G4Media.ro

Era post-Merkel a început oficial / Social-democratul Olaf Scholz a fost votat…

Sursa foto: Bundesregierung.de

Era post-Merkel a început oficial / Social-democratul Olaf Scholz a fost votat de Bundestag în funcția de cancelar al Germaniei

Social-democratul Olaf Scholz a fost ales în funcția de cancelar federal al Germaniei, conducând un guvern tripartit care marchează sfârșitul erei Merkel după 16 ani de mandat, relatează Deutsche Welle, FAZ, BBC, The Guardian și Euronews.

Scholz a fost votat miercuri de parlamentul german, unde coaliția sa are o majoritate substanțială. El a primit a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag. Votul nu a fost o surpriză. Social-democrații (SPD) lui Scholz și partenerii săi de coaliție, Liber-Democrații (FDP) și Verzii, au 416 de locuri în camera inferioară a parlamentului german.

După votul din Bundestag, el se va deplasa la reședința președintelui german, Frank-Walter Steinmeier, unde va primi „actul de numire”. În jurul orei 15:00 este preconizat că Olaf Scholz va prelua puterea de la Angela Merkel. De asemenea, tot miercuri, membrii noului cabinet de la Berlin vor depune jurământul și își vor prelua mandatele.

Scholz a declarat marţi că noul guvern – care forţează Uniunea Creştin Democrată (CDU) a lui Merkel să intre în opoziţie pentru prima dată din 2005 – „preia provocările majore ale acestui deceniu şi mult dincolo de acesta”. Dacă va reuși, a spus el, „acesta este un mandat pentru a fi realeși împreună la următoarele alegeri”.

Scholz, în vârstă de 63 de ani, a fost vice-cancelar și ministru de finanțe al Germaniei din 2018 și este fost primar al orașului Hamburg. Fost avocat care s-a alăturat social-democraților la 17 ani, Scholz se poziționa de ceva vreme pentru a o succeda lui Merkel.

Predarea puterii marchează încheierea carierei politice de 31 de ani a Angelei Merkel. Timp de mai mult de un deceniu și jumătate la conducerea celei mai importante economii europene, Angela Merkel a gestionat unele dintre cele mai grave crize de la începutul secolului XXI prin care au trecut Germania și întreaga Europă, cum ar fi criza zonei euro, criza migrației și Brexitul.

În cursul zilei de marți, partidul Social-Democrat, Verzii şi Liber-Democrații au semnat la Berlin acordul de coaliție pentru formarea noului guvern. Actul acordului de coaliție guvernamentală dintre cele trei partide are 177 de pagini, iar negocierea și elaborarea acestuia au durat aproape zece săptămâni.

Scholz i-a îndrumat pe social-democrați către victoria electorală de la sfârșitul lunii septembrie, poziționându-se drept candidat de continuitate, deoarece a jucat un rol cheie în guvernul Merkel ca vice-cancelar. SPD a obţinut 27,5% din voturi la alegerile parlamentare din 26 septembrie, învingând conservatorii lui Merkel, formați din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) și partenerul său din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care au obținut 24,1% din voturile germanilor. De asemenea, Verzii au luat 14,8% din sufragii, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi.

Noul guvern are planuri ambițioase de a lupta împotriva schimbărilor climatice prin eliminarea treptată a cărbunelui și concentrându-se pe energia regenerabilă, dar prioritatea lor principală va fi combaterea pandemiei de coronavirus. Germania înregistrat 69.601 de cazuri în ultimele 24 de ore și alte 527 de decese – cel mai mare număr din iarna trecută până în prezent.

Scholz și liderul Verzilor, Annalena Baerbock, care devine ministru de Externe, vor trebui, de asemenea, să răspundă temerilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina.

Deși Rusia a negat planurile de a invada Ucraina, Angela Merkel a fost de acord marți seara cu președintele Joe Biden și liderii Marii Britanii, Franței și Italiei că vor adopta o strategie comună de răspuns pentru generarea „daunelor semnificative și grave asupra economiei ruse”.

Printre măsurile economice împotriva Moscovei ar fi amenințarea gazoductului rusesc Nord Stream 2, care ajunge până în Germania și care a fost finalizat, dar încă așteaptă aprobarea autorității germane de reglementare a energiei. Oficialii americani spun că au ajuns la o înțelegere cu Germania pentru închiderea conductei, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra relațiilor cu Rusia.

Aleasă pentru prima dată în decembrie 1990, Angela Merkel a primit imediat un post de ministru de la cancelarul de atunci Helmut Kohl. Ulterior, ea s-a implicat în înlăturarea lui Kohl și a devenit liderul partidului Creștin-Democrat în 2000, înainte de a deveni ea însăși cancelar în noiembrie 2005.

Merkel va avea în continuare un birou aproape de Bundestag, într-un apartament care a fost folosit cândva de Margot Honecker, numită cândva cea mai puternică femeie din Germania de Est comunistă.

Sursa foto: Bundesregierung.de

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Duca-se invirtindu-se!

  2. In sfarsit s-a terminat cel mai lung turneu de retragere din istorie?

  3. acum, azi, anul 2021 avem explicatia alegerii lui KWJ pentru alianta P$D si PNL. Sper ca extremistii din Renew sa isi dea seama de greselile facute !

  4. Din pacate, astazi Germania a ajuns puterea euroepana care face marile jocuri sau mai bine zis, se joaca cu Europa si natiunile europene. Nu am mari sperante in ce-l priveste pe Shulz. El va continua politicile marxiste incepute in era Merkel si va intari relatiile cu Rusia. Nu uitati ca a fost ministru de finante in cabinetul Merkel, asadar va sprijini mediul de afaceri si afacerile cu energie in detrimentul celorlalti.

    • din fericire, nu din pacate. si e meritul lor, aia muncesc nu se joaca. si nu aleg hoti sa ii conduca. si sa nu vii sa imi zici ca nu e meritul lor si ca i-au ajutat americanii dupa ’45. ca legatura e minima.