G4Media.ro

Evreii francezi trăiesc cu teamă pe fondul creșterii antisemitismului în urma atacurilor…

Foto: Facebook CRIF

Evreii francezi trăiesc cu teamă pe fondul creșterii antisemitismului în urma atacurilor teroriste Hamas în Israel

În cartierul „Micul Ierusalim” din Sarcelles o suburbie situată la 16 km nord de centrul Parisului, de obicei plin de viață, singurele persoane care zăbovesc sunt militarii francezi înarmați, aflați în patrulare, relatează Politico.

De la atacul terorist mortal al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, această enclavă în mare parte evreiască a devenit sinistru de liniștită, localnicii reducându-și la minimum deplasările, iar restaurantele și cafenelele fiind lipsite de clientela obișnuită – de teama unui număr tot mai mare de atacuri antisemite în Franța.

„Oamenii sunt speriați, într-o stare de șoc, și-au pierdut dragostea pentru viață”, a declarat Alexis Timsit, managerul unei pizzerii cușer. „Afacerea mea a scăzut cu 50%, nu mai este agitație pe stradă, nimeni nu se mai plimbă”, a spus el în fața unui ecran mare care transmitea non-stop reportaje despre război.

Franța a înregistrat mai multe incidente antisemite în ultimele trei săptămâni decât în ultimul an: Au fost raportate 501 infracțiuni, de la abuzuri verbale și graffiti antisemite, la amenințări cu moartea și agresiuni fizice. Printre actele antisemite care fac obiectul unei anchete se numără grupuri care se adună în fața sinagogilor strigând amenințări și graffiti, cum ar fi cuvintele „uciderea evreilor este o datorie”, scrise cu spray în fața unui stadion din Carcassonne, în sud-vestul țării. De la atacuri, ministrul de interne Gerald Darmanin a desfășurat un număr suplimentar de polițiști și soldați la școlile evreiești, la lăcașurile de cult și la centrele comunitare, iar în Sarcelles, aceasta înseamnă că soldații păzesc locurile de preluare și predare a elevilor.

„Încerc să nu-i arăt fiicei mele că mi-e frică”, a declarat Suedu Avner, care speră ca acest conflict să nu dureze prea mult. Dar o anumită panică s-a instalat în comunitate în urma atacurilor Hamas, care în unele cazuri s-a răspândit ca un foc de paie pe grupurile WhatsApp. Într-o zi deosebit de tensionată, părinții și-au scos chiar și copiii de la școală.

Franța găzduiește cea mai mare comunitate evreiască din afara Israelului și a SUA, estimată la aproximativ 500.000 de persoane, și una dintre cele mai mari comunități musulmane din Europa. Preocupările legate de siguranță nu sunt noi pentru comunitatea evreiască din Franța, deoarece, într-o oarecare măsură, aceasta a rămas în alertă pe fondul unei serii de atacuri teroriste comise pe teritoriul francez de către islamiști în ultimul deceniu.

Războiul purtat de Israel împotriva Hamas amenință acum pacea fragilă din locuri precum Sarcelles, unul dintre cele mai sărace orașe din Franța, unde mii de evrei trăiesc alături de vecini majoritar musulmani de origine nord-africană, proveniți din familii de imigranți, și în cartiere de locuințe cu venituri mici.

Între timp, autoritățile sunt adesea sfâșiate de imperative conflictuale – între evrei, care se tem pentru siguranța lor, și musulmani, care simt o afinitate pentru cauza palestiniană. În timpul vizitei sale în Israel și în teritoriile palestiniene, însuși președintele Emmanuel Macron s-a luptat să găsească un echilibru dificil între susținerea Israelului în lupta sa împotriva Hamas și apelul la păstrarea vieților palestinienilor.

O comunitate aflată în pericol

Pentru Timsit, amenințarea este foarte reală. Pizzeria sa a fost răvășită de răsculați în urmă cu câteva luni, când împușcarea mortală a unui adolescent de către un polițist într-o suburbie a Parisului a provocat tulburări în cartierele de locuințe sărace din întreaga Franță.

Foto: Facebook Patrick Haddad

Atacul nu a fost antisemit, a spus el, dar a fost un memento violent. În 2014, o demonstrație pro-palestiniană de protest față de ofensiva terestră a Israelului împotriva Gaza a degenerat într-o revoltă antisemită împotriva magazinelor evreiești. „Este nevoie doar de o scânteie pentru a o declanșa din nou”, a spus Timsit.

Evreii din Franța au înregistrat o creștere a atacurilor antisemite de la începutul anilor 2000, o realitate care afectează profund psihicul național, având în vedere amintirea colaborării Franței cu Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Teama de violență [în Franța] a apărut odată cu cea de-a doua Intifada”, a declarat Marc Hecker, specialist în conflictul israeliano-palestinian în cadrul think tank-ului IFRI, cu referire la revolta împotriva ocupației israeliene în teritoriile palestiniene.

„De fiecare dată când situația din Orientul Apropiat se inflamează, se înregistrează o creștere a infracțiunilor antisemite în Franța”, a adăugat el. Amenințarea atacurilor antisemite a dus la creșterea securității în școlile evreiești și în sinagogi și i-a descurajat pe mulți evrei francezi să poarte kippah-ul în unele zone, potrivit organizațiilor evreiești.

Pe lângă atacurile de nivel scăzut, evreii francezi sunt, de asemenea, o țintă principală pentru islamiști, în timp ce Franța se luptă cu un val de atacuri teroriste care au lovit școli, baruri și clădiri publice, printre alte ținte, în ultimul deceniu. În 2012, trei copii și un rabin au fost împușcați mortal la o școală evreiască din Toulouse, de la mică distanță, de către Mohamed Merah, un bărbat înarmat care și-a revendicat apartenența la Al-Qaida. În 2015, patru persoane au fost ucise într-un supermarket kosher din apropierea Parisului.

Deși rețelele Hamas, al-Qaida și ISIS sunt separate, Hecker a avertizat că amploarea atacului Hamas împotriva Israelului i-a „galvanizat” pe islamiștii din toată lumea, stârnind din nou temeri profunde în rândul evreilor din Franța.

Echilibru local delicat

Mulți dintre evreii din Sarcelles sunt sefarzi – adică de origine spaniolă – și au ajuns în Africa de Nord atunci când Spania și-a expulzat populația evreiască în Evul Mediu. Majoritatea au venit în Franța după ce au trăit în fostele colonii franceze din Algeria și Tunisia. Prin urmare, populația musulmană din Sarcelles împărtășește o istorie culturală și lingvistică cu comunitatea sa evreiască, iar cele două grupuri au trăit împreună într-o relativă armonie timp de decenii.

Foto: Facebook Patrick Haddad

În biroul său, primarul din Sarcelles, Patrick Haddad, de origine evreu tunisian, se află sub privirile gemene ale lui Nelson Mandela și Marianne, simbolul republicanismului francez, cu fotografii ale celor doi împodobindu-i peretele, în timp ce reflectă asupra coexistenței pașnice de până acum în rândul populației locale.

„Nu a existat niciun atac antisemit în Sarcelles de la atentate… Au trecut mai bine de două săptămâni, iar noi ținem lucrurile împreună”, a spus el, zâmbind în ciuda tensiunii vizibile. Relațiile dintre musulmanii și evreii din oraș sunt amiabile, a declarat Haddad, iar localnicii de pe străzi sunt mândri de prietenia lor cu persoane de altă religie.

„Relațiile sunt ușoare, împărtășim o cultură similară, mulți dintre evrei sunt originari din Tunisia, Algeria, vorbesc chiar și puțină arabă”, a declarat Naima, o pensionară musulmană care nu a dorit să își dea numele de familie pentru a-și proteja intimitatea. „Familia mea, soțul meu și copiii mei îi respectă pe evrei, dar cunosc mulți care sunt supărați pe Israel”, a spus Naima, care s-a mutat în Franța din Algeria când era tânără.

„Am prieteni musulmani, ne înțelegem bine, nu ne dăm pumni unii altora”, a spus Avner.

Dar pentru mulți, politica – și conflictul israeliano-palestinian – este interzisă, iar comunitățile trăiesc vieți relativ separate, majoritatea elevilor evrei fiind înscriși în școli religioase. Mulți evrei din Sarcelles au ales, de asemenea, să emigreze în Israel în ultimii ani.

Dar imaginea Israelului ca fiind sanctuarul suprem și sigur pentru evrei a fost distrusă după ce Hamas a ucis peste 1.400 de israelieni în atacuri îngrozitoare, a declarat Haddad.

„Unde se vor duce [evreii] dacă nu sunt în siguranță în Israel? Temerile oamenilor au fost amplificate, ei se tem de ceea ce se întâmplă aici și sunt angoasați de ceea ce se întâmplă în ‘statul sanctuar’ pentru evrei”, a spus el.

Într-o întorsătură a numeroaselor răsturnări tragice ale istoriei evreiești, mai multe familii franceze s-au întors din Israel de la atacurile Hamas pentru a găsi un adăpost temporar în liniștea relativă din Sarcelles, unde locuiesc circa 10.000 de evrei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cred ca traiesc cu frica in urma atacurilor Israelului in Fasia Gaza.