G4Media.ro

Emil Dumitru (PNL): Ministrul Agriculturii a negociat prost compensațiile pentru fermierii români…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Emil Dumitru (PNL): Ministrul Agriculturii a negociat prost compensațiile pentru fermierii români la Bruxelles și acum încearcă să ascundă eșecul

„Comisarul european pentru agricultură a anunțat compensațiile care vor fi acordate fermierilor din statele membre afectate de importurile din Ucraina, adică a fermierilor din Polonia, Bulgaria și România. Bugetul pentru aceste țări este de 56 de milioane de euro, însă cei mai puțini bani îi vor primi chiar fermierii români. Astfel, din cei 56 de milioane de euro, 30 vor merge în Polonia, 16 vor merge în Bulgaria și doar 10 milioane vor merge către fermierii români”, arată Emil Dumitru, vice-președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Liderul liberal arată că experții de la Comisia Europeană au lucrat cu datele trimise de ministerele agriculturii din aceste țări și că vina este exclusiv a ministrului și a echipei sale.

„Comisarul european pentru agricultură a decis aceste sume pe baza unor analize primite de la ministerele din resort din Polonia, Bulgaria și România. România primește cei mai puțini bani deșii chiar șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen a anunțat public că 60% din cerealele din Ucraina au tranzitat sau au rămas pe teritoriul României. Or, asta ne arată că România trebuia să acceseze 60% din suma totală de 56 de milioane de euro și nu doar puțin peste 20%”, arată Dumitru.

Liderul liberal explică de ce pierderile fermierilor români sunt mult mai mari decât compensațiile preconizate la Ministerul Agriculturii.

„Prețul unei tone de grâu la recoltă a fost de aproximativ 1600 de lei, iar acum este de doar 1.000 de lei. Asta ne arată o pierdere de cel puțin 100 de euro pentru fiecare tonă de grâu, pierdere suportată de fermierii români. România exporta în mod tradițional între 3.8 și 4.2 tone pe an, însă ca urmare a produselor agricole din Ucraina, de la ultima recoltă am exportat doar 2.5 milioane de tone. Fermierii mai au deci pe stoc cel puțin 1.5 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că astăzi pierderile lor sunt de cel puțin 150 de milioane de euro. În concluzie, cele 10 milioane nu pot acoperi nici măcar parțial pierderile. Îi recomand ministrului Agriculturii să rezolve problemele fermierilor și să înceteze să pună presiune pe jurnaliștii specializați pe agricultură și să nu le mai ceară acestora să ascundă adevărul. În final, oricât de mult ar reuși ministrul Agriculturii să controleze narativul, ceea ce rămâne este faptul că fermierii români au fost reprezentați încă o dată prost de această administrație incompetentă”, mai spune liberalul.

Liderul liberal mai spune că România este solidară cu poporul ucrainean și că problemele fermierilor români au fost generate exclusiv de proasta gestionare a situației de către Ministerul Agriculturii de la București.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pai si cormoranii nu au facut nimic? Rosia romaneasca cu seminte din Bulgaria nu a convins, marii latifundierii din sud care ne dau painea cea de toate zilele nu au cunoscut un baiat la Bruxelles sa ne ajute? Rares Bogdan, salvatorul patriei, expertul in tot si in toate nu a putut sa ajute sa rezolve problema?

  2. Probabil ca aia nu știu sa negocieze prin semne, ca engleză lipsa.

  3. Limbajul oilor nu-l înțelege nimeni la Bruxelles, „Prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul”. Ideea este ca, și gașca de mielute care l-au propulsat a doua oara sunt în aceeași categorie.

  4. Astea sunt rezultatele guvernării cu clovni.