G4Media.ro

Evenimente de weekend în țară: pianistul francez Richard Clayderman susține un recital…

Sursa Foto: Facebook/ Richard Clayderman

Evenimente de weekend în țară: pianistul francez Richard Clayderman susține un recital la Botoșani / Festivalul Internaţional al Culturii Romilor la Sibiu

În perioada 18-20 august 2023, are loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir”, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa.

Potrivit unui comunicat de presă al Fundaţiei Internaţionale de Muzică Gheorghe Zamfir, „Evenimentul transformă oraşul natal al celebrului muzician Gheorghe Zamfir într-un hub cultural în care vor avea loc spectacole de muzică clasică, de folclor, pop simfonic, recitaluri precum şi momente inedite cu invitaţi surpriză”.

Printre artiştii internaţionali invitaţi, se află: Vasile Iovu – Artist al poporului (Republica Moldova), Aydin Yavas (Turcia), Kim Juhyeong (Coreea de sud) şi Jean – Luc Faraux (Franţa). Vor urca, de asemenea, pe scena Festivalului Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir”, artişti precum: tenorul Alin Stoica, Mihail Dogotari, Rodica Gabriela Anghelescu, Marta Claudia Baceanu Tudor, Stelu Enache, Fraţii Cazanoi, Radu Nechifor, Gelu Voicu, Mădălina Bourceanu, Claudia Diaconu Iordache. Prezentator va fi Iuliana Tudor.

Invitaţii vor fi acompaniaţi de Orchestra folclorică „Lăutarii” din Chişinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros şi de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta Maestrului Dirijor Daniel Jinga, alături de Ansamblul Naţional Transilvania.

Vineri, 18 august, conferinţa de presă ce marchează deschiderea Festivalului este urmată de un recital de nai cu pian, oferit de studenţii Maestrului Gheorghe Zamfir în incinta Centrului Cultural Gheorghe Zamfir.

Ziua a doua a Festivalului este dedicată muzicii pop-simfonice şi muzicii clasice, spectacolul desfăşurându-se pe scena din Parcul Central, în aer liber. Iubitorii de folclor vor avea, la rândul lor, parte de un Regal Folcloric, în seara zilei de duminică, 20 august, ora 19.00, pe aceeaşi scenă din Parcul Central.

Accesul publicului în Parcul Central din Găeşti, la evenimentele din 19 şi 20 august 2023, va fi gratuit. Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Primăria Oraşului Găeşti, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Naist de renume internaţional, compozitor, dirijor, muzician de marcă, poet, pictor şi creator de naiuri, Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrări pentru nai şi orgă sau pian, muzică de cameră şi orchestră simfonică, muzică sacră pentru orchestră şi cor. A înregistrat mai mult de 200 de albume din care a vândut sute de milioane de exemplare şi a obţinut mai mult de 120 de discuri de platină şi de aur.

Între 18 şi 20 august 2023, se desfăşoară o nouă ediţie a Festivalului Enisala – Unitate la Cetate, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Tulcea la Cetatea Enisala. „Festivalul Enisala – Unitate la Cetate este un eveniment tradiţional care celebrează istoria şi cultura zonei, reunind participanţi şi vizitatori din toate colţurile ţării. Ediţia din acest an se anunţă a fi una de excepţie, cu o serie de atracţii şi activităţi care vor fascina publicul”, informează CJ Tulcea, care anunţă show-uri impresionante de lasere, focuri de artificii, cascadorii pe cai, o zonă specială de Food Court şi Food Trucks cu preparate delicioase.

La festival vor evolua: Irina Rimes, Viţa de Vie, Plăieşii, Compact, Ilie Caras şi Ansamblul, Iuliana Beregoi, Iris cu Cristi Minculescu, Valter şi Boro, Connect-R, Zdob şi Zdub, Raluk & Balkanic şi mulţi alţii. Accesul la concerte este gratuit.

Cetatea Enisala este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Tulcea. Monument de arhitectură militară unic în România, cetatea a fost construită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, apoi, pentru o scurtă perioadă, a revenit domnitorului român Mircea cel Bătrân, care a pierdut-o în favoarea Imperiului Otoman.

Vineri, 18 august, renumitul pianist francez Richard Clayderman susţine un recital în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Instituţiilor de Cultură, pe scena din Centrul istoric al municipiului Botoşani. Potrivit primarului municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, „Ne-am dorit să ducem la un alt nivel acest festival al nostru, pentru a pune în valoare instituţiile pe care le avem în municipiul Botoşani şi pe care le finanţăm prin invitarea unor artişti internaţionali. Pentru anul acesta avem un invitat de prestigiu, pianistul şi compozitorul Richard Clayderman, care va încânta botoşănenii în seara de 18 august”.




Concertul lui Richard Clayderman va fi prefaţat, începând cu ora 19.00, de un spectacol de excepţie al Filarmonicii de Stat George Enescu. Printre invitaţii Filarmonicii se numără grupurile vocale Brio Sonores, Amadeus şi Dimmas, soprana Operei Naţionale din Iaşi – Ana Maria Donose, precum şi tenorul Operei Naţionale din Cluj – Florin Estefan.

Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” organizează, în perioada 18-20 august, Festivalul Naţional „Seri eminesciene”, finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Evenimentul, care se va desfăşura în amfiteatrul în aer liber din incinta Memorialului Ipoteşti, va oferi publicului, printre altele, recitaluri de muzică folk şi de muzică blues.

La 18 august, de la ora 20.00, pe scena de la Ipoteşti vor urca Mircea Vintilă şi Trupa cu valoare adăugată (TVA), precum şi artiştii Ana Maria Ivan şi Alexandru Matei. În ziua următoare, pe scena festivalului vor urca Ada Milea, Ţapinarii, precum şi Cristi Dumitraşcu & Planul B, iar în ultima zi vor avea loc recitaluri de blues cu Soul Serenade, Blue drops- Berti Barbera & Nicu Patoi, dar şi cu Storytellers – Marcian Petrescu & Mihai Tacoi.

Festivalul va mai găzdui expoziţii, lansări de carte şi work shop-uri. Accesul publicului la spectacole este gratuit.

În perioada 18 -20 august 2023, în Sibiu se desfăşoară Festivalul Internaţional al Culturii Romilor, ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Evenimentul este deschis printr-o paradă pe pietonala Bălcescu, ce va cuprinde muzică şi dans. De la ora 15.00, are loc un program de muzică internaţională romanes, dans şi modă, ţinut în Curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger. În zilele de 19 şi 20 august, Festivalul se mută in Pădurea Dumbrava Sibiului, unde vor avea loc concerte şi expoziţii

În anul 2023, Muzeul Naţional „George Enescu” aniversează 142 de ani de la naşterea marelui compozitor al cărui nume îl poartă, printr-o serie de manifestări organizate la sediile sale din ţară şi în alte sedii, puse la dispoziţie de parteneri. La data de 19 august, ziua de naştere a lui George Enescu, intrarea vizitatorilor va fi liberă la sediile din Sinaia şi Tescani. Totodată, la Bucureşti Mall Vitan, de la ora 17.00, are loc vernisajul expoziţiei foto-documentare „George Enescu pe continentul american”, realizată de cercetător dr. Irina Niţu şi graficianul Horia Niţu, care va putea fi vizitată până la data de 31 august. Vernisajul va fi urmat de un recital extraordinar susţinut de violoniştii Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru.

Sâmbătă, la Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, de la ora 17.00, este programat recitalul „Enescu la el acasă”, susţinut de soliştii Orchestrei Junior, interpreţi: Ştefan Amarandei, Alexandru Ciurtin, Albert Cristea, Berti Patrik, Roman Iustin, Luca Căiniceanu, Ioana Rebegel, Ion Popa Lianu, Miryam Cifor, Luca Amarandei, la pian: Cătălin Răducanu (parteneriat cu Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii”)

Duminică, 20 august, Casa Memorială din Sinaia găzduieşte un recital cameral cu bijuterii din creaţia enesciană pentru voce şi pian, susţinut de Cristina Popa-van Grootel (pian) şi Evert van Grootel (tenor).

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...