G4Media.ro

ADVERTORIAL Eugen Tomac, președintele PMP: Soluția la pandemie este inventarea unui vaccin/…

Sursa Foto: PMP

ADVERTORIAL Eugen Tomac, președintele PMP: Soluția la pandemie este inventarea unui vaccin/ Nu va exista un vaccin care să ne imunizeze în fața crizei economice / România trebuie să facă toul pentru a-și salva economia și locurile de muncă

Eugen Tomac este președintele PMP și deschide lista în București la Camera Deputaților.

Domnule Eugen Tomac, sunteți președintele PMP, primul partid care a solicitat instaurarea Stării de Urgență în România imediat după izbucnirea pandemiei. Sunteți mulțumit de maniera în care Guvernul PNL a gestionat criza sanitară? Apreciați că măsurile recente anunțate de Executiv sunt corecte? Vor avea aceste măsuri impactul așteptat, de atenuare a curbei de creștere a numărului de îmbolnăviri?

Eugen Tomac: PMP a susținut tot timpul că Guvernul are nevoie de instrumente ferme prin care să țină sub control epidemia Covid-19 și să poată acționa. Din punctul meu de vedere, starea de urgență a fost declarată prea târziu și a fost ridicată prea devreme.

În antiteză cu PSD, care nega, la un moment dat, existența virusului și care își dorea înlocuirea stării de urgență cu starea de haos, PMP a propus constant măsuri care să le completeze sau să le corecteze pe cele ale Guvernului. Am cerut și am obținut materiale de protecție pentru personalului medical, creșterea testării, deschiderea lăcașelor de cult, funcționarea piețelor etc.

Astăzi, când sistemul sanitar este solicitat la maxim, considerăm în continuare că e nevoie de acțiuni hotărâte care să limiteze proporțiile dezastrului. Dar de acțiuni comunicate coerent, care să fie fundamentate de specialiști.

Criza sanitară generată de pandemie a scos la lumină toate deficiențele sistemului sanitar românesc. Cum vede PMP însănătoșirea acestui sistem?

Eugen Tomac: Suntem primul partid parlamentar care, în contextul pandemiei de coronavirus, a propus un Pact Naţional pentru Sănătate. În același timp, am depus în Parlament o inițiativă legislativă de reformare din rădăcini a sistemului sanitar, redactată de cei mai buni specialiști ai României în managementul sănătății.

Avem nevoie de legislație pentru ca acest sistem să facă față noilor tipuri de amenințări la adresa sănătății românilor. Ne dorim, de asemenea: creşterea alocărilor bugetare în domeniu, gradual, până la atingerea nivelului mediu din UE până în anul 2025; construirea a opt spitale regionale prin fonduri europene în exerciţiul 2021 – 2027 al UE; investiţii majore în spitale pentru rezolvarea problemei infecţiilor nosocomiale; dotarea spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează „ramuri de afecţiuni”; adoptarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical la standarde europene; dezvoltarea capacităţilor de producţie de medicamente în România, inclusiv prin refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii ţării noastre de a produce vaccinuri; nu în ultimul rând, vrem alocări de 0,5% din PIB pentru cercetarea medicală și fructificarea în domeniul medical a rezultatelor cercetării de la Laserul de la Măgurele.

Copiii, părinții și profesorii sunt bulversați, în egală măsură, de trecerea la învățământul online fără acces nediscriminatoriu la calculatoare și Internet, fără programe școlare adaptate, fără predefinirea unor standarde naționale de evaluare. Ce e de făcut pentru ca învățământul să nu își piardă esența, menirea? Cum va arăta sistemul de educație după pandemie?

Eugen Tomac: Pentru PMP, educația este, alături de credință și de sănătate, un pilon al dezvoltării României în spiritul valorilor tradiționale ale națiunii noastre. Din păcate, criza de sănătate ne-a împins către o digitalizare forțată a educației pentru care nu eram pregătiți.

De aceea, este foarte important ca toate şcolile să fie dotate cu Internet, să avem tablete şi laptopuri pentru toţi elevii, dar şi o programă școlară și manuale digitale. Consider că este vital să le oferim copiilor acces la tehnologie de ultimă generație. Lumea este într-o continuă schimbare, iar dacă noi astăzi, din neputință sau din cauza haosului politic, nu reușim să le oferim elevilor acces la toate aceste instrumente moderne, îi condamnăm din start.

Le tăiem orice șansă de a face performanță pe o piață de muncă unde totul se dezvoltă sub deviza: “Mai multă digitalizare”. Asta indiferent cât se prelungeşte sau nu pandemia. De asemenea, trebuie sa acordam prioritate unui program național de modernizare și construcție pentru creșe și grădinițe, conform noilor cerințe de distanțare fizică, la standarde europene, inclusiv cu surse de energie verde.

Avem nevoie și de un sistem coerent de after – school de stat având în vedere faptul că mulţi părinţi nu au cu cine să-şi lase copiii şi există modificări structurale la nivelul societăţii româneşti, dar și de relansarea școlilor de meserii, precum și de creşterea semnificativă a salariilor profesorilor, aşa cum s-a întâmplat cu cele ale medicilor.

Românii sunt îngrijorați pentru sănătatea lor, dar și pentru locurile lor de muncă. Pandemia a generat o criză economică fără precedent. Cum își propune PMP să ajute firmele românești să supraviețuiască crizei, apoi să își revină, să se recupereze? Cum pot fi salvate locurile de muncă din companii închise, în această perioadă, prin lege (de ex. cele din domeniul HORECA)?

Eugen Tomac: Dacă soluția la stoparea pandemiei este inventarea unui vaccin, nu va exista un vaccin care să ne imunizeze în fața crizei economice. România, după modelul Germaniei, al Franței sau al altor țări occidentale, trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a-și salva economia și locurile de muncă. În acest scop, trebuie mobilizate resurse financiare naționale consistente și trebuie folosiți toți banii alocați de UE în acest sens.

Pentru toate firmele afectate de pandemie, PMP va susține acordarea de granturi, credite cu dobândă subvenționată, extinderea termenului limită pentru plata taxelor și impozitelor, suspendarea plății chiriei și a utilităților pentru IMM-urile aflate în dificultate, ajutor sub formă de subvenții salariale pentru angajați în vederea evitării concedierilor.

În același timp, propunem granturi pentru HORECA, suspendarea taxelor și impozitelor specifice domeniului, suspendarea plății contribuțiilor sociale și a impozitelor cu reținere la sursă pentru firmele din HORECA, amânarea plății ratelor la credite. Obligatoriu trebuie eliminat impozitul pentru spațiile în care își desfășoara activitatea hotelurile, restaurantele sau cafenele pentru perioada 2020 și 2021.

Pentru PMP, reforma statului a fost și continuă să fie o prioritate. Ați readus în actualitate tema reducerii la 300 a numărului de parlamentari și ați continuat să militați pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru alegerea primarului în două tururi etc. Cum ar trebui să fie configurația următorului Parlament și a viitorului Guvern pentru ca aceste reforme să fie adoptate?

Eugen Tomac: Singurul partid din această ţară care a mers în Parlament cu un proiect de lege prin care am cerut să fie redus numărul de parlamentari la maxim 300 este PMP. Acest proiect de lege a trecut, este adoptat de Senat, este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de mai bine de nouă luni de zile.  Toţi politicienii le cer românilor să facă eforturi pentru a trece prin criza care urmează să o traversăm, pentru că nu suntem în vârful crizei economice. Primii pași pe care trebuie să îl facă statul ca să își dovedească loialitatea față proprii cetățeni sunt următorii: să se reformeze, să își reducă dimensiunile și să elimine privilegiile bugetare. Sunt chestiuni care ţin de demnitatea statului român şi de respect faţă de democraţie. Pot să vă spun sigur că PSD și sateliții săi nu își doresc reforma statului, deci reforma statului poate fi făcută de o majoritate parlamentară de dreapta și un guvern de dreapta – din care să facă parte și PMP.

6. PMP este un partid creștin-democrat, susținător al valorilor tradiționale. Ce rol credeți că ar trebui să joace Biserica în societatea noastră într-un moment de mare cumpănă, cum este cel pe care îl traversăm astăzi? Cum vă raportați la criteriile publicate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru aprecierea candidaților la alegerile parlamentare din acest an?

Biserica a fost mereu, în vremuri de grea încercare, o instituție care s-a implicat și a oferit acel echilibru necesar pe care îl caută o națiune în momente de criză. Oamenii au nevoie de credință și, exact în aceste clipe, este important să înțelegem că o societate în care Dumnezeu este prigonit devine foarte rapid o societate debusolată. Noi milităm pentru respect față de Biserică, pentru respect față de toate cultele.

Sigur, majoritatea românilor sunt creștini, istoria noastră, cultura noastră este clădită de-a lungul vremurilor împreună cu Biserica. Tradițiile noastre, transmise din în generație în generație, sunt unice și fac parte din acest patrimoniu spiritual pe care noi îl prețuim. În PMP, nu veți găsi politicieni care să pună sub semnul întrebării rolul Bisericii în socieate și nevoia de a exista un parteneriat între stat și culte.

În Biserica Ortodoxă, există voci credibile care sunt puternic implicate în toate dezbaterile și frământrile societății. Bineînțeles, apelul ierarhilor din Bucovina trebuie citit într-o cheie corectă, mai ales că politicieni cu discursuri împotriva Bisericii sunt din ce în ce mai mulți. Aceștia seamănă izbitor cu cei care se deziceau, în anii ‘50, la cererea partidului, de propria credință. Da, PMP respectă Biserica și consideră corecte criteriile Arhiepiscopiei de la Suceava.

Deschideți lista candidaților PMP pentru Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie, dar astăzi sunteți europarlamentar, îi reprezentați pe români în Parlamentul European. Cum sprijină Uniunea Europeană România în această perioadă de criză? Când vom avea noi, românii, acces la vaccinul împotriva COVID-19 prin intermediul mecanismelor UE?

Eugen Tomac: Chiar dacă au existat încercări de subminare a încrederii cetățenilor europeni în capacitatea Uniunii Europene de a răspunde la criză, UE a creat mecanisme de răspuns la criză extrem de eficiente și a luat decizii de management al crizei în timp real.

În Parlamentul European, urmează să adoptăm noua formă a Mecanismului de redresare și reziliență al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro, care va trebui să amortizeze căderea economică a statelor membre în următorii 3 sau 4 ani. România va avea la dispoziție 33,5 miliarde de euro din acest instrument și peste 46 de miliarde de euro din bugetul UE pe următorii 7 ani.

În total este vorba de 80 de miliarde de Euro. Din fonduri europene, România și-a plătit măsurile de susținere a locurilor de muncă pentru firmele afectate de pandemie (șomajul tehnic și parte din salarii după reluarea activității). Tot din bani de la UE, vor fi plătite granturile pentru microintreprinderi, capital de lucru și investiții, și finanțările de suport vor continua.

În privința vaccinului, în momentul în care acesta va fi disponibil, România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la UE. Comisia Europeană a antamat vaccinuri din toate sursele posibile, iar rezultatele testelor producătorilor mari de vaccinuri sunt încurajatoare.

NOTĂ: Articol susținut de PMP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „Biserica a fost mereu, în vremuri de grea încercare, o instituție care s-a implicat și a oferit acel echilibru necesar pe care îl caută o națiune în momente de criză.”

    Inafara de perioada comunista, in care BOR a colaborat cu Securitatea.

  2. Băgați un lockdown de tip Băsescu, și sigur veți salva economia și locurile de muncă. 🙂

  3. mama singura a 3 copii

  4. Toti pampalaii sunt experti in covid si vaccinuri… 4 ani de zile nu a scos unul un cuvant macar. Acum sunt alegeri si trebuie sa se manifeste sa vada lumea ca nu stau degeaba. Sila e putin spus…

  5. Honor et Mafia! Gruparea Tomac a votat impotriva respectarii statului de drept din Bulgaria.

  6. Vom face „toul” tovarasi tolomaci. 😁