G4Media.ro

EXCLUSIV Bucureștiul riscă să rateze finanțarea de la UE pentru incineratorul ecologic…

EXCLUSIV Bucureștiul riscă să rateze finanțarea de la UE pentru incineratorul ecologic de deșeuri pentru că nu s-a decis unde să îl construiască

Bucureștiul riscă să piardă potențiala finanțare din fonduri europene a proiectului care prevedea construirea unui mare incinerator de deșeuri municipale, potrivit informațiilor G4Media.ro din surse europene și guvernamentale.

Principalul motiv? Autoritățile din București și Ilfov nu s-au pus de acord cu amplasamentul incineratorului. Inițial, în august 2019, Consiliul General al Municipiului București a vrut să îl construiască pe locul actualei centrale CET Progresu, în Sectorul 4, pe Strada Pogoanelor 1A. Dar pentru că primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, s-a opus și a amenințat cu declanșarea unui referendum local, Primăria condusă de Gabriela Firea a căutat altă soluție, iar în februarie acest an Consiliul General a adoptat o hotărâre prin care va căuta un teren pe care să-l cumpere.

Dar toate aceste amânări au impact asupra posibilei finanțări a proiectului cu fonduri europene, esențiale pentru o investiție estimată de consultant la 146,5 milioane de euro.

”În cadrul acestui proiect care este încă în analiză, s-au cerut foarte multe clarificări părții române. Până în acest moment, mare parte din aceste clarificări nu au venit sau nu au oferit date care să înlături dubiile că acest proiect este unul util politicilor UE”, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.

  • Primăria București nu a răspuns la întrebările adresate de G4Media.ro pe această temă.

Municipiul București a depus la Comisia Europeană, prin Ministerul Fondurilor, un proiect pentru finanțarea sistemului de management integrat al deșeurilor, una dintre principalele prevederi ale acestuia fiind construirea unui incinerator gigantic de deșeurilor reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor. Incineratorul trebuie construit până la finalul anului 2023 – ultimul în care România poate atrage fondurile din actualul exercițiiu financiar, în caz contrar neputând apela la fondurile UE.

Din cauza lipsei informațiilor legate de amplasarea incineratorului, Comisia Europeană nu are avizată în acest moment nici o suma de bani pentru realizarea sau începerea construcției unui incinerator de deșeuri in București în acest an sau în anul următor, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale și din Comisia Europeană. Mai mult, ”acordarea finanțării pentru un astfel de proiect nu a fost aprobată sau pre-aprobată prin niciun document al Comisiei sau al organismelor din subordine”, au declarat sursele citate.

Context: Practic, incineratorul ar urma să ardă deșeurile reziduale depozitate acum în gropile de gunoi din jurul Capitalei, după ce în prealabil au fost sortate deșeurile valoroase.

Incineratorul poate trata aproximativ 235.000 tone de deşeuri anual, din cele un milion de tone de deşeuri care se generează la nivelul Municipiului Bucureşti. El face parte dintr-un Master plan pentru gestionarea integrată a deşeurilor din capitală, votat în luna august în şedinţa de Consiliu General.

Cum e situația în alte state europene? Legislația comunitară, dar și experiența ultimelor decenii a dus la dispariția treptată a gropilor de gunoi, considerate focare de infecție, și înlocuirea lor cu instalații industriale complexe. Incineratoarele au ajuns responsabile pentru gestionarea a 50% din deșeurile din Suedia, de exemplu.

Consilierii opoziției au contestat proiectul. Ciprian Ciucu a declarat la acel moment că incineratorul este ”supradimensionat” și spune că ”Bucureștiul nu produce atât gunoi cât va trebui să ardă acel incinerator, astfel că pentru ca investiția să fie justificată, va trebui să facem rost de gunoi care să fie ars la București din țară și import”.

„Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru”, a declarat şi consilierul general al USR, Alexandru Gâdiuţă, potrivit Agerpres.

Cele mai importante prevederi din Masterplanul realizat de firma de consultanță Ramboll:

  • Conform estimărilor făcute de consultantul Primăriei București, în 2016 în municipiul București au fost generate peste un milion de tone de deșeuri municipale. Deși populația Bucureștiului reprezintă circa 9% din populțaia României, cantitatea de deșeuri generată reprezintă circa 20% din cantitatea totală la nivel național.
  • Acum, cea mai mare parte a deșeurilor este colectată în amestesc (doar 27.000 de tone de deșeuri reciclabile au fost colectate separat în 2016).
  • Conform condițiilor existente, analizând costurile de investiție, operare și întreținere, veniturile generate, alternativa propusă de consultant este Tratarea deșeurilor reziduale în instalație de tratare termică cu valorificare energetică. În instalație se vor trata numai deșeurile reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor.
  • Planul de investiții pe termen lung, în valoare de 462 de milioane de euro, se întinde pe mai mulți ani și prevede investiții majore: instalație de incinerare, colectare separată, stații de sortare, instalații de tratare a deșeurilor reziduale.

Foto: Incinerator de deșeuri (Sursa: Wikipedia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. 69 de firme au autorizatie de ardere in bucuresti! si 47 in ilfov!
    si voi vreti aer curat ? aici e mafia gunoaielor europei! Romanul vrea bani repede si din nimic, fara munca! Si aici e de el! cost de ardere 30 euro in Romania, el primeste 1000 euro/tona de la occidental!
    Asta e, diferenta de 900 euro/tona ramane la el!

    Nu conteaza ca are copii, sotie, amante, frati, surori, parinti! Arde, ca doar n-or crapa chiar ai lui! Crapa si ai vostri !

    Serviciile ce au facut in tot acest timp? Bai, pt ce va luati banii, cum e cu juramantul! Tradatori ce sunteti!

    • Serviciile nu mai exista! Au avut grija toti sa le puna cu botul pe labe asa ca, juramantul ala nu mai are nicio valoare. Avea…candva, cand erau sustinuti si existau protocolale pentru prinderea japitelor si cocalarilor infractori politicieni si cu bani multi, multi din buzunarul nostru furati! Destructurarea serviciilor este cel mai important lucru intr-o tara inapoiata, involuata si cu gradul de educatie subdezvoltat! Asta s-a urmarit…asta aveti!

  2. Speram sa piarda aceasta finantare, nu ne mai trebuie inca un Rudeni (Iridex + Stericycle) in Capitala. Suferim destul din cauza lor sub ochii protectori ai Ministerului Mediului, APM si GNM de ani de zile.

  3. Sa piarda finantarea! Ce e ecologic ar presupune si niste costuri, niste filtre schimbate, niste procese respectate. La noi, in Tara lui „Lasa ba ca merge asa”, sigur se vor face economii la filtre si alte costuri, cum deja se fac la alte incineratoare, de pute peste tot in Bucuresti. Sa colectam mai intai selectiv!

  4. Trendul e să se dezvolte Capitala spre nord, deci şi incineratorul ecologic trebuie să respecte această filosofie a PUZ-ului.

  5. merge ?

    • In mormânt cu zile !!!
      Ai tai te-au născut noi te omoram !!!
      Tot insistati sa populati Romania marș afara !!!
      Astea sunt devizele PSD.
      De ce sa trăiești în România când aceași lipsa de respect o găsești si afara, mai puțin genocidul?!?
      Problema e ca si PNL înclină spre a aceeași direcție cu ai lor hoti vopsiti la culoare, alți imobiliari lacomi, etc (vezi Chirica la Iași, „nu mai e PSD-ist!”, nu conteaza, are aceleasi obiceiuri, casa pe numele fiului de x luni, da el e bun, e perfect).
      Cat despre USR, la categoria cocoș au încheiat si ei un meci la egalitate si nu le mai ajungi la nas in vederea categoriei superGrea. Vine PNL cu obiceiuri psd-iste si zice: „BĂĂĂ!!! care te mai legi de Nicușor, Atentie noi suntem noua gașcă din spatele lui, Nicușor e al nostru de azi BĂĂĂ!!!”
      Iar USL care e cu prințipuri zice: „ce bine, lasa-l pe fraierul de alegator care pt prima data in istorie putea sa-si aleaga cu cine sa voteze, lasa ca mai bine alege Orban cu cine sa voteze proștii. .”
      Tot principial (nu ma las batut) am sa-l pun personal pe Voiculescu pe buletinul de vot si am sa-l votez, doar principial . .
      Concluzie: Deși pare ca am spus că nu avem cu cine vota adevărul ascuns e altul, INDIFERENT CU CINE VOTATI FITI CRITICI CU CEI PE CARE II VOTATI DACA VREI UN ORAS SAU O TARA MAI BUNA!!! NU DEVENITI FANII CELOR PE CARE II VOTATI, POLITICA NU E FOTBAL.
      Dovada ca am dreptate: cine a oprit viitorul genocid pus la cale de Firea in Bucuresti ?!?
      Raspuns: primarul din sectorul 4. La ce partid este acesta ?!? Raspuns: PSD . .
      Deci dacă nu ieșeau în stradă inclusiv cei care l-au votat pe psd-ist azi aveam un generator de gunoaie lângă cel mai mare cartier rezidențial ?!?
      PS: nu ma credeti pe cuvant, căutați singuri Cet Progresul si Sud Rezidențial, vedeti desenat (pe harta) gândirea lui Firea. . . oricum stati liniștiți daca Firea era pe val iar primarul sect 4 pe topogan, tot aveam genocid, de asta zic, critica, critica si pretenții, cum îi crești așa îi ai.

  6. în acest caz, du-i, doamne, la ploiești…

  7. Traducere: escroaca de Firea cu haita de hiene corupte din P$D nu au putut impune varianta cea mai grasa pentru spagi .

  8. Nu 146 de milioane.
    Alexe tocmai ce a declarat la audieri ca e vorba de 300 de milioane.
    + cca 150 cofinanțarea românească.
    Adică ȘPAGA E DE DOUĂ ORI CÂT INVESTIȚIA
    QED

  9. De ce masterplanul asta pentru rezolvarea problemei gunoiului apare abia in august 2019? De ce, pai firea avea treaba cu sarmele, cu pomenile electorale, cu festivalurile si beculetele si iepurasii. Pentru aceasta imensa problema a colectarii selective, a reciclarii si a incinerarii se chinuie intreaga tara, doar in Cluj se face colectare selectiva, restul ce fac? Pai, gropi de gunoi oriunde te uiti, adevarate bombe ecologice. Nici macar locul nu l-au hotarat, ajungand la concluzia ca e mai bine sa-l cumpere, adica bani bagati, inainte sa-ti vina vreun ban de undeva. Asta e psd la primarie, aviz amatorilor de-a vota acest partid, cat si celor care au de gand sa divizeze votul dreptei la locale, in mai multe directii, astfel incat sa iasa tot psdeu’.

  10. PMB nu a facut nimic pentru reciclare si colectare selectivă niciodată, nici acum zece ani, nici acum 4 ani, nici in ultimul an! Dar, pentru ca nu a vrut sa faca nimic si a mai permis si depozitarea gunoaielor din alte parti, la Rudeni, au constatat cu surprindere ca Bucurestiul a fost coplesit de gunoaie. Si ca ar fi bine sa le arda… La grămadă. Sub nasul nostru! Cu valorificare energetica! Pentru binele nostru!

    Primaria Municipiului Bucuresti a hotarat sa construiască un INCINERATOR de DESEURI!

    Fara sa fim intrebati. Fara dezbatere, fara referendum!

    Suntem tratati ca niște animale care urmeaza sa fie sacrificate!

    UE nu recomandă construirea de incineratoare! Si nici nu finanteaza astfel de proiecte!
    Dar aproape toata mass media prezintă incineratoarele ca pe o salvare, nepoluanta cu partie de schi… Raiul pe pământ.
    Nu va fi deloc asa! Un incinerator de deseuri, in Romania, va deveni un pericol permanent dupa prima schimbare a filtrelor. Vom arde deseuri de peste tot la margine de Bucuresti si vom inspira dioxine si furani, Timp de 30 ani

  11. PMB nu a facut nimic pentru reciclare si colectare selectivă niciodată, nici acum zece ani, nici acum 4 ani, nici in ultimul an! Dar, pentru ca nu a vrut sa faca nimic si a mai permis si depozitarea gunoaielor din alte parti, la Rudeni, au constatat cu surprindere ca Bucurestiul a fost coplesit de gunoaie. Si ca ar fi bine sa le arda… La grămadă. Sub nasul nostru! Cu valorificare energetica! Pentru binele nostru!

    Asa ca, Primaria Municipiului Bucuresti a hotarat sa construiască un INCINERATOR de DESEURI!

    Fara sa fim intrebati. Fara dezbatere, fara referendum!

    Suntem tratati ca niște animale care urmeaza sa fie sacrificate!

    UE nu recomandă construirea de incineratoare! Si nici nu finanteaza astfel de proiecte!
    Dar aproape toata mass media prezintă incineratoarele ca pe o salvare, nepoluanta cu partie de schi… Raiul pe pământ.
    Nu va fi deloc asa! Un incinerator de deseuri, in Romania, va deveni un pericol permanent dupa prima schimbare a filtrelor. Vom arde deseuri de peste tot, la margine de Bucuresti. Si vom inspira dioxine si furani, timp de 30 ani, pentru ca in România autoritățile nu sunt in stare sa asigure respectarea normelor de poluare. Nu ne-au protejat niciodata de gazarile de la Rudeni, nu o vor face nici de acum incolo…

  12. Bucurestiul sub Firea a ratat tot, tot, tot! Mediu, trafic, metrou, stadioane, tramvaie noi, autobuze electrice, etc. etc.

  13. Pai de ce nu fac acel incinerator de deseuri, „prietenos cu mediul” dupa cum zicea o mare tzatza… in Voluntari?
    Conducerea Voluntariului doreste acel incinerator, sau cel putin nevasta conducerii. Asa ca eu zic sa-l faca in Voluntari. De preferinta in curtea fameliei conducatoare, ca sa dea exemplu. Stiti voi, ala care se suie cu picioarele pe catedra, sau nevasta gasita cu sarma-n fund…
    Sa-si faca incineratorul in curtea lor, sa vedem ce reactii au.

  14. Firea insista cu incineratorul deoarece mafia din primaria Capitalei este pregatita sa primeasca spaga de la cdei care vor construi o asemenea instalatie inalt poluatoare, deoarece nu mai pot construi nicaieri in Europa!
    https://www.youtube.com/watch?v=BoJzN0Vakrs
    Avem in tara o tehnologie 100% ecologica, care a fost testata la Sacele , Brasov de firma Eco Solution SA, dar datorita faptului ca nu polueaza(100% Eco frendly) si nu mai ramane nimic de bagat in groapa, tehnologia a fost blocata la nivelul ministerului mediului, iar angajatii mafioti mint cu nerusinare , chiar si pe ministrul lor, spunamd ca nu intelrg tehnologia?
    Pai cel mai bine ar fi sa plece, sa vina cineva care intelege si vrea sa faca ceva bun pentru tara! Prin actiunile lor, cei de la mediu ne-au dus pe ultimul loc in Europa la capitolul ecologia deseurilor!