G4Media.ro

Emmanuel Macron a vorbit în faţa studenţilor vietnamezi despre „dezinhibarea superputerilor” /…

sursa foto: Captură video

Emmanuel Macron a vorbit în faţa studenţilor vietnamezi despre „dezinhibarea superputerilor” / Liderul francez și-a expus viziunea cu privire la a treia cale prin restabilirea poziţiei Franţei, şi implicit a Europei, între SUA şi China

Preşedintele francez Emmanuel Macron a expus marţi în faţa studenţilor vietnamezi viziunea sa cu privire la a treia cale prin restabilirea poziţiei Franţei, şi implicit a Europei, între SUA şi China, criticând în acest context taxele vamale impuse de preşedintele american Donald Trump, „care se schimbă de la o dimineaţă la alta”, precum şi revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, relatează agenția de știri AFP, conform căreia concluzia liderului de la Elysee a fost aceea că, prin „dezinhibarea superputerilor, totul este dat peste cap”, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Preşedintele francez reiterează acest mesaj încă de duminică seară, de la începutul turneului său de şase zile în Asia de Sud-Est, care îl va duce de asemenea în Indonezia marţi seara şi apoi în Singapore.

„Starea conflictuală existentă între China şi SUA este un fapt geopolitic, ceea ce face să planeze umbra riscului unui conflict mult mai amplu în această regiune majoră”, a afirmat Macron în conferinţa susţinută la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Hanoi.

Însă niciunul dintre marii actori globali nu a scăpat de criticile preşedintelui francez, notează AFP.

„Avem mari puteri în lume care au decis să nu mai respecte dreptul internaţional şi să nu mai dorească pacea”, „suveranitatea popoarelor şi integritatea teritorială devin contestate, inclusiv de către marile puteri-membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU”, a subliniat Macron, referindu-se în special la Rusia.

În cazul Beijingului, care se opune Hanoiului în problema suveranităţii unor insule din largul coastelor Vietnamului, el a apreciat că trebuie reamintit că „libertatea de navigaţie, libertatea maritimă este importantă pentru Marea Chinei de Sud”, iar ceea ce se întâmplă „îi îngrijorează pe toţi”.

Preşedintele francez a continuat prin a sublinia atitudinea actuală a SUA. „Prima economie din lume a decis să nu mai respecte regulile” comerţului internaţional şi impune tarife care „se schimbă de la o dimineaţă la alta”, a afirmat el.

Critica survine într-un moment în care liderii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), reuniţi la un summit în Malaezia, încearcă să caute parteneri pentru a-şi diversifica reţelele comerciale în faţa ameninţărilor cu taxe vamale din partea preşedintelui american.

În faţa acestei situaţii, Emmanuel Macron a declarat că Franţa, „o mare putere militară şi geopolitică”, nu este la fel ca „aceste două mari puteri ale lumii”. „Şi nici Vietnamul”, a adăugat el.

De aici, potrivit lui, relevanţa „strategiei sale indo-pacifice”, care constă în a propune acestei părţi a lumii aflate în centrul confruntării sino-americane „să nu depindă” de Washington şi Beijing şi, prin urmare, să construiască împreună cu Franţa „o cale a libertăţii” şi „suveranităţii”.

Parisul speră că această poziţionare se va traduce în contracte pentru companiile franceze.

În cursul vizitei în Vietnam, delegaţia franceză a încheiat acorduri în valoare de nouă miliarde de euro, potrivit lui Emmanuel Macron, în special de către producătorul de aeronave Airbus, în timp ce în Indonezia sunt planificate semnarea mai multor contracte în materie de apărare, energiei şi minerale critice.

În treacăt, Emmanuel Macron i-a îndemnat pe studenţii vietnamezi, dintre care unii sunt vorbitori de limbă franceză, să nu se scufunde în „lumea imbecililor” care domneşte, în opinia sa, pe reţelele de socializare, unde poţi critica prin mesaje scurte „pe cel sau pe cea ale cărui sau ale cărei gânduri nu le înţelegi”.

„Pentru mine, unul din riscurile generaţiei voastre este că poţi să-ţi spui: din moment ce am acces la Twitter şi pot (…) să-i spun celui mai bun profesor de chimie din lume sau celui mai bun filosof ‘eşti un imbecil’ şi să fac prin asta ca mai mulţi oameni să dea like postării mele sau să mă urmărească pe Instagram, ‘sunt mai puternic decât el'”. „O astfel de lume e îngrozitoare, nu cred că e dezirabilă”, a afirmat Macron.

„Nu trebuie să trăim într-o lume a invectivelor, trebuie să trăim într-o lume a îndoielii”, a insistat el, îndemnându-i pe tinerii vietnamezi să „înveţe controversa respectuoasă”, într-o ţară în care Partidul Comunist şi-a intensificat represiunea asupra mesajelor critice online, sfidând libertatea de exprimare, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.