G4Media.ro

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. În 2023, Europa…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. În 2023, Europa a cunoscut cel mai călduros an înregistrat vreodată – raport oficial al UE

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE a publicat luni, cu ocazia Zilei Pământului 2024, Raportul anual privind starea climei în Europa. Bazat pe date și analize științifice și realizat împreună cu Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, raportul prezintă tendința continuă de creștere a temperaturilor și impactul economic și social al schimbărilor climatice în întreaga Europă, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În 2023, Europa a cunoscut cel mai călduros an înregistrat vreodată, impactul asupra cetățenilor fiind determinat de creșterea numărului de zile de stres termic extrem și de valuri de căldură. Aceste temperaturi ridicate au amplificat apariția și gravitatea evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi secetele, inundațiile și incendiile de vegetație.

Nivelurile de precipitații au fost cu 7 % peste medie în 2023, ceea ce a crescut riscurile de inundații în multe zone din Europa. Temperatura medie la suprafața mării în Europa a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată.

Raportul evidențiază și impactul schimbărilor climatice în Europa în 2023, în special pierderile economice cauzate de inundații și impactul stresului termic asupra sănătății.

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, temperaturile crescând de aproximativ două ori mai rapid decât media globală, după cum arată Evaluarea europeană a riscurilor climatice.

Reamintim că UE s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și a convenit asupra unor obiective și a unei legislații care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Politicile de mediu ale UE, reunite sub numele generic Green Deal, au determinat însă proteste masive ale fermierilor în aproape jumătate din statele membre UE. Confruntate și cu nemulțumirea unor sectoare industriale-cheie, Comisia Europeană și statele membre au început să amâne sau chiar să renunțe la unele dintre deciziile din pachetul Green Deal.

Copernicus este componenta de observare a Pământului din cadrul programului spațial al Uniunii Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Eu am auzit că temperaturile record au fost acum 75 de ani, că la acestea se tot raportează noile recorduri.
    Dar atunci, în urma cu 75 de ani, ce a fost, alta încălzire globală, de la ce?!!!!!

  2. „Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE a publicat luni, cu ocazia Zilei Pământului 2024” vs „eu am auzit”.