G4Media.ro

Emmanuel Macron se declară „în favoarea” revizuirii tratatelor UE

foto: Captură video

Emmanuel Macron se declară „în favoarea” revizuirii tratatelor UE

Emmanuel Macron s-a declarat luni, la Strasbourg, „favorabil” unei „revizuiri a tratatelor” Uniunii Europene, propunând ca liderii celor 27 de țări să discute despre aceasta la summitul lor din iunie, potrivit Le Figaro.

„Va trebui să ne reformăm tratatele, asta este evident. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este convocarea unei convenții pentru revizuirea tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European și o aprob”, a declarat președintele francez în fața Parlamentului European, pentru primul său discurs despre Europa de la realegerea sa și de la ofensiva rusă în Ucraina.

Macron face apel la o nouă „comunitate politică europeană”

Reamintind că procesul de aderare durează de obicei „ani de zile”, Emmanuel Macron a declarat că „UE nu poate fi singura modalitate de structurare a continentului european”.

„Cum poate fi organizată Europa?”, a întrebat el, cerând crearea unei „noi organizații”, o „comunitate politică europeană” care să găzduiască în special Kievul.

„Ucraina, prin lupta și curajul său, este deja un membru de bază al uniunii noastre”, a asigurat el.

Cu puțin timp înaintea acestui discurs, nouă țări din UE, printre care Danemarca, Suedia, Finlanda și Bulgaria, au anunțat că se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor europene, așa cum dorește Parlamentul European.

„Nu suntem în favoarea încercărilor nechibzuite și premature de a lansa” o astfel de procedură, au scris țările în această notă, care ar putea mobiliza și alte state membre.

În cursul acestei zile vor fi predate oficial propunerile conferinței privind viitorul Europei, rezultatul unei consultări cetățenești care a durat un an și care a fost inițiată de președintele francez. Unele dintre propuneri, cum ar fi acordarea unui drept de inițiativă legislativă Parlamentului, așa cum a solicitat acesta din urmă, sau extinderea competențelor UE în domeniul apărării sau al sănătății, necesită o modificare a tratatelor.

Cele nouă țări care se opun acestei perspective evocă riscul unei „pierderi de energie” și consideră că o revizuire a tratatelor „nu a fost niciodată un obiectiv” al Conferinței. „Avem deja o Europă care funcționează”, așa cum au arătat pandemia Covid-19 și răspunsul la invazia rusă în Ucraina și „nu ar trebui să ne grăbim cu reformele instituționale”, avertizează statele semnatare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Trebuie scoasă regula unanimității care blochează Uniunea!

  2. De parca se mișcă ceva repede vreodată în UE. Eventual parlamentarii Fidesz la orgii gay la Bruxelles.

  3. Mai intai sa intre Romania in Schengen si pe urma..

  4. Ma intreb care consultare cetateneasca a avut loc?Cateva sute de oameni alesi de UE care ridica mana la comanda? Fiecare tara sa organizeze referendum sa vedem daca ne dorim federalizare.Asta inseamna democratie,nu ce ne arata de ceva ani UE….un fel de dictatura la fel ca Rusia si China.