G4Media.ro

Eurobarometru: 4 din 5 cetățeni ai Uniunii Europene consideră că fondurile pentru…

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Eurobarometru: 4 din 5 cetățeni ai Uniunii Europene consideră că fondurile pentru redresare ar trebui să ajungă doar în ţări care respectă statul de drept

Patru din cinci respondenţi (81%) afirmă, în cel mai recent sondaj comandat de Parlamentul European, că UE ar trebui să acorde fonduri numai statelor membre care respectă statul de drept şi valorile democratice, relatează News.ro.

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat: „Poziţia Parlamentului European a fost una clară, şi anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susţin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârşitoare a cetăţenilor UE sunt de acord cu această poziţie. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aştepte să primească fonduri UE”.

Un sondaj Eurobarometru publicat vineri de Parlamentul European, înainte de dezbaterea privind Starea Uniunii Europene, programată pentru 15 septembrie, arată un sprijin public clar pentru transparenţa şi controlul eficace al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU.

Potrivit sondajului, 53% dintre cetăţenii Uniunii (58% în România) sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alţi 32% (29% în România) tind să fie de acord. Numai 8% dintre respondenţi, în medie la nivelul UE, nu împărtăşesc această opinie. Aceasta este o poziţie împărtăşită de Parlamentul European, care evaluează în prezent îndeaproape planurile naţionale împreună cu Comisia pentru a se asigura că aceste fonduri sunt utilizate în conformitate cu obiectivele unei societăţi europene mai ecologice, mai digitalizate şi mai reziliente.

Cetăţenii evaluează pozitiv premisa programului de redresare al Uniunii Europene în valoare de 800 miliarde de euro: trei din cinci cetăţeni (60%) cred că proiectele NextGenerationEU vor ajuta ţara lor să depăşească efectele negative economice şi sociale cauzate de pandemia de coronavirus; 59% dintre cetăţeni afirmă, de asemenea, că programul va ajuta ţara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare. În acest context, sondajul arată, de asemenea, că 53% dintre cetăţenii europeni (65% dintre cei români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, doar 19% (13% în România) având o imagine destul de negativă sau foarte negativă.

Cu toate acestea, rezultatele sondajului sugerează îngrijorări în mai multe state membre UE cu privire la modul în care guvernele naţionale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale Uniunii Europene. În timp ce, în medie, 45% dintre cetăţenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naţionale în această privinţă, 41% dintre respondenţi (56% în România) îşi exprimă îndoiala, indicând diferenţe semnificative în Blocul Comunitar în ceea ce priveşte nivelurile de încredere în propriile guverne.

De asemenea, opinia publică sprijină în mod clar poziţia adoptată recent de Parlamentul European în dezbaterea privind necesitatea condiţionalităţii, controlului şi transparenţei.

Acest lucru se reflectă în sprijinul continuu al cetăţenilor pentru respectarea statului de drept ca o condiţie pentru acordarea de fonduri UE. Patru din cinci cetăţeni (81% în UE, 85% în România) sunt de acord că UE ar trebui să acorde fonduri statelor membre numai cu condiţia ca guvernul lor să respecte statul de drept şi principiile democratice. Rezultatele sondajului arată un nivel uniform şi înalt de sprijin pentru această poziţie în toate statele membre ale UE, cu puţine variaţii. Respectarea statului de drept reprezintă o preocupare majoră pentru Parlamentul European.

Întrebaţi care sunt chestiunile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească ca priorităţi politice, respondenţii au readus în prim-plan acţiunile de combatere a schimbărilor climatice, menţionate de 43% dintre cetăţeni.

Alte priorităţi avute în vedere de respondenţi (care corespund priorităţilor Parlamentului pentru redresarea post-pandemică) sunt măsurile de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi combaterea terorismului (ambele cu 31%). Sănătatea publică, precum şi migraţia şi azilul se află împreună pe a patra poziţie, cu 27% fiecare. Este demn de remarcat faptul că cetăţenii din Ungaria şi Polonia plasează „democraţia şi statul de drept” ca priorităţi pentru Parlament (locul al doilea în Polonia, al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest aspect se situează pe locul al optulea.

Sondajul a fost realizat pentru Parlamentul European de Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021, online, cu 26.459 de respondenţi cu vârste de peste 15 ani, în toate cele 27 de state membre. Dimensiunea aproximativă a eşantionului pentru fiecare ţară a fost de 500 de interviuri în Luxemburg, Cipru şi Malta, şi 1.000 de interviuri în toate celelalte ţări ale UE.

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Stat de drept? E ceva subiectiv. Deci Romanica nu primeste nimic.

    • De ce e subiectiv? Legi conforme statutului angajamentelor asumate la intrarea in UE (MCV), sistem check & balance, respectarea cantitativă și la timp a KPI-urilor asumate.

      Ce așa de greu să te ții de cuvântul dat? Nu vrei, nu cere banii uniunii. Nu vrei să respecți legile uniunii, ești liber să pleci, fă un referendum și calea iți e deschisă către Global România 😀.

  2. mai crede cineva in sondaje?
    romania e condusa de slugi si nu pune in pericol cit de drept doreste parlamentul babel sa fie.
    rebelii ungaria si polonia sint miza, sa accepte directivele lgbt… si cotele de migranti musulmani.

  3. Nu e corect , noi contribuim la UE anual asadar avem dreptul la fonduri UE.
    UE se transforma in stat fascist.

    • Asa merg lucrurile cu finantarea europeana? I-auzi ce frumos suna.

      Pai atunci hai sa facem asa.
      Eu iti dau tie un milion anual drept contributie si tu imi dai mie tot anual 4 milioane pentru autostrazi, scoli, spitale, ecologizare etc.

      Suntem chit, eu nu am nici o obligatie fata de tine, pot sa fur cum vreau pe plan intern din cele 4 milioane fara nici un control judiciar – ca doar deja ti-am dat milionul ala, nu stiu ce altceva mai vrei.

      Ce bine ar fi sa avem macar un exemplu de ce se intampla cand smecheria asta nu mai merge.
      Ah, stai ca avem, guvernul Greciei a incercat aceeasi placa cu ‘nu datoram nimic UE’ prin 2009.

    • @tree fitty, pe langa contributia anuala de 2-3 mld eur mai platim si sub forma de deficit comercial. Doar pe alimente deficitul cu UE este de peste 5 mld eur anual.
      In 2014-2020 am primit 15 mld eur, o medie de 3 mld euro pe an. Deci daca iei in calcul deficitul pe alimente, suntem in pierdere si daca aduni fondurile de relansare.
      In realitate platim mult mai multi bani catre UE pentru ca cele mai productive afaceri din Ro sunt detinute de germani, austrieci , francezi si belgieni: lanturile de supermarket-uri, procesarea laptelui, recent au intrat masiv pe furnizarea (nu distributia) de curent si gaz, exploatarea terenurilor agricole detinute de austrieci, exploatarea lemnului si industria petrolului tot la austrieci, lista continua 🙂

    • megaimaj a luat monopol in Bucuresti la cativa ani dupa intrarea in UE.
      Au creat locuri de munca (platite cu minim pe conomie) dar profitul iese din tara.
      Pana acum UE a fost totusi avantajoasa pentru ca ne-a permis sa calatorim.
      In viitor viata in UE va fi mult mai scumpa, iar locurile de munca din industrie mult mai putine, ca urmare a „ambitiilor” eco si a cresterii taxelor.
      De ex, din 2030 combustibilul de aviatie nu va mai fi exceptat de la accize, adica adio city break.
      Cresterea taxelor minime pe energie va scumpi toate produsele. Electricitatea va fi mai scumpa pentru ca trecem pe regenerabile.

      Taxa pe plastic ne va costa cateva miliarde euro anual. Foarte mare atentie la consumul de plastic si gradul de reciclare.

  4. Stat de drept insemnand ce mai exact?! Ce vor lichelele de la Bruxelles la un moment dat in timp si spatiu?!

  5. Ha ha ha, România are MCV , e prima pe listă exclușilor
    Polonia și Ungaria ar avea sanse sa scape, la ei nu exista mecanism de verificare a statului de drept
    Aaaa, era să uit de amărâții de bulgari, și ăștia au probleme cu statul de drept

  6. Fondurile de redresare n-ar trebui sa existe, epidemia a oferit pretextul mult-asteptat politicienilor de a da ajutoare pe sprinceana, lucru imposibil in vremuri normale.
    Puseul inflationist actual e rezultatul actiunilor acestor iresponsabili care conduc lumea.

    • a micule, pana sa dai vina pe politicienii care conduc lumea pentru inflatia din Romania, uita-te un pic imprejur pe plan local, arata-mi unul care vrea sa faca reforme structurale in econonie. O tinem danga langa cu pensii speciale, pensionari la 40 de ani re-angajati pe aceleasi posturi (practic deci platiti dublu pentru aceeasi munca).

      Pai frate, daca ai iesit la pensie anticipata pentru ca ai lucrat in conditii grele de munca, de ca te angajezi pe acelasi post cu salariu intreg + pensie?

      Justitia facuta bucati, oameni nevinovat pe treceri de pietoni omorati de bombardieri si justitia ii da 2 ani cu supendare. Ati luat-o razna?

      Exportam la jumatate fata de ce importam, practic nivelul de viata amarat cum e el acum in Romania se datoreaza imprumuturilor, nu a muncii. Insa atentie ! Unde se duc banii imprumutati cand lumea nu are indeajuns sa isi plateasca darile zilnice? Chiar nu mai aveti nici un pic de umanitate in voi?

      Si voi vreti banii europenilor. Nu ! Stop bani, sa vedem ce ajunge Romania in 6 luni. Deja a inceput procesul de putrefactie economica.