
Eurodeputatul Gheorghe Piperea (AUR), despre moţiunea de cenzură iniţiată în PE: Nu fac decât să reconsolidez mecanismele democratice uitate în UE
Eurodeputatul român Gheorghe Piperea (AUR) a declarat luni că, prin moţiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene pe care a iniţiat-o în Parlamentul European, prima după 11 ani, nu face decât să reconsolideze mecanismele democratice care au fost uitate în Uniunea Europeană şi că vrea să pună capăt unei tendinţe deranjante de concentrare a politicii, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Eurodeputatul Gheorghe Piperea a spus că moţiunea pe care a iniţiat-o a provocat „uluire la administraţia Parlamentului, care n-a mai văzut aşa ceva de 11 ani”.
„Moţiunea de cenzură este un instrument democratic, constituţional. Nu ai cum să califici altfel moţiunea de cenzură, indiferent cum ai da-o, nu este nimic împotriva Uniunii Europene în sine. Dimpotrivă, eu nu fac aici decât să reconsolidez mecanismele democratice care au cam fost uitate în Uniunea Europeană la ora actuală şi vreau să pun o stavilă prin această moţiune unei tendinţe extrem de deranjante, pe care numai cine nu vrea nu o observă, a Ursulei Von der Leyen şi în general a celor din jurul domniei sale, de concentrare a politicii”, a declarat Piperea pentru jurnalişti români, înainte de plecarea la Strasbourg, pe aeroportul Otopeni.
Eurodeputatul AUR recunoaşte că moţiunea nu are şanse să treacă în plenul PE, dar susţine că vor apărea „efecte suplimentare adverse, neaşteptate de Comisie”, pentru că şefa CE va trebui să răspundă pe de o parte acuzaţiilor din moţiunea de cenzură şi pe de altă parte criticilor grupurilor din arcul majoritar, care îşi vor exprima, în opinia sa, o serie de nemulţumiri, deşi vor continua să o susţină.
„Cei din Partidul Popular, unde majoritară este Uniunea Creştin-Democrată din Germania, acuză o prelungire nesfârşită şi iraţională a Green Deal-ului care a dus la falimentarea unor industrii întregi din ţări ca Germania, Franţa şi Italia. La rândul lor, cei din S&D, adică socialiştii, o acuză pentru că s-au luat bani de la lupta contra sărăciei şi de la coeziune şi au fost reorientaţi către programul de reînarmare a Europei”, şi-a exprimat convingerea Piperea.
Europarlamentarul român şi-a exprimat speranţa că, prin această moţiune, „lumea va fi încurajată să discute” despre o serie de lucruri referitor la care a preferat să păstreze tăcerea. El şi-a explicat decizia de a iniţia moţiunea printr-o metaforă, în care a comparat-o pe preşedinta CE cu un „‘şofer” şi blocul comunitar cu un „autobuz”.
„Suntem într-un autobuz cu toţii, care circulă cu 200 km/h şi şoferul este nu prea sobru. Trebuie să-l oprim, să schimbăm direcţia, ca să nu cumva să intrăm în zid. Dar de rămas în autobuz, rămânem în autobuz. Eu vreau să rămân în acest autobuz care se numeşte Uniunea Europeană. Iar crize, oameni buni, crize vor fi totdeauna. (…) Ce facem? De fiecare dată când apare câte o criză, uităm de mecanismele democratice?”, a întrebat retoric Piperea.
Întrebat care estimează că va fi numărul de voturi pentru pe care îl va obţine moţiunea de cenzură, Gheorghe Piperea a răspuns „între 180 şi 275 de voturi”.
Moţiunea va fi dezbătută luni în plenul PE şi supusă joi la vot cu apel nominal.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.