când a fost întrebat dacă el are vreun contract cu CSR.

„De ce nu ma întrebați de Adevarul, de Gândul, mereu sunt întrebat de CSR. Eu am fost acționar și la Adevarul, nu doar la CSR, de ce nu ma întrebați de Adevarul?!”, s-a mai arătat contrariat Bogdan Chirieac.

STS a fost menţionat de Liviu Dragnea ca făcând parte, alături de Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul Român de Informații, dintr-un presupus „Stat paralel” care ar deține puterea în România.

Jurnalistul a cedat mamei acțiunile firmei CSR în urmă cu un deceniu, care le-a cedat mai departe unei firme din Elveția. CSR este deținută în prezent de fostul partener de afaceri al lui Chirieac, care a devenit în ultimul timp unul dintre jurnaliştii de casă ai lui Dragnea și unul dintre criticii vehemenți ai ”statului paralel”.

Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR), societate unde Bogdan Chirieac a fost acţionar, a primit din 2007 și până în 2016 șapte contracte, în valoare de 75,8 milioane de lei pentru a dota Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu aparatură şi software. Informaţia a fost confirmată chiar de serviciul de informaţii într-un răspuns trimis către un cititor G4media.ro, Andreea Drugus.

Bogdan Chirieac nu mai apare în acţionariat, el cedând acţiunile în 2007, după ce în presă a fost publicată o investigaţie privind interesele sale în domeniu. Compania este deţinută în prezent de un partener de afaceri.

Iniţial, jurnalistul DCNews a cedat acţiunile mamei sale, care apoi le-a oferit unei firme din Elveţia.

Chirieac a publicat în Adevărul editoriale laudative privind produsele CSR.

Reamintim că STS este un serviciu de informaţii acuzat de Liviu Dragnea că ar face parte din „Stat paralel”. G4Media.ro a dezvăluit că Dragnea vrea să modifice legea STS și să mute serviciul din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în subordinea Ministerului Comunicațiilor.

În schimb, Bogdan Chirieac a devenit în ultimul an, jurnalistul de casă preferat al lui Liviu Dragnea și al apropiaților acestuia. Liviu Dragnea, Tudorel Toader, Darius Vâlcov au fost prezenţi la interviurile live ale site-ului DCNews.ro.

Contractele fostei firme a lui Chirieac

Într-un răspuns oficial transmis de STS către Andreea Drugus, se precizează că CSR a avut parte de mai multe contracte într-un interval de nouă ani.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că Serviciul de Telecomunicații Speciale (prin unitățile militare din cadrul instituției care au avut calitatea de autorități contractante) a încheiat și derulat cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR) în perioda 2007-2016, nouă contracte în valoare de 75,8 milioane de lei fără TVA și a transmis șapte comenzi în valoare de 84.583 lei fără TVA, conform informațiilor disponibile pe platforma electronică SEAP.

Ulterior anului 2016, STS nu mai are încheiate contracte/comenzi cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL”, se precizează în documentul amintit.

Reprezentanţii STS fac referire la următoarele contracte, toate oferite fostei firme a lui Chireac prin negociere directă, după cum rezultă din SEAP (Serviciul Electronic de Achiziții Publice):

  • 2007, noiembrie. STS ia software proiecte radio pentru suma de 367.000 de lei
  • 2008, ianuarie. STS ia echipamente de extindere a acoperirii radioelectrice a sistemului Dimetra pentru suma de 28,6 milioane de lei
  • 2008, februarie. STS ia repetori indoor în banda 380-400MHz pentru suma de 1,1 milioane de lei
  • 2008, martie. STS ia echipamente de extindere a infrastructurii Dimetra pentru suma de 21,5 milioane de lei
  • 2010, iunie. STS realizează extinderea ariei de acoperire Tetra pentru care plăteşte 5,4 milioane de lei
  • 2015, decembrie. STS încheie un contract de furnizare echipamente pentru dezvoltarea subsistemului Tetra pentru suma de 9,9 milioane de lei
  • 2016, decembrie 2016. STS încheie un contract de furnizare echipamente pentru dezvoltarea subsistemului Tetra pentru suma 8,4 milioane de lei

Acţionariatul din acest moment al Centrului pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL este următorul, conform datelor obţinute de la termene.ro: Stefan Catalin Radu Călin – 90%, Vasile Butan – 4%, Doru Vlad Necula – 3% si Laurentiu Gabriel Militaru – 3%.

La începutul anilor 2000, societatea avea doi acţionari, pe Traian Drăgulescu din Braşov şi pe Călin Ştefan Cătălin Radu. Chirieac intră în companie în 2005 şi apoi rămâne partener cu Radu. Primul deţinea 34%.

Chirieac iese din firmă la începutul lui 2007, însă cedează acțiunile mamei sale Doina Chirieac. Aceasta din urmă iese din firmă și ea împreună cu asociata Elvira Gheorghiu, soacra lui Călin Radu, pe la sfârșitul lui 2008. Cele două bătrâne cedează acțiunile către Swiss Tehnology Financing AG din Elvetia, companie deţinută de Bernard Rodieux. Aceste mai apare în două srl-uri din România, dar mai ales în mai multe offshore-uri din Panama.

În octombrie 2013, toate acțiunile de la firma elvețiană ajung înapoi la Ştefan Cătălin Radu Călin.
Acesta din urmă şi Bogdan Chirieac au fost co-acţionari şi în 3A Unic Business SRL, societate specializată în domeniul imobiliar. Cei doi parteneri cedează firma în 2015 către un cetățean din Donetsk, Ucraina.

Drept la replică din partea lui Bogdan Chireac:

Referitoare la articolul publicat în data de 23.09.2018 pe site-ul www.g4media.ro, intitulat “Câte milioane de euro a câștigat fosta firmă a lui Bogdan Chirieac cu Serviciul de Telecomunicații Speciale în ultimii zece ani. Generozitatea ”statului paralel” cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații” accesibil pe următorul link: https://www.g4media.ro/exclusiv-cate-milioane-de-euro-a-castigat-fosta-firma-a-lui-bogdan-chirieac-cu-serviciul-de-telecomunicatii-speciale-in-ultimii-zece-ani-generozitatea-statului-paralel-cu-centrul-pe.html.

 

  1. CADRUL LEGAL

Conform art. 30  alin. 1 din Constituția României “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”

        De asemenea, conform alin. 6 al aceluiași articol prevede faptul că “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

        Dispozițiile art. 49 din Decizia 220/2011 prevăd faptul că “Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică.”

Art. 51 din Decizia 220/2011 statuează că, “(1)Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor informaţii eronate beneficiază de dreptul la rectificare.

(2)Rectificarea nu poate fi solicitată în cazul în care eroarea nu este evidentă şi semnificativă.”

 

 

  1. Dreptul la replică

În primul rând apreciem că, toată ideea acestui articol este greșită, acesta neavând nimic în comun cu ceea ce publicația dumneavoastră și-a asumat să ofere publicului, adică :

„  – Apararea si consolidarea unei prese independente, libere si care respecta standardele profesionale

– Afirmarea si apararea libertatii presei in fata oricaror forme de intimidare, cenzura si presiune

– Intarirea aplicarii principiului suprematiei si domniei legii

– Sustinerea unui sistem de justitie independent si profesionist

– Imbunatatirea sistemului electoral

– Apararea si promovarea principiilor bunei guvernari, a transparentei institutionale si decizionale si a accesului la informatiile de interes public”,

scopul lui fiind inducerea în eroare a publicului prin inducerea unei idei false din care rezultă că, deși au trecut 11 ani de când domnul Chirieac s-a retras din firma CSR, acesta continuă să fie implicat în activitățile acesteia, obținând diferite sume de bani din contracte cu anumite instituții publice.

Susținem toate acestea întrucât pe parcursul întregului articol nu este prezentată nici măcar o legătură directă între domnul Chirieac și CSR după anul 2007, an în acesta s-a retras din activitatea acestei societăți și totuși titlul articolului este “ Câte milioane de euro a câștigat fosta firmă a lui Bogdan Chirieac cu Serviciul de Telecomunicații Speciale în ultimii zece ani. Generozitatea ”statului paralel” cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații” , lăsând astfel cititorului impresia greșită că acesta controlează activitatea CSR, fapt total neadevărat.

 

  1. Rectificarea articolului

 

La data la care domnul Chirieac a fost contactat de către publicația G4media.ro, acesta a fost întrebat de relația dumnealui cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR). Cu această ocazie domnul Chirieac a răspuns la întrebările adresate de jurnaliștii publicației dumneavoastră, însă cu ocazia publicării articolului menționat anterior, am constatat că anumite răspunsuri au fost scoase din context și folosite cu rea credință de dumneavoastră prin plasarea acestora ca fiind răspunsuri la alte întrebări, prezentând astfel publicului o imagine eronată asupra situației relatate în articol.

Paragraful “Nu pot sa va spun, nu sunt informații publice, ar trebui sa fie informații publice”, a mai răspuns Chirieac când a fost întrebat dacă el are vreun contract cu CSR.” este neadevărat. Răspunsul “Nu pot sa va spun, nu sunt informații publice, ar trebui sa fie informații publice” a fost dat la întrebarea “ Cunoașteți dacă CSR are contracte cu STS?”.

Astfel, deși la începutul articolului este redată afirmația, “Nu am nici cea mai mica legătură cu CSR, chiar nici cea mai mica”, prin care domnul Chirieac exclude orice fel de implicație în legătură cu activitatea CSR-ului, ulterior este plasat răspunsul “Nu pot sa va spun, nu sunt informații publice, ar trebui sa fie informații publice”, care este atribuit în mod fals întrebării “Mai aveți contact cu CSR?”, răspuns care nu exclude în totalitate această legătură.

Este evident faptul că, respectivul răspuns poate fi interpretat greșit dacă este atribuit întrebării respective, însă prin răspunsurile pe care domnul Chirieac le-a oferit și prin afirmațiile făcute acesta a subliniat faptul că nu mai are nicio legătură cu CSR, subliniind excluderea sa totală vis-a-vis activitatea CSR-ului.

Așa cum este formulat paragraful respectiv, lasă loc de interpretări, în sensul că ar exista posibilitatea ca domnul Chirieac să aibă un contract cu CSR-ul, dar nu poate oferi un răspuns în acest sens deoarece acestea nu sunt informații publice. Este foarte important în economia articolului publicat faptul că acesta a subliniat în mod repetat că nu are nicio implicație în activitatea CSR-ului și că nu cunoaște absolut nimic despre contractele încheiate cu diferite instituții ale statului ulterior retragerii dumnealui din cadrul acestei societăți, fără a lasă loc de interpretări.

Prin urmare vă solicităm să eliminați articolul de pe publicația dumneavoastră întrucât acesta lezează dreptul la demnitate, onoare, viaţa particulară și dreptul la propria imagine ale domnului Bogdan Chirieac, contrar principiilor constituționale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Aveți puțintică răbdare, când va avea un moment de respiro va trece și pe la Chirieac ăsta, Pesta Porcină Africană…!

  2. „Nimic nu este întâmplător, totul este determinat de o cauză” , perorau bolsevicii români, in justificarea „luptei de clasă”, acum sintagmă inlocuită cu „statul paralel” de clanul Dragnea. Prezenţa lui Chirieac pe majoritatea TV-urilor prietene PSD nu este întâmpşătoare . „Folow the money” se dovedeşte din nou adevărat:

  3. baieti, vedeti ca ati uitat sa mentionati ca chiriac aka morsa si-a vandut si un automobil care ulterior a fost implicat in nu stiu ce accident la 5 ani dupa instrainare.

    Nu e nimic adevarat din randurile scrise de mine mai sus, dar nu m-am putut abtine: logica celor de la G4 e „fara cusur”, caci lipseste cu desavarsire.

    • Intr-adevar, fara nici o logica… Sa cedezi asa, tam-nesam, fara nici un ban, actiuni la o firma profitabila unei firme elvetiene sau unui cetatean din Ucraina. Sau doar praf in ochii … Fiscului si al presei?

      Dragi tovarasi, de ce nu mi le-ati cedat mie?

  4. Oare atunci cand o firma lucreaza cu un serviciu al unei tari, fara a incheia un aranjmaent sau protocol oficial, dar e doar predare de actionariat/proprietate, nu este Inalta Tradare? Ucraina nu as putea zice ca este in top 5 de incredere in acest moment.

    Si pana la urma, daca eu deschid o firma care devine abonata la stat, apoi lucreaza cu un serviciu prin „licitatii” facute la tigara, vand actiunile prin familie sau prieteni si ajung la rusi sau chinezi, oare cum arata treaba? De ce ar fi Ucraina sau chiar Franta un caz mai special?! Rezultatul este acelasi. Vorba aia, au fost cazuri in care relatiile diplomatice sufereau pentru ca se urmareau, spionau si ascultau state aliate intre ele…

    Desigur, asta nu e nicio problema, dar faptul ca nu vrea KJ sa o revoce pe Kovesi este o potentiala Inalta Tradare.

    Buna treaba! Asta nici „logica de borfas” nu o poti numi. Este ceva mult mai josnic.
    Si vorbind de josnic, cat de perfid poti fi sa-ti ingropi mama in afacerile tale murdare?!

  5. Stimată Redacție,
    Vă rog frumos să difuzați meciul zilei: # Rezist(cu Dide) vs Dormeanu…!
    @Triciupa,
    Se pare că planul funcționează. Vreo noutate ref la aplicația cu alerta pentru smartphone/PC?

    • Nu pot sa o difuzeze, e la procuratura! Se pare ca institutiile statului isi fac datoria si cand e vorba de derbedeii hastagrezist satanisti, care ataca magistrati sau fortele de ordine! La bulau cu ei!

  6. Verificati si Mobilis din Iasi…..Au castigat la STS cel mai mare contract ever…..Verificati actionariatul…..
    Surpriza!!!

  7. ceea ce spuneti dumneavoastra e o mica parte. Ia verificati contractul dat de STS catre Mobilis (care e un pui al CSR). Ia verificati licitatia de 112 care se depune acum in Octombrie…….dedicata catre CSR…..care e partener unic Motorola…..de la care cumpara tot timpul STS…..

    • Mai informeaza-te, sunt cel putin 3 firme care distribuie produse Motorola in Romania, iar Motorola respecta directivele europene privind monopolul !

  8. firme create special pt a capusa bugetul statului. capitalism nascut din bolsevism, unde cei mai ilustrii antreprenori sunt politicieni, ziaristi sau fosti securisti. Per locul doi sunt mamele si soacrele acostora.

    Greu sa se elibereze Romania de aceasta mafie. Mai tot ce inseamna institutie publica actioneaza in folosul lor.

  9. ESTI SECURIST BOGDANELE, SAU TURNATOR ?
    ORICUM AR FI, SECURITATEA TE-A FACUT MILiONAR DIN BANII PROSTIMII.

  10. Acest articol este o Mostra de MANIPULARE CRASA:

    Iata doua pasaje care se bat cap in cap:

    1.
    „Acţionariatul

    din acest moment

    al Centrului pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL

    este următorul, conform datelor obţinute de la termene.ro: Stefan Catalin Radu Călin – 90%, Vasile Butan – 4%, Doru Vlad Necula – 3% si Laurentiu Gabriel Militaru – 3%.”

    SI

    2.

    „Acesta din urmă şi Bogdan Chirieac au fost co-acţionari şi în 3A Unic Business SRL, societate specializată în domeniul imobiliar. Cei doi parteneri cedează firma în 2015 către un cetățean din Donetsk, Ucraina.”

    Concluzie:
    firma cedata catre ucrainian este ALTA !!!

    PS

    Articolul e platit la numarul de cuvinte ? (informatiile se repeta)

  11. Jegosi pana in moduva oaselor… toti din PSD, PDL, PNL, UDMR, ALDE

    In fapt, singurele partide care sunt curate, fara condamnati si fara interese obscure, cel putin deocamdata, sunt USD si Romania+ a lui Ciolos.. Asa ca abia astept momentul cand vor compune urmatorul Parlament, Guvern si Presedinte.. poate pun bazele unei Romanii democrate, nu conduse de DERBEDEII SECURISTOIZI si CORUPTI din PSD ALDE SI UDMR.

  12. V-am trimis un drept la replica al dlui Chirieac, pentru a-l publica. Observ ca inca nu ati facut-o, desi sunteti obligati conform legii.