G4Media.ro

EUObserver: Comisia Europeană blochează fără explicații fondurile anti-fraudă ale Parchetului condus de…

Sursa: Captura Digi24

EUObserver: Comisia Europeană blochează fără explicații fondurile anti-fraudă ale Parchetului condus de Laura Codruța Kovesi / De ce nu poate angaja experții fiscali pe care i-a cerut?

Comisia Europeană a oprit nou creata instituție a procurorului european de la angajarea de personal specializat, scrie EUObserver. Publicația notează că Parchetul European a fost creat pentru a investiga infracțiunile financiare cu fonduri europene (mită, spălare de bani, fraude fiscale).

Parchetul European are misiunea crucială de a proteja împotriva fraudelor fondul de 800 de miliarde din planul de redresare al UE. Acești experți sunt necesari pentru a urmări fluxurile internaționale de criminalitate.

Însă potrivit unei surse citate de EUObserver care și-a păstrat anonimatul, Comisia nu permite Parchetului European să cheltuiască bani de la buget pentru angajarea acestor experți.

Această informație a fost confirmată pentru EUObserver de președintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Monika Hohlmeier.

”Comisia nu a fost de acord ca Parchetul European să angajeze specialiști care să permită Parchetului să-și îndeplinească misiunea. Nu înțeleg și nici nu încerc să înțeleg orice justificare pentru acest comportament din partea Comisiei”, a declarat Hohlmeier, citată de EUObserver.

Publicația notează că până vineri, la ora publicării articolului, Comisia nu a răspuns numeroaselor solicitări referitoare la refuzul de a aproba dreptul Parchetului European de a angaja experți fiscali.

Au existat deja o serie de avertizări că fondul de redresare al UE este în mod special vulnerabil la fraudă.

Potrivit directorului general al agenției anti-fraudă, OLAF, Ville Itala, Uniunea Europeană se confruntă cu ”marele risc” al utilizării frauduloase a celor 800 de miliarde din fostul european post – pandemie.

”Prevenția este importantă, este o sumă imensă de bani”, a precizat Itala.

EUObserver notează că fiind un instrument nou, fondurile urmând să fie distribuite în mare viteză pe perioada crizei, există un mare risc în ce privește alocarea banilor.

Prin urmare, ar putea fi o eroare refuzul de a accepta angajarea experților fiscali de către Parchetul European, deoarece este singura agenție care poate investiga fraudele internaționale cu fonduri europene.

Spre deosebire de OLAF, procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) au dreptul de a începe o investigație și de realizat direct anchete cele 22 de state europene care au aderat la instituție. Danemarca, Irlanda, Polonia și Ungaria nu fac parte din EPPO. Suedia este așteptată să se alăture anul viitor.

Înainte de înființarea Parchetului European, procurorii din statele membre trebuiau să treacă printr-un lung proces pentru a investiga infracțiuni comise în afara granițelor. EPPO reduce acest proces de la luni de zile la săptămâni.

Din 1 iunie, data înființării instituției, EPPO a deschis deja 300 de investigații, cu prejudicii care se ridică la 4, 5 miliarde din bugetul UE.

Acesta pare un start rapid pentru o agenție care nu are nici măcar trei luni de activitate, însă majoritatea cazurilor sunt investigații în curs preluate de EPPO de la statele membre.

Deși este neclar încă ce încărcătură de cazuri va avea, agenția se așteaptă să deschidă cel puțin 2000 de cauze pe an, ceea ce reprezintă deja mai mult decât poate face actuala echipă.

Comisia Europeană a alocat pentru 2021 37, 7 milioane de euro, în timp ce EPPO a solicitat 56 de milioane de euro. Suplimentarea cu 7, 3 milioane a ridicat bugetul la 44 de milioane de euro. Prin refuzul de a aproba cele 7, 3 milioane de euro deja aprobate de Consiliu și Parlament, Comisia pare să împiedice capacitatea EPPO de a urmări și investiga infracțiunile financiare și de a proteja fondul de relansare de utilizarea incorectă a fondurilor.

”Solicitarea este clară: Parchetul European trebuie să aibă posibilitatea de a recruta experții de care are nevoie pentru a lupta împotriva corupției, fraudei, conflictului de interese și alte moduri de utilizare greșită a banilor plătitorilor de taxe din UE”, a mai spus Hohlmaier, citată de EUObserver.

Într-un interviu publicat pe data de 18 iunie 2021 de Wall Street Journal, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat că are nevoie de mai mult personal, minim 50 de oameni în plus la sediul din Luxembourg pentru a putea angaja mai mulți analiști și investigatori fiscali.

”Am primit mai mulți bani, dar n-am primit aprobarea de a angaja mai mulți oameni. Prin urmare, ce să facem cu ei, să cumpărăm flori pentru birou? Nu, ar trebui să cheltuim acești bani într-un mod înțelept. Trebuie să folosim acești bani pentru a angaja mai mulți oameni, deoarece avem nevoie de mai mulți oameni. Așa că sunt acum în situația de a returna ceva fonduri înapoi Comisiei deoarece nu avem aprobarea de a angaja mai mulți oameni”, a declarat Kovesi pentru Wall Street Journal.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. O fi tăiat vreun porc cu ceva patron neamt sau frantuz. Sau o fi prins-o cu ciordeala pe baschetbalista…

    • Fără Kovesi, eşecul anticorupţiei a condus RO la o criză inimaginabilă.

    • Company Amount of penalties Year
      GlaxoSmithKline $3 billion 2012
      Pfizer $2.3 billion 2009
      Johnson & Johnson $2.2 billion 2013
      Abbott $1.5 billion 2012
      Eli Lilly $1.42 billion 2009
      Merck $950 million 2011
      Amgen $762 million 2012
      AstraZeneca $520 million 2010
      Actelion $360 million 2018
      Purdue Pharma $270 million 2019

    • Si voi, #kondensatorilor, va vaccinati cu

      Pfiser

      J & J

      AstraZeneca

    • Si voi, #kondensatorilor, va vaccinati cu

      Pfizer

      J & J

      AstraZeneca

  2. Ha ha !

    Pai hotii cei mai mari sunt in Occident.

    • Hotii sunt peste tot diferenta este ca la noi nu mai au nici o jena din cauza justitiei care e la misto… :)))))

    • @ un destept

      Ai.nostri.sunt niste amarati de smenari in comparatie cu marii rechini

      De curiozitate cauta pe goagal /wiki ce daune au platit marile banci / companii PHARMA pt ca au incalcat legra.

      Nimeni nu a facut parnaitza.

      Le convine tuturor: ele pierd 100 de euro, dar castiga 900, iar statul castiga 100.

      E win – win !

    • Company Amount of penalties Year
      GlaxoSmithKline $3 billion 2012
      Pfizer $2.3 billion 2009
      Johnson & Johnson $2.2 billion 2013
      Abbott $1.5 billion 2012
      Eli Lilly $1.42 billion 2009
      Merck $950 million 2011
      Amgen $762 million 2012
      AstraZeneca $520 million 2010
      Actelion $360 million 2018
      Purdue Pharma $270 million 2019

  3. Acum e momentul…
    PNL/PSD, sunteți pregătiți? Dacă da, atunci poftiți și pesedizați/penelizați…!
    Notă: a pesediza = a fura; a peneliza = a…bracadabra

  4. Precis a tăiat baschetbalista un porc cu serviciile :))

  5. Parca fondurile europene erau imposibil de fraudat? Au mințit pluseristii?

  6. Kodruta, arestează Comisia!! Pune EPPO pe ei!

  7. UE au înființat așa zisul parchet pentru a plăti exorbitant niște PARAZIȚI numiți procurori . Ce dracu să facă o neisprăvită făcută procurăreasă de tatăl ei (Taica Lascu) ,numai cine nu la cunoscut la Mediaș pe Taica Lascu ,ar putea crede că este ceva de capul baschetbalistei . Iar Băsescu are marele merit că a suit-o în copac .

    • ao3i000 …
      … haha … ți-i năcaz ca-i mai buna ca tine …
      …. haha… … iar scrii balivernele lu’ puti p-aci …
      …. ăsti de la „noada dreapta” …
      …. văleuu … aia care is impotriva lu’ rromi …. impotriva lu’ NATO …. impotriva lu’ UE… impotriva lu’ democratie …. impotriva lu’ „diversitate religioasa” …. impotriva lu’ „diversitate rasiala” …. văleuu … impotriva la tăt … cum va zâce plaforma dupa care umlaț …
      … mereț bre in sahara ca acolo nu va zâce nime’ nime’ nice buna ziua …
      … vai si-amar de voi ….

    • Tu ce esti!? Avion!? Mai Airbus! Ha,ha! De unde naiba ai aterizat si cate porecle ai?

    • Va rog frumos….a fost pusa acolo că e femeie, in primul rand, și basketbalistA…Codruto….pan-aci-ti fuse!!! Vino înapoi la fraierii tai! P-astia poți să-i fentezi, vin alegerile…..+/- și șanse la imunitate. Altfel, la incompetenta ta, poți fi o judecătoare sau procuroate de tot râsul, că oricare!

    • La fel funcționează întreg aparatul politic al UE. Și cel din SUA. Doar partizanii din Afganistan au fost ceva mai eficienți.

  8. Apoi cum credeti ca se tine UE in balamale, gratis? Nu, nu. Nu toti banii europeni trebuie sa fie monitorizati.

  9. Simt ca astia din UE au vazut ca experimentul romanesc cu furatul organizat merge, si au zis ca e mai bine ca in Romania fara chestii dastea numite anti coruptie.
    Doar Romania si Afganistan mai sunt folosite ca poligoane de exepermente sociale vad.

  10. Așa ceva? :))
    Sigur e Voiculescu implicat! Sau Ghiță? Defunctul Dinu Patriciu o sabotează? PeSeDeeee?
    Eu zic ca usere să se ducă la UE să pârască cum e sabotata lupta anti-corupție! Dar, stai! Taman UE se pune în fața măreței luptătoare! Zic poate o merge pâra la Biden? :)))

  11. Pentru ca UE tolereaza coruptia, altfel n-ar mai fi trecute cu vederea abuzurile nemtilor si francezilor.
    Fondurile de „relansare” sunt folosite ca mita pentru aliatii corupti ai Bruxellului dar si pentru a a impune neoficial conditii celor care beneficiaza de fonduri.

  12. Ceea ce demonstreaza ca nu romanii au inventat furtul! Q.E.D.!

  13. Cei mai mari hoti tot la Bruxelles sunt,doar nu-s prosti sa-si strice combinatiile din tarile lor de origine.

  14. Măi Ela , nu cred că ești capabilă să ajungi nici în 10 vieți pe unde am fost eu . În rest nu ai decât să proslăvești tot ce consideri că este bun pentru tine . În ceea ce o privește pe procurăreasa vieții ,nu ai decât să îi dedici multe osanale .

  15. Sincer ca sustinator al proiectului european , lucrul asta ma pune pe ganduri

  16. Se dovedeste ca birocratia europeana este de fapt cleptobirocratie ca si a noastra! Deci singura tara unde mai sper ca sunt oameni cat de cat decenti la conducere este SUA si UK.
    In rest este jigodocratie, esti lepra, avansezi.

  17. pe langa cei ce smenuiau alegerile in sufrageria lui Oprea, mai exista si un grup de opozitie in dormitorul lui matrimonial

  18. Dragnia, dragniaaaa!!!!!

    • De ce-i tulburi liniștea proaspătului eliberat din penitenciar? Nu știi că incă nu e complet refăcut și incă mai visează noaptea vocea gravă care-l cheamă in sala cu dușuri ?:
      „Tu, ăl cu mustață și cu strungăreață, e rândul tău !”

  19. Si uite-asa ne-am luat un dulau de paza fioros cu niste dinti ascutiti, sa dea bine la imagine si sa sperie incepatorii. Insa i-am pus un lant asa de scurt, incat aproape sta sugrumat. Traiasca „jmechereala” europeana !

  20. Însăși UE este coruptă,ce sa investigheze,UE e cu un picior in groapă. Luluta nu realizează că i-au dat postul la schimb cu ce a făcut în Romania,nu pe merit. A promovat noua ordine mondiala în instituțiile statului,cat despre jurământul depus în funcția din stat,a avut grija Macovei,l-i se rupe.

  21. Comisia Europeana, acest peeseedeeee al UE, si-a bagat Dragnea coada pe acolo.

    Apropo, de ce sa mareasca fondurile, tarile alea care ne dau noua lectii de coruprie nu au corupți.

  22. @A310 Invata sa scrii corect romaneste. Pe unde ai colindat cu gramatica nu ai dat binete?

  23. Cum sa I dea dacă totul e la mișto. Ca doar n o sa fie lăsată sa ancheteze firme din occident?
    Sunteți copiii????

  24. Sa decapeze pana iese cu 2-3 comisari arestati

  25. Verificați bugetul DNA pt ultimii trei ani de mandat ai LCK in România și veți avea o mare surpriza (cca 1 miliard euro cumulat pt 3 ani) . Acum in întreaga UE cum se poate descurca cu 44 milioane la o populație de 20 ori mai mare ca populația României?

  26. O fi ajuns Ciordache pe acolo sau Statul Paralel, mai stii?!

  27. Dacă începe cu scuze de genul ăsta e clar că madama nu le are și Iohannis pe bună dreptate a vrut să scape de ea, UE l-a ajutat și a pus-o pe cucoană în cortul ei. Așa au împăcat și capra și varza.

  28. Altă ântrebare?hotii âs multi.

  29. Bravo A310,Roexit,Xyz,Mihail

  30. Dupa ce a angajat 20 de procurori care nu stiu sa faca nimic acum au nevoie de oameni, specialisti, care sa munceasaca. Stil exclusiv romanesc. Si DNA avea detasati de la ANAF 300 de experti care munceau pentru procurorii semianalfabeti. De asta Comisia nu vrea sa mai dea bani. Deocamdata parchetul asta nu a produs nimic, ca si DNA, nu a recuperat nicio paguba. La ce sa te astepti de la Luluta?

    • Eu sper să-l desființeze cât mai repede. Koevesi are minte de bodyguard, cred că nu știe nici tabla înmulțirii. Și se pare că încep să se prindă de asta și europenii ..