G4Media.ro

Estonia construiește un „judecător robot” pentru a rezolva cazurile rămase restante în…

sursa foto: Pixabay

Estonia construiește un „judecător robot” pentru a rezolva cazurile rămase restante în spețe nu foarte complicate

Ministrul de justiție estonian i-a cerut în mod oficial lui Ott Velsberg, ofițerul național care se ocupă de prelucrarea  datelor, să construiască un „judecător robot” care să aibă grijă de procesele restante în care spețele nu sunt foarte complicate, se arată în raport Wired, preluat de Futurism.com.

„Judecătorul” care va opera cu ajutorul inteligenței artificiale se presupune că va analiza documentele legale și alte informații relevante și va veni cu o decizie. Deși deciziile vor fi analizate și revizuite de un judecător-om, proiectul este un exemplu de înfăptuire a justiție cu ajutorul inteligenței artificiale.

Estonia, o țară mică din nordul Europei, care numără mai puțin de 1,4 milioane de locuitori, a făcut pași impresionanți în direcția digitalizării și modernizării funcțiilor guvernului său. Estonia a lansat programul faimos „e-residency” care permite practic oricui – chiar și străinilor – să acceseze serviciile guvernului estonian. Cărțile de identitate digitale au deschis drumul către  documentele de nouă generație emise de guvern – cu toate că există vulnerabilități de securitate semnificative.

Și nu doar sistemul judiciar beneficiază de avantajele inteligenței artificiale – de fapt, inteligența artificială a automatizat deja un număr mare din funcțiile guvernului. Cu ajutorul inteligenței artificiale, guvernul scanează din satelit zonele în care agricultura este subvenționată pentru a determina dacă regulile și angajamentele sunt respectate. De asemenea, inteligența artificială scanează CV-urile muncitorilor concediați pentru a le găsi locuri noi de muncă.

Nu este însă prima dată când un algoritm se ocupă de subiectele legale. De pildă, un chatbot din Marea Britanie a ajutat la anularea a peste 100 000 de tichete de parcare în Londra și New York, emise în mod fraudulos.

Toate acestea marchează puterea pe care inteligența artificială o deține. Dacă vor reuși să depășim biases-urile inerente sistemelor care operează cu algoritmi, vom eficientiza sarcinile administrative și vom reduce întârzierile produse de birocrație.

Sursă: Estonia Is Building A “Robot Judge” To Help Clear Legal Backlog

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Subțire.
    În România sunt deja câțiva roboți, fără AI sau IQ(TT, FIFI-Florin Iordache,VD-CCR) care au pus pe butuci toată justiția. Au rezolvat până și cazurile rezolvate, nu numai pe cele nerezolvate.

  2. viitorul

    astia nu vor dori pensie speciala si pensioare la 45 de ani

    • Cum sa mituiesti un robot? Va dati seama ce tragedie e pentru unii? Romanul inventiv sigur ii va veni de hac…