G4Media.ro

EXCLUSIV Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, scrisoare către premierul…

EXCLUSIV Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, scrisoare către premierul Dăncilă: Abrogați rapid toate dispozițiile referitoare la gaze naturale din OUG 114

Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOM) i-a transmis în urmă cu câteva zile premierului Viorica Dăncilă un memoriu, obținut de G4Media.ro, în care solicită ”abrogarea rapidă a tuturor dispozițiilor referitoare la sectorul gazelor naturale introduse de OUG 114” pentru a preveni ”efectele negative asupra dezvoltării potențialului României de resurse energetice la Marea Neagră”.

Totodată, ARCOM subliniază că fără o soluție rapidă activitățile offshore ”vor fi descurajate iar statul român va fi astfel împiedicat să încaseze veniturile fiscale care s-ar fi generat în urma exploatării resurselor de hidrocarburi offshore”.

Redăm un fragment din memoriul transmis de ARCOM premierului Viorica Dăncilă pe data de 14 februarie 2019:

  • ”Obligativitățile stabilite prin OUG 114 producătorilor de gaze naturale de a comercializa într-o manieră reglementată producția lor internă (în special respectarea plafonărilor de preț și obligația de a furniza către furnizori și utilizatori finali români în baza unor proceduri stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare) afectează sever principiile fundamentale ale unei piețe libere a gazelor în România. Acestea sunt în conflict cu principiile Pieței unice a Uniunii Europene privind libera circulație a mărfurilor, precum și cel al competiției libere și loiale, astfel cum sunt stabilite de Tratatul UE și sunt, de asemenea, în conflict cu dispozițiile directivelor Uniunii Europene și ale codurilor de rețea  ale UE. OUG 114 reintroduce controlul ANRE asupra furnizării de gaze consumatorilor români. Membrii RBSTA au investit peste două miliarde de dolari în costurile de explorare, având așteptarea stabilității fiscale și cu presupunerea că România va continua să adopte și va pune în aplicare în totalitate legislația UE. Potențialele proiecte de dezvoltare a resurselor de gaze din Marea Neagră vor necesita în continuare investiții suplimentare semnificative făcute în avans cu mulți ani înainte de începerea producției. Astfel, este esențială încrederea investitorilor în capacitatea statului de a asigura o bună guvernare (…) Efectele legislației recent adoptate, inclusiv anumite prevederi din Legea offshore și din OUG 114, reprezintă o schimbare fundamentală a climatului investițional cu un impact negativ asupra proiectelor offshore aflate în prezent în curs de evaluare și descurajează noile proiecte offshore. OUG 114 va avea impact asupra industriei românești de gaze, pe o durată de timp ce depășește cu mult perioada de eficiență propusă: tranziția de la un sector al gazelor administrat la nivel central la unul competitiv va avea nevoie de timp, iar încrederea investitorilor în angajamentul României cu privire la această tranziție a fost grav subminată de aceste măsuri legislative recente”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează