G4Media.ro

Europa încă rezistă culturii aerului condiționat: Utilizarea ajunge la 19%, față de…

Foto: Pixabay

Europa încă rezistă culturii aerului condiționat: Utilizarea ajunge la 19%, față de 90% în SUA, chiar dacă s-a dublat în ultimii 30 de ani

Deși europenii au tendința de a nu utiliza sisteme de aer condiționat, vânzările de aparate de aer condiționat și pompe de căldură sunt în continuă creștere, în special în țările din sudul continentului, potrivit unei analize Euronews.

Din punct de vedere cultural, europenii încă resimt aerul condiționat. Cu toate acestea, cifrele arată că utilizarea aerului condiționat a crescut în mod constant pe continent, pe măsură ce temperaturile cresc de la începutul secolului trecut.

Potrivit celui mai recent raport pe această temă al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), publicat în 2018 și bazat pe date din 2016, Uniunea Europeană are mult mai puține aparate de aer condiționat decât China sau Statele Unite.

Are mai puține unități de climatizare în general (96,5 milioane de unități) și mai puține unități la 1.000 de locuitori (aproximativ 20 de unități la 1.000 de locuitori).

În 2016, doar trei țări reprezentau două treimi din unitățile de aer condiționat din lume: China, Statele Unite și Japonia.

În 2022, rata de penetrare a aerului condiționat este de 90% în Statele Unite și de numai 19% în Europa, potrivit unor date mai recente, dar mai puțin precise, ale AIE. În proiecțiile sale pentru Uniunea Europeană, AIE prevede 130 de milioane de unități instalate până în 2023 și estimează că numărul de unități ar trebui să se cvadrupleze pe continent până în 2050. O particularitate a pieței europene, în comparație cu cea a celorlalte țări din raportul AIE, este că aerul condiționat a fost instalat mai degrabă în clădiri comerciale, cum ar fi birourile, decât în locuințe private. Potrivit AIE, aerul condiționat a progresat mai rapid pe piața casnică decât în clădirile comerciale.

Cu toate acestea, instalarea unui aparat de aer condiționat rămâne adesea un mic lux.

Un studiu realizat în 16 țări de către patru cercetători de la Universitățile Berkeley din Statele Unite și Mannheim din Germania arată că, în general, numărul gospodăriilor care își instalează aer condiționat este mai mare în țările mai bogate și crește mai puternic în rândul gospodăriilor mai bogate.

Costul instalării este un obstacol; creșterea facturilor de energie odată ce aerul condiționat este instalat și funcționează este un alt obstacol.

Cercul vicios al aerului condiționat

Utilizarea sporită a aerului condiționat are trei efecte pe tot parcursul ciclului de viață al unui aparat de aer condiționat, de la producție la livrare, utilizare și reciclare:

  • o creștere a consumului de energie;
  • o creștere a gazelor cu efect de seră;
  • un aer mai cald, în special în orașe, cu efect de insulă de căldură.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), aerul condiționat este în prezent responsabil de emiterea a aproximativ un miliard de tone de CO2 pe an, dintr-un total de 37 de miliarde de tone emise la nivel mondial.

Clara Camarasa, expert în cadrul Agenției Internaționale a Energiei (AIE), explică faptul că aerul condiționat „poate exercita o presiune imensă asupra rețelelor electrice și poate accelera emisiile de gaze cu efect de seră, agravând criza climatică”.

Ea adaugă: „Creșterea rapidă a cerințelor [de climatizare] poate duce la utilizarea de echipamente ineficiente și energofage. De asemenea, aparatele de aer condiționat au adesea nevoie de volume mari de apă, iar unele dintre ele, cu anumiți agenți frigorifici, au un potențial deosebit de încălzire, care este, de asemenea, dăunător pentru stratul de ozon”.

Nevoia de răcire a clădirilor s-a cvadruplat între 1979 și 2022 în Uniunea Europeană și devine din ce în ce mai evidentă în nordul continentului.

Potrivit Eurostat, răcirea aerului reprezintă în prezent doar 0,5% din consumul final de energie al gospodăriilor europene. Această pondere variază în funcție de localizarea geografică a țărilor și de expunerea lor la temperaturi ridicate:

În orașe, utilizarea aerului condiționat accentuează efectul de insulă de căldură. Pe lângă contribuția la schimbările climatice globale, sistemele de climatizare răcesc clădirile eliberând căldură în zonele urbane, care înmagazinează căldura și o eliberează din nou, în special noaptea.

În Franța, o echipă de la Cired (Centre international de recherche sur l’environnement et le développement), condusă de Vincent Viguié, cercetător în domeniul economiei schimbărilor climatice, a simulat combinația dintre un val de căldură și nivelul de climatizare din Paris.

Aceștia au calculat că temperatura pe străzile Parisului ar crește cu 2,4°C pe timp de noapte dacă toate clădirile cu aer condiționat din oraș ar menține o temperatură interioară de 23°C în timpul unui val de căldură de 38°C timp de nouă zile.

Acest val de căldură ar determina, la rândul său, utilizarea aerului condiționat, într-un cerc vicios care ar putea sugera că ar trebui să renunțăm definitiv la răcirea clădirilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. N-ai multe unitati AC in UE din cauza pretului la electricitate. Desi pretul de baza al electricitatii este aproximativ la fel si in UE si in SUA, taxele fac diferenta. La Hidroelectrica, pretul unui kw e de 28 de bani, dar cu tot cu taxe ajunge la 83 de bani. Frumos. Parca zici ca kilowatii de curent sunt tigari. Asa de mari sunt taxele in ponderea pretului la curent.

    • Nu e asta, SUA -desi nu pare – e o tara sudica (New Yorkul e la latitudinea Salonicului) asa ca vara e fierbinte. Europa, cea mai mare parte a ei, e nordica si zone intinse ale ei n-au nevoie de aer conditionat, caldurile sufocante sint doar episodice.