G4Media.ro

Escaladarea numărului de incidente antisemite îngrijorează comunitatea evreiască din Europa: ”Situația este…

Foto: Wikipedia

Escaladarea numărului de incidente antisemite îngrijorează comunitatea evreiască din Europa: ”Situația este tensionată”

Pe măsură ce impactul conflictului Hamas-Israel s-a extins în Europa, comunitatea evreiască a avut nevoie de protecție suplimentară, ca urmare a creșterii numărului de incidente antisemite, transmite Euronews.

În același weekend în care Hamas a atacat Israelul, o sinagogă din centrul Madridului a fost vandalizată cu graffiti antisemiți.

Graffiti-ul, pe care scria „Free Palestine” (Palestina liberă) alături de o stea a lui David barată, a fost îndepărtat câteva ore mai târziu.

Platforma împotriva antisemitismului a condamnat incidentul, dar a refuzat să precizeze locația exactă a sinagogii, pentru a preveni alte acte de acest gen.

„Au fost zile foarte dificile, pline de teamă și de incertitudine profundă. Este o situație sfâșietoare și suntem în contact permanent cu rudele noastre din Israel”, a declarat pentru Euronews Estrella Bengio, președinta comunității evreiești din Madrid.

Pe măsură ce conflictul s-a extins în Europa cu o serie de demonstrații în mai multe capitale, protecția comunității evreiești a fost intensificată.

Bengio spune că au luat măsuri de securitate pentru a proteja atât membrii, cât și instituțiile, și au împărtășit sfaturi de „bun simț” pentru a asigura siguranța comunității lor.

Supraveghere permanentă în Barcelona

Poliția din Barcelona a flancat clădirea comunității israeliene din orașul catalan.

Oricine încearcă să se apropie trebuie să treacă printr-un punct de control al poliției și apoi printr-un al doilea punct de control unde este întrebat dacă poartă arme.

Comunitatea însăși a anulat activitățile pentru tineri planificate pentru săptămânile următoare.

„Situația este tensionată, trăim o tragedie. Frica este acolo, dar treaba noastră este să nu o lăsăm să pătrundă și să ne continuăm viața”, a declarat pentru Euronews rabinul David Libersohn, care locuiește în Barcelona.

„Urmăm măsurile de precauție pe care ni le dă poliția, ei fac evaluarea riscurilor. Acum există mai multă securitate și suntem, de asemenea, foarte atenți, facem lucrurile pe care trebuie să le facem”, a adăugat el.

Pentru rabin, insuflarea fricii este o formă de terorism. Și exact asta a reușit fostul lider al Hamas, Khaled Mashal, care a lansat recent un apel la o „zi de furie” împotriva sionismului și la un „jihad global”.

Potrivit presei spaniole, ministerul de interne al țării și-a consolidat alerta antiteroristă la nivelul 4 pe o scară de 5, cu unități speciale însărcinate să supravegheze îndeaproape sinagogile sau școlile evreiești.

Sinagoga din Madrid nu a fost singura care a fost vandalizată în peninsula iberică.

Miercuri, pe sinagoga Mekor Haim Kadoorie din orașul portughez Porto au fost găsite graffiti pe care scria „Free Palestine” și „End Israeli Apartheid”.

Graffiti-ul a apărut la doar câteva ore după o demonstrație pro-Israel din oraș.

Peste 20 de arestări în Franța

Franța găzduiește cea mai mare comunitate evreiască din Europa, iar de sâmbătă încoace țara a înregistrat aproximativ 50 de acte antisemite.

„Sunt oameni în fața sinagogilor, în număr mare, care strigă amenințări”, a declarat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-o emisiune televizată.

„Am detectat drone cu o cameră de luat vederi care intră în curțile școlilor”, a adăugat el.

Guvernul, care dorește să „evite o escaladare”, a anunțat că peste 20 de persoane au fost arestate în legătură cu aceste incidente, inclusiv trei străini care vor fi expulzați din țară.

Aproximativ 10.000 de jandarmi și polițiști păzesc în prezent peste 500 de locuri „sensibile”, precum sinagogi și școli, potrivit Ministerului de Interne.

În timp ce luni a avut loc la Paris o manifestație pro-Israel, joi, poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestație interzisă de susținere a poporului palestinian.

Franța găzduiește, de asemenea, cea mai mare comunitate musulmană din Europa, dar guvernul a pus veto la demonstrație deoarece era „susceptibilă de a provoca dezordine publică”.

Situația a provocat o ruptură politică în țară. Emmanuel Macron și guvernul său au condamnat atacul Hamas, în timp ce stânga lui Jean-Luc Melenchon l-a comparat cu ocupația israeliană.

Noul Partid Anticapitalist a luat apărarea „rezistenței” palestiniene fără a condamna atacul Hamas, declarații pentru care este anchetat pentru apologia terorismului.

Marea Britanie încearcă să reducă sprijinul pentru Hamas

Trei milioane de lire sterline (3.471.316 euro) au fost promise de premierul britanic Rishi Sunak pentru a proteja școlile și sinagogile evreiești.

Comunitatea evreiască a declarat că rapoartele privind incidentele antisemite au crescut cu 324% de la atacul Hamas din acest weekend, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Temerile legate de escaladarea tensiunilor și de represalii au determinat mai multe școli evreiești din Londra să suspende cursurile în această săptămână.

Un părinte a declarat pentru Sky News că va schimba uniformele școlare ale copiilor săi: „Deci nu indică în niciun fel că sunt evrei”.

În capitala britanică au avut loc demonstrații pro-palestiniene, dar ministrul de interne Suella Braverman a cerut ca „toată forța legii” să fie folosită pentru a reprima mitingurile pro-Hamas, după ce au apărut înregistrări video cu oameni care par să sărbătorească atacul asupra Israelului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Europenii și-au pierdut credința, și-au pierdut busola. Habar n-au pe ce lume trăiesc. Deșteptarea va fi crudă și dureroasă.