G4Media.ro

EXCLUSIV Au mai rămas de îndeplinit 18 obiective PNRR din 21 până…

sursa foto: Pexels

EXCLUSIV Au mai rămas de îndeplinit 18 obiective PNRR din 21 până la sfârșitul anului / Cele mai multe sunt „în consultare” deși au mai rămas doar câteva zile / Au fost bifate doar trei

18 jaloane din 21 mai trebuie atinse până la 31 decembrie, potrivit angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit răspunsului oficial transmis redacției G4Media.ro de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Cele 18 obiective sunt împărțite între 9 ministere responsabile. Potrivit ministerului, care centralizează situația pentru PNRR, arată că niciunul nu este aproape de finalizare, deși mai sunt numai 8 zile lucrătoare până la data de 31 decembrie.  De acestea depind 3 miliarde de euro, ce ar urma să fie încasate prin PNRR în prima jumătate a anului 2022. 

Șase dintre măsurile care trebuie finalizate sunt „în consultări interne” în cadrul instituției responsabile, două  „în consultare”, mai sunt 4 acorduri de finanțare pentru instrumente financiare dedicate sectorului privat – „În consultare cu Comisia Europeană”.

„În avizare”, adică teoretic cel mai aproape de concretizare, ar fi Strategia națională privind securitatea cibernetică 2021- 2026 și Strategia națională anticorupție.

În stadiu avansat, adică „Înființată, în curs de operaționalizare” – este Unitatea de implementare a reformelor din cadrul mecanismului de sprijin al politicilor (PSF) de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Există pe listă și un „Anunț publicat în SEAP” pentru Asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice – la Reforma pensiilor, de care se ocupă Ministerul Muncii.

Răspunsul integral primit de G4Media de la MIPE; AICI.

Reamintim că pentru termenul limită de 31 decembrie 2021 Guvernul României avea de atins 21 de jaloane, din care 3 au fost anunțate ca fiind finalizate în data de 2 decembrie, împreună cu alte două aferente anului 2022 (deci în total, 5 obiective anunțate ca finalizate până acum).

G4Media a scris pe larg despre acestea, AICI.

De finalizarea celor 21 de obiective până la 31 decembrie 2021 depinde prima tranșă de finanțare care ar urma să fie primită în prima jumătate a anului 2022. Totalul acestei tranșe de finanțare: 2,944 miliarde euro.

Cererea de plată pentru această sumă (și raportarea obiectivelor stabilite) va fi depusă în perioada aprilie-iunie. Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență – Art.24 – spune: „(3) Comisia evaluează, cu titlu preliminar, fără întârzieri nejustificate, în termen de cel mult două luni de la primirea cererii, dacă au fost atinse în mod satisfăcător jaloanele și țintele relevante stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului (…) Atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor și a țintelor presupune că măsurile legate de jaloanele și țintele care anterior au fost atinse în mod satisfăcător nu au fost revocate de statul membru în cauză”.

Așadar, teoretic, Guvernul ar putea avea timp până la depunerea primei cereri de plată să finalizeze măsurile întârziate. Dacă nici la momentul transmiterii cererii nu sunt integral realizate, Comisia poate decide să nu vireze tranșa de finanțare.  În același timp, orice întârzieri din 2021 se vor adăuga la obiectivele pentru 2022, făcând și mai dificilă recuperarea.

Lista completă a jaloanelor încă nefinalizate și stadiul lor la data de 20 decembrie:

Componenta 1: Managementul apei. Responsabil: Ministerul Mediului 

  • Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006. Stadiu: „În consultări interne”

Componenta 4: Transport sustenabil. Responsabil: Ministerul Transporturilor

  • Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 și aplicarea planului de acțiune. Stadiu: „În consultări interne”

Componenta 6: Energia. Responsabil: Ministerul Energiei 

  • Dezafectarea unei capacități instalate de producție a energiei electrice pe bază de cărbune de 1695 MW. Stadiu: „În consultare”

Componenta 7 Transformarea digitală. Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

  • Instituirea și operaționalizarea grupului operativ pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor privind transformarea digitală. Stadiu: „În elaborare”
  • Adoptarea Strategiei naționale privind securitatea cibernetică 2021- 2026. Stadiu: „În avizare” 

Componenta 8: Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii. Responsabil: Ministerul Muncii 

  • Asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice.  Stadiu: „Anunț publicat în SEAP”
  • Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului de instituire a unui comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor de politică în sistemul de pensii: „În consultare internă”

Componenta 9: Sprijin pentru mediul de afaceri, C&D&I. Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene 

  • Semnarea acordului de contribuție dintre Comisia Europeană și Guvernul României penru Instrumentul financiar  – Garanția de portofoliu pentru reziliență. Stadiu: „În consultare cu Comisia Europeană”
  • Semnarea acordului de contribuție dintre Comisia Europeană și Guvernul României –  pentru instrumentul financiar Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică. Stadiu: „În consultare cu Comisia Europeană”
  • Semnarea acordului de finanțare dintre Fondul European de Investiții și Guvernul României pentru crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru redresare (denumit în continuare „fondul”) și adoptarea politicii de investiții a fondului. Stadiu: ”În consultare cu Comisia Europeană”
  • Semnarea acordului de contribuție dintre Comisia Europeană și Guvernul României pentru  Investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor. Stadiu: „În consultare cu Comisia Europeană”

Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării:

  • Instituirea și operaționalizarea Unității de implementare a reformelor din cadrul mecanismului de sprijin al politicilor (PSF). Stadiu: „Înființată, în curs de operaționalizare”. 

Componenta 12. Sănătate. Responsabil: Ministerul Sănătății 

  • Adoptarea criteriilor de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare integrate. Stadiu: „În consultări interne”

Componenta 14: Buna guvernanță

*Responsabil: Ministerul Justiției.

  • Intrarea în vigoare a actului legislativ de aprobare a noii strategii naționale anticorupție. Stadiu: „În avizare”

*Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

  • Audit și controale: informații pentru monitorizarea implementării planului de redresare și reziliență. Stadiu: ”În dezvoltare”
  • Intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului privind stabilirea mandatului legal al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), al Ministerului Finanțelor și al Autorității de Audit.  Stadiu: „În consultare” 

Componenta 15: Educație

  • Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern privind realizarea Programului național pentru reducerea abandonului școlar. Stadiu: „În consultare internă” 
  • Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar – Procedură de ofertare pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior, pe baza a 5 indicatori definiți în Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație. Stadiu: „În consultare internă” 

Notă: Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul unui proiect cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. „Livreaza” Guvernul asta in draci, nu mai au timp si de PNRR. Important e sa vina banii…

    • Banii nu vin daca nu indeplinesti niste conditii .
      Conditii simple si democrattice dar vedem cum psd pnl udmr fac tot posibilul sa rateze acei bani destinati ROMANILOR . Niste hoti incompetenti .

    • Deja propaganda si prostacii PSD-PNL-UDMR au inceput sa „livreze”, ca sa justifice faptul ca nu se vor face reforme si nu se vor lua zecile de miliarde de euro de la UE: ca PNRR nu e buna pentru Romania, ca PNRR aduce saracie (ca si cum ultimii 32 de ani cu USL au adus romanilor doar prosperitate), ca UE vrea doar raul Romaniei dandu-i bani etc.
      Se pot vedea comentariile de la articolul asta.

  2. PNRR se va bloca total in vara cand si acest guvern va disparea

    • Sper ca mai devreme…

    • Ar fi ceva ca romanul sa reactioneze daca PNNr va incepe sa dea rateuri cu acesti demnitari la butoane . Dar nu cred ca reactioneaza in nici un fel .

  3. Si alea 3 bifate sunt din pixu cuiva.

  4. Doar citind „obiectivele” îți dai seama câtă birocrație și bullshit este la Bruxelles ! Trei sferturi din „obiective” sunt niște aberații teoretice, cu marjă mare de interpretare , foarte puține lucruri concrete.
    Bruxelles-ul parcă e desprins din filmul Jupiter Ascending !

    • Desi dupa parerea ta sunt simple, uite ca PSDPNL sunt incapabili pana si de asta.

    • Nu zice că sunt simple! Eu cred că sunt cam vagi, iar unele dintre cele cât de cât concrete sunt într-adevăr aberante!
      Multe povești pentru puțini bani!

    • Birocratie nebirocratie probabil rezultatul o sa fie ca Romania o sa fie singurul stat din UE incapabil sa abosarba fondurile din PNRR… ghici de ce?

    • @Mario 3
      Si cum noi suntem asi pe practica, va fi un mizilic atingerea obiectivelor numite de tine „aberatii teoretice”. Adica faci un referat, o compunere ceva si ai luat banii Pam-Pam!!! Pai la cati scriitori de carti recent eliberati avem, nu crezi ca vom reusi sa ne calificam!? Cum noi suntem de asemenea maestri la plagiat, nici nu se va pune problema sa nu gasim noi pe unii dupa care sa „fim originali”. Nu crezi?
      Parca-i si vad: nu se poate domne! Intentionat mi-a dat pe langa subiect ca sa ma pice. Si nici nu stiti cat am invatat pentru asta! Sublim, Mario, sublim comentariu! :))

    • Ne aruncam in cap pentru niste maruntisuri.

      Ce inseamna „reforma in energie … prin sustinerea unui cadru legislativ stimulativ pentru investitii private”?
      Privatizarea hidro3lectrica, asta inseamna.

  5. PNRR-ul este de fapt un test care ne va arata, inca o data , gradul urias de incapabilitate a celor doaua partide care coduc tara de 32 de ani.

    • Nu e relevant, pentru că PNRR este mai mult un instrument de propaganda al UE, bașca că mai e și făcut cu picioarele!

    • Ba e foarte relevant Marcele, cand alte tari o sa acceseze banii din PNRR si Romania o sa ridice din umeri si o sa zica ca vina e a USR-ului :)) Si bineinteles prostimea o sa-i creada 🙂

    • Și da, este un test tâmpit!

    • Voi bolșevicii trăiți pe altă planetă .
      La voi toate sunt de-a-ndoaselea.
      Voi dați lecții de afaceri și democrație Europei 😀

    • Domnule Radulescu , se pare că ați avut răbdarea necesară să lecturați cu atenție PNRR-ul României , eu l-am studiat cu interes , și rezultă foarte clar că este un program care în cazul în ca va fi transpus în operă , va genera pentru majoritatea românilor numai sărăcie , este un plan economic diabolic de distrugere ireversibilă a României .

    • ati primit tema sa denigrati pnnr ca sa ascundeti impotenta celor carora le-ati dat posturi in a face efectiv ceva pentru tara asta?

    • Banii din PNRR vor ajunge tot la cine trebuie, indiferent de reforme.
      Pretexte vor exista la fel ca la fonduri. Ai nostri isi vor da cu stangul in dreptul iar bruxelul ii va mangaia pe cap.
      Romanii sa fie multumiti daca primesc doar sumele date ca imprumut.

  6. Nu înțelegeți, e asumat de PSD PNL UDMR că sunt incapabili, vor face doar ceea ce e ușor și nu aduce atingere sistemului furtomafiot cu care sunt așa bine împăcati

  7. Eu mă întreb de ce PSD și PNL ar pune in practică programul neo-marxiștilor? De ce unii cu 15% voturi să conducă România? Dacă PSD și PNL pun în practică porcăria făcută de Ghinea atunci merită să dispară de pe scena politică!
    Sigur, USR-istii ce postează aici sunt de altă părere! Probabil că vor înjura pentru că atât știu neo-marxiștii!

    • neo-marxistii, chiaburii, dusmanii poporului….mai scuteste-ne!

    • 👍

    • Adica un partid reprezentand vreo 15% dintre romani, cei care vor ca Romania sa fie ca Europa Occidentala, USR, e neomarxist, iar PSD, urmasul FSN, urmasul PCR, votat de pensionarii care viseaza la vremurile bune comuniste, ce e?

    • Dar banii i-ați furat !
      Banii Europei sunt buni dar voi sunteți mai deștepți și știți mai bine cum trebuie condus democratic.

    • Cum se poate observa ușor, pe acest sait înjură doar bolșevicii.

    • Stai liniștit că și părinții comuniști ai actualilor usr-iști ziceau la fel: că ei sunt cu progresul, că ei vor binele, că binele vine de la Moscova (da, acum tot binele vine de la Bruxelles), că cine se opune e un burghez nenorocit și că în general cine îi critică trebuie băgat în pușcărie!
      Băi, ce seamănă cu postările voastre!

    • Unde sunteți măi, toți propovăduitorii Partidului Social Liberal? Tu – Ionuț – Liberal de mare calibru, unde-i abilitatea alor tăi de a administra țara asta, furându-mi votul – pe care i l-am dat Liberalilor tăi ?.. Așa ți se pare ție corect? Tu să pui 200k în bancă și ea banca să ți-i confiște?? Sau ăsta CARACTERUL tău – de Român.. Patriot?
      Voi meritați să fiți ARȘI DE VII, mă nu doar să nu mai fiți în Politică!!

    • Domnule Ionuț , ASASINILOR ECONOMICI le provocați mult deranj . USR a avut 850 000 voturi .

    • Ionut, A310, cate clase aveti ma, spalati pe creier ce sunteti? va mai stergeti mu*cii cu maneca inca?

  8. Cine sa puna mana si sa munceasca? PNL? 🙂 🙂 PSD? 🙂 🙂 🙂 UDMR? 🙂 Politrucii si incompetentii pusi de ei prin toate ministerele, agentiile si comisiile?
    Daca depindea PNRR de mafiotii astia care fura de 32 de ani, nu aveam niciun PNRR acum, nu se mai puteau lauda cu miliardele de euro care vor inunda Romania!
    Dupa aprobarea PNRR i-au „zburat” pe useristi, crezand ca banii PNRR vor cadea ca para malaiata in gura lor, fara munca! Ghinion! 😛

    • Si fără PNRR și cu PNRR în forma asta „negociată”de Ghinea, tot nu vor fi bani! Acest PNRR este o zăpăceala fără rost!

    • Radulescu, hai sa ne auzim peste 1 an, si sa comparam cum a folosit Italia sau Spania PNRR-ul si cum l-am folosit noi, ok?

  9. uniti salvam romania dezvolta romania remote din opozitie,bravo lor.

  10. Domnule Ionuț , ASASINILOR ECONOMICI le provocați mult deranj . USR a avut 850 000 voturi .

  11. Nu va mai agitati urmatoarea transa este nota de plata si este de 1.8 mld. Euro…. atat se poate…😁

  12. Plusecuricii in frunte cu Ghinea sunt ori facuti gramada sau slujesc interese straine. Pai cum sa inchizi capacitati energetice pe carbune in miez de iarna, cand preturile la energie au luat-o razna? Iar de multe ori „capacitatile” astea sunt centrale de cogenerare, care asigura agent termic populatiei.

    Hai inchideti Elcenul pana pe 31 decembrie daca va da mana, sa bifam punctajul la PNRR! 😂

    • Interese străine.

    • Cât de retarzi puteți fi!
      Cum va spala cu dero cineva neuronul ăla schizo pe care-l mai aveți!
      Cu Marcel în frunte
      Cine a zis mă”animalule”( Iliescu)😜🤪, că se închide mâine, până pe 31 Dec ,unitatea pe cărbuni???
      Cum nu va crapă obrazul apevist????
      Mincinoordinar

    • Esti analfabet functional? Ce scrie la reforma C6 Energie R1? Ah, imi cer scuze, imi dau seama ca nu intelegi notiunile de milestone si target.

  13. Cand se va strange robinetul pentru ca sunt niste incompetenti o sa se incaiere. Isi vor da pumni, se vor trage de par. A fost o iluzie a banilor, astia parca sunt din fimul Nemuritorii si vor lada cu bolovani.

  14. Partidele de la guvernare trebuie să găsească oameni competenți care pot să întocmească strategii, să transforme structurile ineficiente ale statului român și să poată fi absorbite sumele de la UE, să le cheltuiască eficient.